Δίκη Χρυσής Αυγής: Γλέντια και… δεύτερη εφηβεία έζησε στη ναζιστική οργάνωση ο Μπούκουρας – Για… πλάκα χαιρετούσε ναζιστικά ο Χρ. Παππάς

Οι τελευταίοι πρώην βουλευτές πριν από τον Λαγό και τον Μιχαλολιάκο απολογήθηκαν σήμερα, Τρίτη 22 Οκτωβρίου: πρόκειται για τον Χρήστο Παππά και τον Ευστάθιο Μπούκουρα, αμφότεροι κατηγορούμενοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Ο Παππάς είναι ο πιο στενός συνεργάτης του Αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νικόλαου Μιχαλολιάκου με τον οποίο διατηρεί μακρά οικογενειακή φιλία. Ο Παππάς ήταν από το 2012 ο υπεύθυνος του πολιτικού γραφείου του Μιχαλολιάκου στη Βουλή. Σήμερα εξακολουθεί να είναι στη Χρυσή Αυγή, όντας μέλος του ανώτατου οργάνου (Πολιτικού Συμβουλίου). Ο Παππάς είναι σκληρός εθνικοσοσιαλιστής: ο σκληρός δίσκος του είναι ένα μνημείο χιτλερικής μονομανίας, με βίντεο όπου εκπαιδεύει ανήλικα παιδιά στο “Χάιλ Χίτλερ”, εθνικοσοσιαλιστική αλληλογραφία εκ μέρους της Χρυσής Αυγής, κλπ.

Στο σπίτι του Παππά βρέθηκε το έγγραφο με τίτλο “Εσωτερικός Κώδικας – Κύκλος της Χρυσής Αυγής” που έχει την ίδια σφραγίδα με το Καταστατικό που προσκόμισε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαρράς. 

Το οργανόγραμμα του εν λόγω εγγράφου είναι πανομοιότυπο με τη δομή του πρωτότυπου Καταστατικού.

Επίσης, στην οικία του βρέθηκε ο όρκος του εθνικοσοσιαλιστή, έγγραφο που αναγνώστηκε στο δικαστήριο.

Ο Μπούκουρας διατέλεσε βουλευτής της Χρυσής Αυγής στην Κόρινθο. Αν και υποστηρίζει ότι δεν εντάχθηκε ποτέ ως μέλος στη Χρυσή Αυγή και η επαφή του ξεκινάει από το 2012, σε συνεντεύξεις του έχει περιγράψει ότι παρακολουθούσε την οργάνωση από το 2003, εντάχτηκε το 2009, συμμετείχε “στη μάχη του Αγίου Παντελεήμονα” (φωτογραφίες τον εικονίζουν στην πορεία της 12/5/2011, την ημέρα του χρυσαυγίτικου πογκρόμ, μετά τη δολοφονία Καντάρη) και ανέλαβε τον πυρήνα της Κορίνθου κατ’ εντολή του Μιχαλολιάκου.

Ο Μπούκουρας συγκρότησε ομάδα ασφάλειας (“τάγμα εφόδου”) στην Κόρινθο με δική της ενδυμασία (μπλουζάκι ΧΑ, μαύρο παντελόνι παραλλαγής) κατά το πρότυπο της Νίκαιας: σε βίντεο εικονίζεται να δίνει παραγγέλματα σε παραταγμένους Χρυσαυγίτες, να αναφέρεται σε χρυσαυγίτικα περίπολα κατά της εγκληματικότητας, να καλύπτει τους άντρες της φρουράς του Δράκο και Χαϊδά που συνελήφθησαν με οπλισμό στην Αθήνα.

Ο Μπούκουρας γνώριζε τον Πατέλη και είχε τεθεί επικεφαλής του τάγματος της Νίκαιας έξω από το στρατόπεδο της Κορίνθου όταν μεταφέρθηκαν εκεί μετανάστες. Ο Μπούκουρας γνώριζε τα ενδότερα της οργάνωσης (“πολύ μικρός αριθμός μελών”, διαδικασία ένταξης νέων), οργάνωσε κατασκηνώσεις με στρατιωτική εκπαίδευση, πήγαινε σε τοπικές ανά την Ελλάδα (αντίθετα από την εικόνα του αποκλειστικά “τπικού” βουλευτή που θέλει μεταγενέστερα να δημιουργήσει). Όταν αποστασιοποιήθηκε, μίλησε για ακραία εγκλήματα που έκαναν κάποιοι στη Χρυσή Αυγή, για τα οποία ο ίδιος δεν είχε γνώση.

Στ. Μπούκουρας: Στη Χρυσή Αυγή έζησα τη δεύτερη εφηβεία μου

Για… γλέντια και δεύτερη εφηβεία μίλησε ο Ευστάθιος Μπούκουρας κατά τη διάρκεια της απολογίας του ως κατηγορούμενος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Ο πρώην βουλευτής του κόμματος χαρακτήρισε κολλητό του τον Ηλία Παναγιώταρο και είπε ότι εκείνος του πρότεινε να είναι υποψήφιος με τη Χρυσή Αυγή. Δήλωσε ότι προέρχεται από το πατριωτικό χώρο του ΠΑΣΟΚ και ότι στη Χρυσή Αυγή βρήκε πλήρη εφαρμογή το σύνθημα του Ανδρέα Παπανδρέου «Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες».

Εκτός από τους Παναγιώταρο, Μπαρμπαρούση και Αλεξόπουλο, ο Μπούκουρας υποστήριξε ότι η σχέση του με τα υπόλοιπα στελέχη ήταν επιδερμική, ενώ επανέλαβε πως δεν ήταν μέλος του κόμματος παρά μόνο υποστηρικτής.

Αίσθηση προκάλεσε η αποστροφή του πως… έζησε τη δεύτερη εφηβεία του στη Χρυσή Αυγή, αναφέροντας «το γλέντησα στη Χρυσή Αυγή: τα ταξίδια, οι ομιλίες, το κρασάκι, το παρεάκι. Την ιστορία τη γράφουν οι παρέες» για να προσθέσει ότι συμμετείχε σε εκδηλώσεις μόνο όταν συνόδευε τον Παναγιώταρο και «με κέρναγε κρασάκι».

Είπε επίσης ότι δεν είχε επιρροή στη Χρυσή Αυγή για να εκφέρει την άποψή του και ότι δεν γνώριζε καμία επίθεση της Χρυσής Αυγής πριν από τη δολοφονία Φύσσα. 

Πρόεδρος: Ζητήσατε επίσημη ενημέρωση για τη δολοφονία Φύσσα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα; 

Μπούκουρας: Οχι, δεν έγινε στην περιοχή μου 

Πρόεδρος: Και τι είναι το Κοινοβούλιο; Εδώ η Κόρινθος και η Θεσσαλονίκη χώρια; 

Τελικά ο Στ. Μπούκουρας ανεξαρτητοποιήθηκε όταν έλαβε τη δικογραφία παρόλο που, όπως είχε πει, «μετά τη δολοφονία και φοβόμουν και ντρεπόμουν». Κατήγγειλε τον Αντώνη Σαμαρά ότι έδωσε εντολή να προφυλακιστεί.

Ερωτηθείς για τα όσα είχαν συμβεί στην κηδεία του χουντικού Ντερτιλή με την παρουσία μελών της Χρυσής Αυγής και τους πυροβολισμούς ο Μπούκουρας ανέφερε «πήγα να τιμήσω τον ήρωα της Ελλάδος που πολέμησε στην Κορέα». Δήλωσε ότι ήταν παρών στους πυροβολισμούς, πυροβόλησε και εκείνος με την έδρα να σχολιάζει «παρόλο που προέρχεστε από το ΠΑΣΟΚ…». Σημειώνεται ότι για τους πυροβολισμούς έχουν καταδικαστεί σε β΄ βαθμό ο Ηλίας Παναγιώταρος και ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης.

Ο Στάθης Μπούκουρας συνέχισε τα «δεν ξέρω δεν είδα» υποστηρίζοντας ότι το οτιδήποτε ναζιστικό το έμαθε μέσα από τη δικογραφία και πως δεν έχει δει βουλευτές να χαιρετάνε με αυτόν τον τρόπο.

Πρόεδρος: Σε τι διαφέρει ο αρχαιοελληνικός από τον ναζιστικό; 

Μπούκουρας: Είναι το ίδιο, αλλά γιατί να χαρίζουμε τα ελληνικά σύμβολα στον Χίτλερ; Αφού ήταν πρώτα αρχαιοελληνικός και μετέπειτα ναζιστικός; 

Τέλος, ο Στάθης Μπούκουρας χαρακτήρισε ως… υπερβολή τη δήλωσή του «θα απελευθερώσουμε την Ελλάδα όπως απελευθερώσαμε τον Άγιο Παντελεήμονα». «Ήθελα να δείξω πρώτα το καλό των Ελλήνων και μετά όλων των ανθρώπων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το ενδιαφέρον της προέδρου τράβηξε η απάντηση του Μπούκουρα ότι την επομένη της δολοφονίας Φύσσα όλοι ήταν σαν χαμένοι και ότι ο Ηλίας Παναγιώταρος του είχε πει πως το περιστατικό αφορούσε «προβοκάτσια, επεισόδια οπαδών και κάτι τέτοια». Η κ. Λεπενιώτη ανέφερε στον κατηγορούμενο πως ο Παναγιώταρος χθες στην απολογία του είπε ότι την επομένη έγιναν διαγραφές και παύθηκαν όλοι. «Άλλα είπε σε εσάς τότε δηλαδή και άλλα σε εμάς χθες;», ρώτησε η πρόεδρος και ο Μπούκουρας απάντησε πως δεν ξέρει τι είπε χθες ο συγκατηγορούμενος του προσθέτοντας ωστόσο με νόημα πως ο ίδιος όταν είδε από ΜΜΕ πως τον αναφέρει προστατευόμενος μάρτυρας πήγε «αυτομάτως και αυτοβούλως» στον ανακριτή, κάτι που δεν έκανε κανένας άλλος.

Είπε επίσης ότι διαφωνούσε κατά την διάρκεια των ανακρίσεων με απαξιωτικές για τους δικαστικούς δηλώσεις του Ηλία Κασιδιάρη, γεγονός που λειτούργησε στην διαφοροποίησή του. Τόνισε επίσης πως μετά την απολογία τους με τον Ηλία Κασιδιάρη, στις 13 Ιανουαρίου 2014, κρίθηκαν προφυλακιστέοι με ένταλμα προσωρινής κράτησης που είχε ημερομηνία 9 Ιανουαρίου.

Ο πρώην βουλευτής υποστήριξε πως ουδέποτε υπέπεσε στην αντίληψή του κάποια έκνομη ενέργεια της Χρυσής Αυγής, μέχρι και το 2013 και υποστήριξε πως ασχολιόταν μόνο με τα ζητήματα που αφορούσαν την περιοχή του.  Είπε επίσης πως ο ίδιος δεν έχει ούτε μία δήλωση μισαλλόδοξης ρητορικής και πως δεν του άρεσαν ακραίες εκφράσεις που είχε ακούσει, όπως το «υπάνθρωποι». Ουδέποτε επίσης έπεσαν στην αντίληψη του ναζιστικά σύμβολα, ενώ για τον χαιρετισμό- επισημαίνοντας πως δεν είδε «επώνυμα πρόσωπα» να τον χρησιμοποιούν- εξέφρασε την άποψη πως είναι δικαίωμα του καθενός να χαιρετάει έτσι αν θέλει. Όπως τόνισε «ο χαιρετισμός είναι αρχαιοελληνικός και αν και τον χρησιμοποίησε ο Χίτλερ δεν σημαίνει ότι θα χαρίζουμε τα αρχαιοελληνικά σύμβολα».

Χρήστος Παππάς για τη φωτογραφία όπου εμφανίζεται με τον ανήλικο γιο του να χαιρετούν ναζιστικά ότι «ήταν Τριώδιο, πλάκα κάναμε»

«Προσέρχομαι με καθαρή την συνείδηση μου. Είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος» είπε στην έναρξη της απολογίας του ο θεωρούμενος ως «καθοδηγητής» της Χρυσής Αυγής, πρώην βουλευτής Χρήστος Παππάς, ο οποίος δήλωσε πως η δίωξη του κόμματος έγινε με «καθαρά πολιτικά κριτήρια».

   Ο επί δεκαετίες φίλος, ομοϊδεάτης και κουμπάρος του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, απολογούμενος δήλωσε πως δεν τον εκφράζουν πλέον τα «νεανικά του κείμενα» περί εθνικοσοσιαλισμού, καθώς επρόκειτο για «ιδεολογικές αναζητήσεις ενός 20χρονου» και επίσης πως οι φωτογραφίες του να χαιρετά «με τεταμένη δεξιά» είναι κι αυτές «δεκαετίες πίσω» και επιπλέον «είναι προσωπικά δεδομένα».

   Απάντησε, μάλιστα, για συγκεκριμένη φωτογραφία, όπου εμφανίζεται με τον ανήλικο γιο του να χαιρετούν ναζιστικά ότι «ήταν Τριώδιο, πλάκα κάναμε».

Κατηγορούμενος: Είναι προσωπικές φωτογραφίες πριν από 40 χρόνια, είναι προσωπικά δεδομένα… Δυστυχώς δεν τις είχα διαγράψει…

Πρόεδρος: Υπάρχουν και φωτογραφίες από το 2009 που είστε στον τάφο του Μουσολίνι…

Κατηγορούμενος: Τον χαιρετισμό αυτό τον αποδίδω στον Ιω. Μεταξα. Είμαι περήφανος που είμαι απόγονος πολεμιστή του Ελληνοαλβανικού μετώπου.

Εισαγγελέας: Υπάρχει φωτογραφία που απεικονίζεστε με το γιο σας, μικρό παιδί…

Κατηγορούμενος: Είναι προσωπικό μου δεδομένο. Πλάκα κάναμε…

Σύμφωνα με τον κ. Παππά, που δήλωσε πως βρίσκεται στην Χρυσή Αυγή από την δεκαετία του 1980, από εκείνα τα χρόνια ως σήμερα έχει εξελιχθεί, έχει αλλάξει. Όπως ανέφερε, η Χρυσή Αυγή «δεν έχει σχέση με τον εθνικοσοσιαλισμό. Η ιδεολογία μας είναι ο λαϊκός εθνικισμός».

   Κλήθηκε επίσης από την πρόεδρο, να απαντήσει και για φωτογραφία του, «όχι και τόσο παλιά» όπου ο κατηγορούμενος εμφανίζεται να χαιρετά «με τεταμένη δεξιά» πάνω από τον τάφο του Μπενίτο Μουσολίνι, στην Ιταλία.

   Ο κ. Παππάς, αφού ανέφερε πως ο χαιρετισμός είχε επικρατήσει στην Ελλάδα επί Μεταξά, δηλώνοντας περήφανος απόγονος πολεμιστή του ελληνοαλβανικού Μετώπου, κατέληξε πως ο τάφος του Ιταλού ιδρυτή του φασιστικού κόμματος αποτελεί «τουριστική διέλευση…δεν πήγα μόνον εκεί. Πέρασα όλη την βόρεια Ιταλία».

   Ο κ. Παππάς αρνήθηκε τόσο τον τίτλο του «υπαρχηγού», λέγοντας ότι πρόκειται για κατασκεύασμα των ΜΜΕ, όσο και τον ρόλο του καθοδηγητή, τονίζοντας πως, πλην μίας και μόνο φοράς, εκτός από την αρθρογραφία του, ουδέποτε έγραψε εγκυκλίους για τα μέλη του κόμματος. Αυτή η μοναδική, που κατόπιν παράκλησης του κ. Μιχαλολιάκου έγραψε, ήταν για να «αναφέρω την γραμμή του κόμματος που μπορεί να μας δημιουργούσαν προβλήματα» ώστε να «προλάβω τυχόν καταστάσεις από φίλους και οπαδούς του κόμματος». Ερωτηθείς για την αναφορά του στην επίμαχη εγκύκλιο σε «απελευθερωτικό αγώνα», ο κ. Παππάς είπε πως είχε πολιτική και όχι στρατιωτική έννοια, προσθέτοντας πως θα μπορούσε αντί αυτών που έγραψε να είχε παραθέσει επιστολή του Παύλου Μελά.

   Πρόεδρος: Ο Παύλος Μελάς που την απηύθυνε;

   Κατηγορούμενος: Στους Ευέλπιδες.

   Και ο αναπληρωτής εισαγγελέας όμως, ρώτησε τον κατηγορούμενο για ποιο λόγο θα παρέθετε μία επιστολή προς στρατιώτες σε μία τοπική πολιτικού κόμματος, για να λάβει την απάντηση «έτσι λογοτεχνικά κάπως». Ο εισαγγελέας επέμεινε, λέγοντας πως γνωρίζει την επιστολή του στρατιωτικού και «πως δεν είναι καθόλου λογοτεχνική» και ο κ. Παππάς απάντησε πως για αυτό δεν την χρησιμοποίησε.

   Σύμφωνα με τις απαντήσεις του κ. Παππά, η Χρυσή Αυγή δεν είχε καμία στρατιωτική δομή, δεν υπήρχαν «τάγματα εφόδου» και δεν την αφορούσαν σημαίες και σύμβολα ναζιστικά. Είπε μάλιστα, πως κακώς φωτογραφίζονταν κάποιοι με τέτοιου είδους σημαίες, τονίζοντας πως «δεν αφορά όμως το κόμμα αυτό». Η πρόεδρος του απάντησε, πως «αφορά όμως τον οπαδό, τον ψηφοφόρο και τα μηνύματα που λαμβάνει».

   Για την δολοφονία Φύσσα δήλωσε ότι ως άνθρωπος και ως πιστός θεωρεί την αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής «κορυφαίο ποινικό αδίκημα και κορυφαίο αμάρτημα» και καταδίκασε το γεγονός, προσθέτοντας ότι είναι κατά της βίας.

   Αναφερόμενος στα «επεισόδια με το ΠΑΜΕ» είπε πως την περίοδο εκείνη «δεν υπήρχε καν τοπική Περάματος» ενώ δήλωσε πως δεν γνώριζε για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες.

   Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο «ουδέποτε δέχθηκα παρότρυνση, εντολή, σύσταση από οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένου του Νικ. Μιχαλολιάκου, να προβώ σε έκνομη ενέργεια, πολύ περισσότερο να παροτρύνω ή να δώσω κατεύθυνση για κάτι ανάλογο».

    Είπε τέλος, ότι η φράση που αποδίδεται στον κ. Σαμαρά «θα τους πάω στο 2%» συνιστά «κατάχρηση εξουσίας, καθώς λέγεται από έναν πρωθυπουργό».

 jailgoldendawn.com, Εφημερίδα των Συντακτών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί