Αποχώρησαν οι Κούρδοι από τη ζώνη ασφαλείας

Συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν

«Η κατάσταση στην περιοχή είναι τεταμένη και αυτό το αντιλαμβανόμαστε όλοι» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος κατά την έναρξη της κατ’ ιδίαν συνάντησής του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και προσέθεσε: «νομίζω ότι η συνάντηση μας σήμερα, οι διαβουλεύσεις μας είναι πολύ επιτακτικές»

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι το «επίπεδο των ρωσο-τουρκικών σχέσεων, το οποίο έχει επιτευχθεί σήμερα, θα διαδραματίσει τον ρόλο του στη διευθέτηση όλων των περίπλοκων ζητημάτων, που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή μέχρι σήμερα».

Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα προσφέρει τη δυνατότητα να βρεθούν απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα τόσο προς το συμφέρον της Τουρκίας και της Ρωσίας, όσο και προς το συμφέρον όλων των χωρών της περιοχής.

Ο Ρώσος πρόεδρος χαιρέτισε θερμά την τουρκική αντιπροσωπεία και την ευχαρίστησε για την απόφαση της να έρθει στο Σότσι.

Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι κατά την διάρκεια της συνάντησης των δύο ηγετών στο Σότσι θα συζητήσουν μεταξύ άλλων και τις ανακοινώσεις οι οποίες αντηλλάγησαν μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας για την κατάσταση στην Συρία.

Οι Κούρδοι αποχώρησαν από τη ζώνη ασφαλείας

Οι Κούρδοι μαχητές γνωστοποίησαν στην Ουάσινγκτον ότι αποχώρησαν από τη ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία, ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ο επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στρατηγός Μαζλούμ Κομπάνι Αμπντί είπε ότι έχει υλοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για την αποχώρηση των Συροκούρδων μαχητών.

Οι ΗΠΑ αναμένουν ότι η προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη βορειοανατολική Συρία θα μεταβληθεί σε μόνιμη “μέχρι το τέλος του απογεύματος”, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Νέες απειλές Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε σήμερα ότι η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία θα συνεχιστεί «με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα», αν οι Κούρδοι δεν υποχωρήσουν από τη «ζώνη ασφαλείας» την οποία η Άγκυρα θέλει να δημιουργήσει στη μεθόριο μεταξύ Συρίας- Τουρκίας.

«Η διαδικασία της κατάπαυσης του πυρός ολοκληρώνεται σήμερα στις 22:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Αν οι υποσχέσεις που έχουν δώσει οι Αμερικάνοι δεν γίνουν σεβαστές, η επιχείρηση θα συνεχιστεί με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος λίγη ώρα προτού αναχωρήσει για το Σότσι, όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για να συζητήσουν για την κατάσταση στη Συρία.

Ο Ερντογάν επεσήμανε ότι «700 με 800» Κούρδοι μαχητές έχουν απομακρυνθεί μέχρι στιγμής, ενώ πρόσθεσε ότι 1.200 με 1.300 ακόμη θα πρέπει να φύγουν από την περιοχή.

«Το παρακολουθούμε στενά. Η διαδικασία αυτή δεν θα έχει ολοκληρωθεί αν δεν υπάρξει πλήρης απόσυρση», τόνισε, ενώ εξήγησε ότι το θέμα αυτό θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεών του με τον Πούτιν.

«Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την απόσυρση της YPG από τις περιοχές όπου βρίσκεται το καθεστώς», εξήγησε ο Τούρκος πρόεδρος. «Ελπίζουμε να απαλλάξουμε την περιοχή αυτή από τη μάστιγα της αυτονομιστικής τρομοκρατίας μέσω της συνεργασίας με τη Ρωσία», υπογράμμισε.

Εξάλλου ο Ερντογάν απέρριψε την πρόταση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να συμφωνήσει σε νέα κατάπαυση του πυρός.

«Δεν έχω λάβει μια τέτοια πρόταση από τον Μακρόν. Ο Μακρόν συναντάται με τρομοκράτες και επέλεξε αυτό τον τρόπο για να μας ενημερώσει για την πρόταση των τρομοκρατών», τόνισε μετά τη συνομιλία που είχε χθες, Δευτέρα, ο Γάλλος πρόεδρος με τον Πούτιν στη διάρκεια της οποίας ο Μακρόν τόνισε «τη σημασία της παράτασης της κατάπαυσης του πυρός».

Ο Ερντογάν «κλέβει τη γη μας», καταγγέλει ο Άσαντ 
«Κλέφτη» αποκάλεσε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Σύρος πρόεδρος, κατά την επίσκεψή του στη γραμμή του μετώπου εναντίον των τζιχαντιστών, στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Αναφερόμενος στην εισβολή των τουρκικών δυνάμεων στα βορειοανατολικά της χώρας, ο Μπασάρ Αλ Άσαντ χαρακτήρισε τον Τούρκο πρόεδρο «κλέφτη που λήστεψε εργοστάσια, σιτάρι και καύσιμα και τώρα κλέβει τη γη μας».

«Η μάχη της Ιντλίμπ αποτελεί τη βάση για τον τερματισμό της αταξίας και της τρομοκρατίας σε όλες τις συριακές επαρχίες», υπογράμμισε ακόμη ο Άσαντ, κατά την πρώτη επίσκεψή του στην περιοχή, η οποία εξακολουθεί να μην είναι υπό τον έλεγχο της Δαμασκού, από την έναρξη του εμφυλίου το 2011.

Το μέτωπο αυτό χωρίζει τους Σύρους αντάρτες και τους τζιχαντιστές από τις περιοχές που ελέγχει ο συριακός στρατός με την υποστήριξη της Μόσχας.

Πρόταση διεθνώς ελεγχόμενης ζώνης ασφαλείας από τη Γερμανία – Αντιδράσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε σήμερα πως η Γερμανία έγινε αποδέκτης ερωτήσεων και κάποιου εκνευρισμού από συμμάχους της μετά την πρόταση της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας να δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία.

Η υπουργός Άμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπαουερ — που είναι επίσης επικεφαλής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ– είπε πως η ζώνη ασφαλείας θα πρέπει να εμπλέκει την Τουρκία και τη Ρωσία. Είπε ότι πρέπει να προστατεύει τους εκτοπισθέντες αμάχους και να διασφαλίζει ότι θα συνεχιστεί η μάχη κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος — είναι η πρώτη φορά που το Βερολίνο προτείνει μια στρατιωτική αποστολή στη Μέση Ανατολή.

«Από χθες, μετά την πρόταση της επικεφαλής του CDU, δεχθήκαμε ορισμένες ερωτήσεις από τους συμμάχους μας και υπάρχει κάποιος –αυτό είναι αδιαμφισβήτητο– εκνευρισμός μεταξύ των εταίρων μας», είπε ο Μάας, ο οποίος προσέθεσε πως αυτή τη στιγμή δεν διεξάγονται συζητήσεις μεταξύ των εταίρων για τη δημιουργία μιας τέτοιας διεθνώς ελεγχόμενης ζώνης ασφαλείας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί