Στη Βουλή από τον Ν. Ηγουμενίδη η αξιολόγηση όλων των αιτημάτων επανασύστασης των δήμων

Με επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκο επανέρχεται ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης στο θέμα της αξιολόγησης όλων των αιτημάτων επανασύστασης δήμων, μεταξύ αυτών και στο Νομό Ηρακλείου.

Καθώς η προηγούμενη ερώτησή του βουλευτή δεν έχει μέχρι σήμερα απαντηθεί από τον Υπουργό, ο Νίκος Ηγουμενίδης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση επαναφέροντας το θέμα, τονίζοντας ότι«από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» αναδείχθηκαν στην πράξη σοβαρές δυσλειτουργίες από τον ανακαθορισμό των διοικητικών ορίων πρωτοβάθμιων ΟΤΑ και από τη συνένωση δήμων».

Ο Νίκος Ηγουμενίδης υπενθυμίζει ότι για πρώτη φορά, τον Μάρτιο του 2019, με νομοθετική ρύθμιση, αντιμετωπίστηκαν ορισμένες οριακές περιπτώσεις δήμων που στη διαδρομή του «Καλλικράτη» κρίθηκαν ως μη λειτουργικοί σε σημείο να τίθεται σε διακινδύνευση η βιωσιμότητά τους, αλλά και να υποβαθμιστεί αισθητά η ζωή των κατοίκων των περιοχών αυτών.

Την ίδια ακριβώς περίοδο, συνεχίζει ο Νίκος Ηγουμενίδης, ξεκίνησε στο Υπουργείο Εσωτερικών και η συγκρότηση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, με επιστημονικό και διακομματικό χαρακτήρα, με στόχο τη μελέτη και αξιολόγηση όλων των υπόλοιπων ώριμων σχετικά αιτημάτων των δήμων, τη σύνταξη σχετικών μελετών και την εισήγηση των αναγκαίων ρυθμίσεων για επανασύσταση ή μη δήμων.

Ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό, πρώτον,εάν προτίθεται να συνεχίσει την λειτουργία της παραπάνω νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την αξιολόγηση των αιτημάτων για επανασύσταση δήμων. Και, δεύτερον, εάν έχει προχωρήσει και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η αξιολόγηση και εξέταση των αιτημάτων που έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο για την επανασύσταση των δήμων.

Στο ίδιο κείμενο σημειώνεται ότι σε κάθε περίπτωσηκριτήριο ανασυγκρότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η προσφορότερη και αποτελεσματικότερη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων προς τον σκοπό της τήρησης της συνταγματικής αρχής της ισότητας τωνπαρεχόμενων υπηρεσιών από τους ΟΤΑ προς τους πολίτες όλης της επικράτειας.

Η ερώτηση είναι προγραμματισμένο να απαντηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη 24 Οκτωβρίου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί