Πανυγειονομική απεργία την Τετάρτη- Συμμετέχει το σωματείο του ΠΑΓΝΗ

Το σωματείο εργαζομένων ΠαΓΝΗ συμμετέχει στην 24ωρη πανελλαδική πανυγειονομική απεργία που προκήρυξαν ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ για την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

Αντιδρούμε στο σχέδιο της κυβέρνησης για υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων με παράλληλη ενίσχυση της ιδιωτικοποίησης της υγείας.

Η κατάσταση στις δημόσιες δομές υγείας χαρακτηρίζεται από την κρατική υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση, την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, την αύξηση της εντατικοποίησης της δουλειάς.

Οι κενές οργανικές θέσεις στις δημόσιες δομές υγείας της χώρας ξεπερνούν τις 30.000, ενώ την τελευταία 4ετία το προσωπικό μειώθηκε κατά 1372 εργαζόμενους, αφού οι αποχωρήσεις (συνταξιοδοτήσεις-απολύσεις συμβασιούχων) ήταν περισσότερες από τις προσλήψεις. Οι περισσότερες νέες προσλήψεις γίνεται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (ατομικές συμβάσεις με το νοσοκομείο, με μπλοκάκι, μέσω ΟΑΕΔ, ΕΣΠΑ). Κάθε τόσο απολύονται συμβασιούχοι, με συνέπεια να χάνεται η πολύτιμη εμπειρία τους και να αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα δυσλειτουργίας τα ήδη υποστελεχωμένα τμήματα των νοσοκομείων.

Λόγω του ελλιπέστατου προσωπικού, αυξάνεται η εντατικοποίηση της δουλειάς, με εξουθενωτικά ωράρια, χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό, κάλυψη πολλαπλών πόστων, συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ τμημάτων και νοσοκομείων κοκ.

Εξαιτίας της υποστελέχωσης, οι ασθενείς ταλαιπωρούνται με πολύωρες αναμονές στα ΤΕΠ και πολύμηνες αναμονές για ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και στις λίστες χειρουργείου, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται συχνά να πληρώσουν από την τσέπη τους επισκέψεις στα απογευματινά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων ή σε ιδιωτικά ιατρεία, ποσοστά συμμετοχής για εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, ενώ ολοένα αυξάνονται και οι πληρωμές για φάρμακα.

Η κατάσταση στο χώρο της υγείας δεν αναμένεται να βελτιωθεί, αφού το πρόγραμμα της σημερινής κυβέρνησης περιλαμβάνει «εξορθολογισμό» και «μάζεμα» των κρατικών υγειονομικών δαπανών και επέκταση των συμπράξεων ιδιωτικού-δημοσίου τομέα.

Δεν γίνεται λόγος για νέες προκηρύξεις μονίμων θέσεων, παρά μόνο «κατ’ απόλυτη προτεραιότητα», δηλαδή σε ακραίες περιπτώσεις ανάγκης. Η κυβέρνηση προχώρησε μάλιστα σε ακύρωση του διορισμού 215 γιατρών ΤΕΠ στην 1η και 2η ΥΠΕ, των οποίων οι κρίσεις έχουν ολοκληρωθεί εδώ και 3 μήνες, επικαλούμενη «παρατυπίες». Όσον αφορά την προκήρυξη 2Κ της προηγούμενης κυβέρνησης 1116 θέσεων τακτικού μη ιατρικού προσωπικού σε δημόσιες δομές υγείας (που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη), οι αιτήσεις είναι υπερδεκαπλάσιες των αιτήσεων, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των υπηρετούντων συμβασιούχων να μην είναι καν στους επιλαχόντες.

Στις προθέσεις του υπουργείου περιλαμβάνεται και η εισαγωγή μάνατζερ στα δημόσια νοσοκομεία και η διάθεση τμημάτων (μαζί με το προσωπικό τους) σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.

Το ρόλο του «λαγού» για την παραπέρα εμπορευματοποίηση των δημόσιων μονάδων υγείας ανέλαβαν, για άλλη μια φορά, οι κυβερνητικές ηγεσίες στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας, με τις προτάσεις τους για μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, συγχωνεύσεις κλινικών και νοσοκομείων, πρόσβαση ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία για να νοσηλεύουν ασθενείς που παρακολουθούν, σύναψη συμβάσεων των νοσοκομείων με ιδιώτες γιατρούς κλπ.

Στόχος είναι η σταδιακή μετατροπή των νοσοκομείων σε αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες, που θα καλύπτουν ολοένα μεγαλύτερο μέρος από τη λειτουργία τους με έσοδα από την πώληση των υπηρεσιών τους στους ασθενείς – πελάτες.

Στις 23 Οκτώβρη απεργούμε διεκδικώντας λύσεις στα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Στη συνεχιζόμενη επίθεση, να απαντήσουμε όλοι μαζί, υγειονομικοί του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ασθενείς, όλοι οι πολίτες. Να εμποδίσουμε να περάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα!

Να διεκδικήσουμε μαζί:  

► Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την πλήρη στελέχωση των δημόσιων μονάδων υγείας, πρόνοιας και ΕΚΑΒ. Μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

► Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

► Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων.

► Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.

► Λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας.

► Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας. Κατάργηση κάθε πληρωμής των ασθενών για όλα όσα απαιτούνται για την πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας τους.

Ενώνουμε τη φωνή μας με εργαζόμενους από άλλους κλάδους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ενάντια στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, που βάζει στο στόχαστρο τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας και επιβάλλοντας το ηλεκτρονικό φακέλωμα των μελών συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί