Αλ. Τσίπρας από τα Χανιά: «Θέλουμε την κοινωνία συμμέτοχη στη νέα μας πορεία – Κάστρο απόρθητο η Κρήτη» (Βίντεο & φωτο)

Στα Χανιά βρίσκεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

O πρώην πρωθυπουργός ξεκίνησε την περιοδεία του στην Κρήτη στο πλαίσιο του δημοκρατικού καλέσματος για ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Δείτε: Στα Χανιά σήμερα και αύριο στο Ρέθυμνο ο Α. Τσίπρας- Θα πάρει μέρος σε 4 ανοικτές συνελεύσεις

Περίπου στις 11 το πρωί, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το Κολυμπάρι, απ’ όπου, μιλώντας στα ΜΜΕ, έδωσε σύνθημα ενότητα και συσπείρωσης για τη συνέχεια και το μέλλον του κόμματος και της χώρας.

Δείτε: Ο Α. Τσίπρας στα Χανιά: Από την Κρήτη για την μεγάλη παράταξη της Αριστεράς-Κόμμα ανοικτό στην κοινωνία (Βίντεο & φωτο)

Παρουσία των βουλευτών Χανίων και Ρεθύμνου, Παύλου Πολάκη και Ανδρέα Ξανθού, των πρώην βουλευτών Χανίων Γιώργου Σταθάκη, Βάλιας Βαγιωνάκη, Αντώνη Μπαλωμενάκη, του πολιτευτή Μιχάλη Χαιρετάκη, στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και δεκάδων πολιτών, ο κ. Τσίπρας επισήμανε την ανάγκη «να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα κόμμα μαζικό, λαϊκό, με ρίζες μέσα στην κοινωνία και με ένα πρόγραμμα το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα να ξαναβρεθεί η χώρα στην σωστή πλευρά της ιστορίας και να κυβερνηθεί όχι σε συνθήκες πίεσης όπως το 2015-2019 αλλά σε συνθήκες πλέον κανονικότητας, που εμείς την αποκαταστήσαμε».

Στην τοποθέτησή του ο κ. Τσίπρας είπε ότι «είναι η 2η περιοδεία που κάνω στο πλαίσιο των εξορμήσεων για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας στην πορεία προς το συνέδριο που θέλουμε να κάνουμε, που θέλουμε να είναι ένα συνέδριο τομής, ένα συνέδριο μετασχηματισμού και ανασυγκρότησης».

Ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του τόνισε ότι, «κάνουμε μια μεγάλη καμπάνια να συναντήσουμε τον κόσμο που οκτώ χρόνια τώρα μας στηρίζει, δίνει τις μάχες στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ, μάχες πολλές φορές ιστορικής σημασίας, με νίκες μεγάλες και με ήττες -έτσι είναι η ζωή έχει και νίκες έχει και ήττες, έχει ανηφόρες έχει και κατηφόρες- να συναντήσουμε αυτόν τον κόσμο και να του πούμε ότι «κοίτα να δεις, εμείς δεν θέλουμε να είσαι απλά ψηφοφόρος και χειροκροτητής στις συγκεντρώσεις, θέλουμε να μοιραστούμε την ευθύνη, να συγκροτήσουμε μια μεγάλη, πλειοψηφική παράταξη, της προόδου, μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς»».

Επίσης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε, «δεν είναι απλό πράγμα στις μέρες μας, αλλά αξίζει τον κόπο να το κάνουμε, γιατί θέλουμε τα μέλη της παράταξης, τα μέλη του νέου ΣΥΡΙΖΑ να έχουν μερίδιο και δικαίωμα και στις αποφάσεις. Η μεγάλη εμπειρία που αποκτήσαμε από τη διακυβέρνηση θέλουμε να μετατραπεί σε σοφία και σε σχέδιο για την επόμενη μέρα».

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε: «Αργά ή γρήγορα θα φανούν οι μεγάλες διαφορές και οι συγκρίσεις θα είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για εμάς και αρνητικές για τη σημερινή κυβέρνηση. Δεν χρειάζεται να πω πολλά γι’ αυτά. Τις πρώτες 100 μέρες ήδη βλέπετε διαφορές».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνομίλησε με πολίτες ενώ αντήλλαξε απόψεις με το δήμαρχο Πλατανιά Γιάννη Μαλανδράκη για την πορεία του «Κλεισθένη».

«Απευθύνουμε κάλεσμα στους πολίτες: Να μοιραστούμε την ευθύνη στην πορεία για την ανασυγκρότηση της μεγάλης προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης της Αριστεράς. Στόχος μας είναι η Ελλάδα να μπει σε μια μακρά πορεία προοδευτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, με κοινωνική δικαιοσύνη, δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στην καμπάνια για ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, χαρακτηρίζοντας το επικείμενο Συνέδριο ως «συνέδριο τομής, ανασχηματισμού και ανασυγκρότησης».

Αναλυτικά η ομιλία ου Αλ. Τσίπρα: 

Λοιπόν, θέλω κατ’  αρχάς να σας πω ότι δεν ήρθα για να μιλήσω εγώ πολύ, αλλά να ακούσω εσάς. Και σε όλες αυτές τις περιοδείες θέλω να ακούω περισσότερο, παρά να μιλάω. Θέλω μόνο να σας πω έτσι  δυο εισαγωγικές κουβέντες.

Είναι η δεύτερη περιοδεία που κάνω στο πλαίσιο των εξορμήσεων για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας στην πορεία προς το Συνέδριο που θέλουμε να κάνουμε, που θέλουμε να είναι όμως ένα συνέδριο τομής, ένα συνέδριο μετασχηματισμού και ανασυγκρότησης. Και σε αυτή την πορεία έχουμε βάλει έναν υψηλό στόχο. Παρά το γεγονός ότι είμαστε σε μια εποχή όπου δεν είναι όπως στις παλιές δεκαετίες η σχέση των πολιτών  με τα κόμματα, εμείς θέλουμε να αναβαθμίσουμε αυτή τη σχέση, να την κάνουμε πιο ουσιαστική. Κάνουμε λοιπόν μια μεγάλη καμπάνια να συναντήσουμε τον κόσμο που 8 χρόνια τώρα μας στηρίζει, δίνει τις μάχες στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ, μάχες πολλές φορές ιστορικής σημασίας, με νίκες μεγάλες και με ήττες –έτσι είναι η ζωή, έχει και νίκες, έχει και ήττες, έχει και ανηφόρες, έχει και κατηφόρες- να συναντήσουμε αυτόν τον κόσμο και να του πούμε, κοίτα να δεις, εμείς δεν θέλουμε απλά να είσαι ψηφοφόρος και χειροκροτητής στις συγκεντρώσεις, θέλουμε να μοιραστούμε την ευθύνη να συγκροτήσουμε μια μεγάλη πλειοψηφική, μια μεγάλη παράταξη της προόδου, μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς.

Αυτό θέλουμε να συγκροτήσουμε Δεν είναι απλό πράγμα στις μέρες μας, αλλά αξίζει τον κόπο να το κάνουμε. Και αξίζει τον κόπο να το κάνουμε διότι θέλουμε τα μέλη της παράταξης, τα μέλη του νέου ΣΥΡΙΖΑ να έχουν μερίδιο και δικαίωμα και στις αποφάσεις.

Η εμπειρία η μεγάλη που αποκτήσαμε από τη διακυβέρνηση θέλουμε να μετατραπεί σε σοφία και σε σχέδιο για την επόμενη μέρα. Αργά ή γρήγορα θα φανούν οι μεγάλες διαφορές και  οι συγκρίσεις θα είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για μας και αρνητικές για τη σημερινή κυβέρνηση.

Δεν χρειάζεται να πω πολλά γι αυτά. Στις πρώτες 100 ημέρες ήδη βλέπετε διαφορές. Αυτό όμως που θέλουμε εμείς είναι να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία –κάθε εμπόδιο για καλό, λέει ο λαός μας- για να μπορέσουμε να κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα κόμμα μαζικό, λαϊκό, με ρίζες μέσα στην κοινωνία και με ένα πρόγραμμα το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα να ξαναβρεθεί η χώρα στη σωστή πλευρά της ιστορίας και να κυβερνηθεί,  όχι σε συνθήκες πίεσης όπως το ΄15-΄19, αλλά σε συνθήκες πλέον κανονικότητας, που εμείς την αποκαταστήσαμε, και όχι να κυβερνηθεί για ένα μικρό διάστημα. Ο στόχος μας είναι η Ελλάδα να μπει σε μια μακρά πορεία προοδευτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων με στόχο την κοινωνική δικαιοσύνη, τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη και κυρίως να πορευτεί για πολλά χρόνια σε  μια προοδευτική κατεύθυνση. Να ξαναμπεί δηλαδή στη σωστή πλευρά της ιστορίας –εκεί που ήταν πάντα, εκεί που της αξίζει- και στις διεθνείς εξελίξεις που βλέπουμε στην Ευρώπη και στον κόσμο να είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας, γιατί αυτό είναι πάρα πολύ κρίσιμο σε μια Ευρώπη η οποία παίρνει λάθος κατεύθυνση σήμερα.

Αυτός είναι ο στόχος μας. Και σ’ αυτόν τον στόχο κάνουμε δυο πράγματα.

Το πρώτο είναι, σας καλούμε όλους να γίνετε μέλη, με πολύ εύκολο τρόπο, αξιοποιώντας και τις νέες τεχνολογίες. Όσοι από σας τις γνωρίζουν, πολλοί από σας, θέλοντας και μη, έχετε κοινωνοί αυτών των τεχνολογιών. Ζούμε στην εποχή της ταχύτητας της πληροφορίας και της γνώσης.

Καλά, μην το παρακάνετε, όπως ο Πολάκης που παίρνει το πληκτρολόγιο και κάθε βράδυ γίνεται της κακομοίρας, αλλά η αλήθεια είναι ότι όλοι λίγο – πολύ επικοινωνούμε, ενημερωνόμαστε, κουβεντιάζουμε, κάνουμε και πολιτική ακόμα μέσα από το διαδίκτυο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Πόσο, δε, μάλλον όταν εμάς ειδικά τα συστημικά Μέσα μας έχουν και στην απέξω. Αυτό  παράσημο είναι για εμάς, γιατί δεν χαριστήκαμε σε κανέναν για να μας κάνουν τώρα αντίδωρα. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, πρέπει να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες.

Το πρώτο, λοιπόν, που σας ζητάμε και σας καλούμε μάλλον – το κάλεσμα είναι πλατύ – όλος ο κόσμος που μας στηρίζει να είναι συμμέτοχος στη νέα πορεία και στις αποφάσεις που θα πάρουμε για την επόμενη μέρα.

Το δεύτερο πράγμα είναι να κάτσουμε και να κουβεντιάσουμε. Και να κερδίσουμε και εμείς από την σοφία των λαϊκών ανθρώπων, γιατί εγώ πολύ έχω κουραστεί να συζητάω πίσω από κλειστές πόρτες μόνο με στελέχη. Θέλω να μιλήσω με τον απλό κόσμο. Γιατί πιστεύω ότι πολλές φορές ο απλός κόσμος λέει μεγαλύτερες σοφίες από τις επεξεργασμένες σοφίες. Εκεί βρίσκεις πραγματικά την αλήθεια.  Και θέλω να ακούσω και την κριτική σας και τη γνώμη σας, και τα λάθη που πιστεύετε ότι κάναμε και τα σωστά που πιστεύετε ότι κάναμε. Για να πολλαπλασιάσουμε τα σωστά και να μηδενίσουμε τα λάθη.

Πιστεύω πολύ στην πορεία αυτή που χαράσσουμε τώρα, για τον λόγο κυρίως ότι η χώρα αυτή έχει μια μακρά παράδοση προοδευτική και δημοκρατική. Έχει μια πλειοψηφία προοδευτική και δημοκρατική. Δεν μιλάω για την Κρήτη -η Κρήτη το έχει αποδείξει αυτό και δεν θα γυρίσει ποτέ, το ξέρετε αυτό.  Αλλά και η χώρα.  Και πιστεύω ότι πολύ σύντομα, αρκεί εμείς να δουλέψουμε με επιμονή και υπομονή – χρειάζεται και η υπομονή – πολύ σύντομα αυτό θα είναι εύγλωττο, θα είναι εμφανές στην καθημερινή συνάντησή μας με τους ανθρώπους, θα συζητιέται στα καφενεία, θα συζητιέται στους χώρους τους μαζικούς. Και όταν κάτι αρχίζει να γίνεται μια κοινωνική πραγματικότητα, αυτό δεν θα είναι εύκολο να το εμποδίσει  κανείς, καμιά διαπλοκή και κανένας συσχετισμός αρνητικός επικοινωνιακός ή ό,τι άλλο.

Άρα, λοιπόν, με αυτές τις σκέψεις εγώ θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας εδώ και να εκφράσω τη βεβαιότητα ότι, όπως η Αχαΐα την προηγούμενη εβδομάδα, έτσι και η Κρήτη – τη σπάω στα δυο, Χανιά Ρέθυμνο σήμερα και αύριο, θα ξαναέρθω για το Λασίθι και το Ηράκλειο –  θα μας δώσουν πολύ σημαντικές εμπειρίες σε όλους εμάς που συμμετέχουμε σε αυτή την προσπάθεια και θα αφήσουν και κυρίως και μια παρακαταθήκη δουλειάς για τις επόμενες μέρες, προκειμένου να μπορέσουμε να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά, να οργανώσουμε τη δράση μας και κυρίως να οργανώσουμε και τις αντιστάσεις μας.  Διότι, χρειάζεται αγώνας. Τα κεκτημένα που κερδίσαμε αυτά τα 4,5 χρόνια θέλουν να τα πάρουν πίσω. Εμείς στη Βουλή, δεν αρκούμε για να τους εμποδίσουμε. Εσείς, όμως, όλοι στη βάση και στην κοινωνία, μπορείτε. Και μπορούμε όλοι μαζί.  Μπορούμε όλοι μαζί να δώσουμε αγώνα για να εμποδίσουμε να μην κόψουν μισθούς, να μην κόψουν συντάξεις, να μην πάρουν εργασιακά δικαιώματα.

Αυτόν τον αγώνα πρέπει να αρχίσουμε να τον συντονίζουμε από τώρα.

«Η Κρήτη τη στιγμή της ήττας ήταν κάστρο απόρθητο»

Επίθεση προς τη νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από τις Μουρνιές στα Χανιά, όπου μετέβη μετά το Κολυμπάρι, ζητώντας παράλληλα την στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ για την επαναφορά του στην εξουσία. Κάλεσε τους πολίτες να αγκαλιάσουν την προσπάθεια διεύρυνσης του Σύριζα τονίζοντας: «Θέλουμε να φτιάξετε τις δικές σας οργανώσεις για να φτιάξουμε μαζί το πρόγραμμα της επόμενης διακυβέρνησης.»

Ο πρώην πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της περιοδείας του και του δημοκρατικού καλέσματος για ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, επισήμανε οτι οι προσδοκίες που δημιούργησε η σημερινή κυβέρνηση ήταν πολλές, είπαν πως θα στηρίξουν τη μεσαία τάξη, ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης όμως δεν δείχνει κάτι τέτοιο.

Μίλησε για βαθιά επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, την οικονομική πολιτική στοχευμένα μεροληπτική για την ελίτ, αφού διαψεύστηκαν άξονες της κεντρικής πολιτικής τους, ενώ έκανε αναφορά στην συμφωνία των Πρεσπών που ενώ την κατήγγειλαν νωρίτερα, τώρα λένε πως θα την τηρήσουν.

Έκανε λόγο για τα ειδικά δικαστήρια και είπε πως δεν τον περιλαμβάνουν γιατί είναι δειλοί και γιατί φοβούνται πως θα γίνουν περίγελος σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σχολίασε, ακόμη, οτι ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε την οικονομία σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι την παρέλαβε και τώρα μπορούν να κάνουν φοροελαφρύνσεις.

Διαψεύστηκαν και οι τρεις βασικοί άξονες της προεκλογικής προπαγάνδας της ΝΔ

Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τον χρόνο για να μάθουμε από τα λάθη μας και να ακούσουμε όλες και όλους εσάς. Να ακούσουμε την κριτική σας, τις παρατηρήσεις σας, τις αγωνίες σας και να τις μετουσιώσουμε σε ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης για την προοδευτική Ελλάδα της επόμενης μέρας τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τους πολίτες.

Στην συνέχεια, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε «θα πρέπει να σχεδιάσουμε τις μεγάλες τομές και αλλαγές που δεν είχαμε το χρόνο και την δυνατότητα στην πρώτη φάση και αυτό θέλει δουλειά, προετοιμασία, υπομονή και επιμονή».

Για την σημερινή κυβέρνηση επισήμανε ότι «γνωρίζω και γνωρίζετε ότι οι προσδοκίες που δημιούργησαν στον ελληνικό λαό αυτοί που μας κυβερνάνε σήμερα ήταν υψηλές, προσδοκίες που ήδη διαψεύδονται. Υποσχέθηκαν 4 % ανάπτυξη προσαρμόστηκαν στο 2,8% και αυτό για να τους βγουν τα νούμερα σε έναν προϋπολογισμό που τον κατάρτισαν ανάποδα. Πρώτα είδαν πόσα τους λείπουν και μετά διαμόρφωσαν την προβλεπόμενη ανάπτυξη και έσοδα, και αν δεν τους βγει ξέρουμε ποιοι θα την πληρώσουν οι συνήθως ύποπτοι. Αυτούς που εμείς καταφέραμε να στηρίξουμε.

Υποσχέθηκαν στήριξη της μεσαίας τάξης δυστυχώς και αυτός ο προϋπολογισμός βλέπουμε ότι δεν δίνει ανάσα και προοπτική στην λεγόμενη μεσαία τάξη. Οι ελαφρύνσεις είναι στοχευμένες στις μεγάλες επιχειρήσεις αυτές που έχουν πολύ μεγάλα κέρδη, αλλά στη μεσαία τάξη η ελαφρύνσεις είναι ελάχιστες.

Διαψεύστηκαν όμως και τρεις βασικοί άξονες της προεκλογικής τους προπαγάνδας. Η πρώτη αφορούσε την άθλια κριτική που μας έκαναν για το Μακεδονικό και το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, που ενώ βρισκόντουσαν μαζί με ακραίους στις διαδηλώσεις λέγοντας ότι η συμφωνία είναι επιζήμια, την επόμενη μέρα βγήκαν να πουν ότι είναι μια συμφωνία που θα την τηρήσουν και θα την τιμήσουν.

Δεύτερον, διαψεύστηκε η προπαγάνδα τους όταν ο ίδιος ο Μητσοτάκης στον ΟΗΕ, είπε ότι το Μάτι δεν έφταιγε η κυβέρνηση αλλά η κλιματική αλλαγή. 

Τρίτον, ήταν η κριτική ότι δήθεν εμείς ανοίξαμε τα σύνορα και ήρθαν οι πρόσφυγες. Όταν ήρθαν παραδέχτηκαν ότι πρόκειται για γεωπολιτικό ζήτημα».

Η περιοδεία του πρώην πρωθυπουργού θα συνεχιστεί το απόγευμα στα Σφακιά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, την Τρίτη 22 Οκτωβρίου θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο νομό Ρεθύμνου στο πλαίσιο του δημοκρατικού καλέσματος για ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Παρακάτω το πρόγραμμα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στο νομό Ρεθύμνου την Τρίτη 22 Οκτωβρίου:

10:30: Επίσκεψη στα Σελλιά, Αγίου Βασιλείου.

12:30: Ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση με τους πολίτες στο Πέραμα, Μυλοποτάμου στην Κεντρική Πλατεία.

19:30: Στην Πλατεία Σοχώρας στην πόλη του Ρεθύμνου θα συμμετάσχει σε ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση για την διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

  Mε πληροφορίες από zarpanews.gr

Άρθρα στην ίδια κατηγορία

Προσθήκη σχολίου

Η διεύθυνση mail σας ΔΕ θα εμφανιστεί