Πείτε μας κ. Μητσοτάκη, γιατί κάπου αλλού θα γέλαγαν

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι dimitrioy-giorgos.jpg

Του Γιώργου Δημητρίου*

Ο κ. Μητσοτάκης, ο δεξιός “Καρανίκας” και το Harvard.

Πώς εμπλέκονται όλα αυτά σε ένα άρθρο; Μα στις μεταρρυθίσεις  που χρειάζεται η χώρα, και ιδιαιτέρως η “Μητέρα” όλων των μεταρυθμίσεων, αυτή που αφορά στην ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ της Ελληνικής οικονομίας.

Περιμένουμε εδω και 100 και πλέον ημέρες τον μεταρυθμιστή (κατά δηλωσή του) Πρωθυπουργό να δώσει στην δημοσιότητα το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, εργαλείο με το οποίο φιλοδοξεί να επιτύχει τους στόχους που ο ίδιος έθεσε. Δηλαδή ΑΕΠ άνω του 4%, πολλές και καλές δουλειές.

(Εδώ στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας αυτά λέγονται. Στο Harvard που σπούδασε θα γέλαγαν με αυτές τις προεκλογικές ατάκες)

Η κυβέρνηση παρουσίασε ένα νομοσχέδιο με τον τίτλοΑναπτυξιακός νόμος” κλπ, το οποίο ουδεμία σχέση έχει με την ανταγωνιστικότητα, τη διαφοροποίηση και το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελληνικής οικονομίας.

ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ HARVARD BUSINESS SCHOOL για την μητέρα των μεταρυθμίσεων:

Το 1985 ο σπουδαίος καθηγητής του Harvard Michael Eugene Porter και καθηγητής του κ.Μητσοτάκη διατύπωσε τη θεωρία “Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των επιχειρήσεων”.

Το 1990 ο ίδιος καθηγητής συμπλήρωσε τη θεωρία του και παρουσίασε το έργο του “Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των Εθνών”. (διαβάστε Harvard business school review ).

Σύμφωνα με αυτή την κρατούσα θεωρία του M.Porter, κάθε κράτος – Εθνος θα πρέπει να καθορίσει σε ποιούς κλάδους της οικονομίας ακριβώς σκοπεύει να διαφοροποιηθεί ώστε να σχεδιάσει τη στρατηγική απόκτησης του συγκριτικού πλεονεκτήματος ή το λεγόμενο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Η Κίνα ήταν και είναι ακόμη ο ηγέτης χαμηλού κόστους.

Η Ιαπωνία την δεκαετία του 80΄ ήταν ηγέτης κόστους στις ηλεκτρικές συσκευές,ενω τη δεκαετία του 90΄διαφοροποιήθηκε σε ηγέτη σημάτων ποιότητας (Toyota – Lexus).

Οι ΗΠΑ είναι ηγέτης προιόντων καινοτομίας(Silicon Valley)

Η Ινδία ήταν ηγέτης χαμηλού κόστους και διαφοροποιήθηκε στην παραγωγή αγγλόφωνων μηχανικών και τεχνικών χαμηλού κόστους.

Το αρμόδιο Υπουργείο σε όλα αυτά τα κράτη και όχι μόνο είναι το αντίστοιχο υπουργείο οικονομίας και ανάπτυξης, και πολύ αμφιβάλλω, κ. Πρωθυπουργέ, αν ο κ.Γεωργιάδης σαν αρμόδιος υπουργός έχει την κουλτούρα και ιδιαίτερα τις γνώσεις και το υπόβαθρο να κατανοήσει αυτές τις έννοιες ,και πολύ περισσότερο να υλοποιήσει τη σπουδαιότερη των μεταρυθμίσεων.

Περιμένουμε την κατάρτιση της λίστας με τους τομείς της ελληνικής οικονομίας που σχεδιάζετε να διαφοροποιηθούν (να ξέρουν και οι επενδυτές) και να  ενισχυθούν  ώστε με τον κατάλληλο στρατηγικό σχεδιασμό να αποκτήσουν το ανταγωνιστικο ή το συγκριτικό πλεονέκτημα.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

το επιτελικό σας κράτος αντι να ενισχύει τους κλάδους της οικονομίας απο τη λίστα της διαφοροποίησης, έσπευσε με το ‘”αναπτυξιακό νομοσχέδιο” να επιδοτήσει εταιρείες ντελίβερι φαγητού, δημοσιογραφικές εκπομπές, και το μονοπωλιακό πρακτορείο διανομής τύπου του κουμπάρου της αδελφής σας κ. Μαρινάκη.

Θυμίζω τι πράξατε πρόσφατα για την επιτροπή ανταγωνισμού.

ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Με την κατάρτιση που αναμφισβήτητα έχετε ως πτυχιούχος του HARVARD, τι σχέδιο και στρατηγική θα εφαρμοστει σχετικά με την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας; Πότε θα μας το φανερώσετε;

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ του αύριο θα είναι ΗΓΕΤΗΣ;

Θα είναι ηγέτης κόστους όπως η Κίνα;

Θα είναι ηγέτης καινοτομίας όπως οι Η.Π.Α.;

Θα είναι ηγέτης value for money όπως η Νότια Κορέα;

Ή η δύσμοιρη Ελλάδα θα παραμείνει ΗΓΕΤΗΣ της Οικογενειοκρατίας, της ευνοιοκτατίας και της διαπλοκής όπως είναι μέχρι και σήμερα;

Η ΕΠΙΛΟΓΗ του δεξιού “Καρανίκα” που έχει την αρμοδιότητα να υλοποιήσει το competitive advandage of Greek’s Nation του Harvard και του Michael Porter με ξεπερνάει, ωστόσο δείχνει τις προθέσεις σας και ίσως και τις δεσμεύσεις σας με τους παρασιτικούς ολιγάρχες.

Ο Porter τώρα δικαιώνεται, όπως δικαιώνονται οι τηλεπαρουσιαστές και πανελίστες οι οποίοι λοιδωρούσαν τον κ.Καρανίκα για μία “παλιοθεσούλα”.

ΥΓ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚ.ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

     κ.Γεωργιάδης επικεφαλής με 4 έτη σπουδών (όπως ο κ.Καρανίκας)

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΙ ΒΟΗΘΟΙ

1) Διδάκτωρ του london school of economics – έτη σπουδών 11

2) Μηχ.ΕΜΠ – ΈΤΗ σπουδών 7 ,και ένα master.

3) Αλλος υφυπουργός με 2 master-έτη σπουδών 8

ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΤΥΠΟΥ “HARVARD”, αφιερωμένο στα παιδια με διδακτορικούς και μεταπτυχιακούς τίτλους που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν.

*Ο Γιώργος Δημητρίου είναι πρώην Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ηρακλείου, μεσπουδές σε Οικονομία & Διοίκηση, master MBA Staffordshire University U.K.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί