Κωλυσιεργία της κυβέρνησης για τις Ενεργειακές Κοινότητες- Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Την κωλυσιεργία της Κυβέρνησης στην επίσημη έναρξη του προγράμματος ενίσχυσης ίδρυσης και λειτουργίας Ενεργειακών Κοινοτήτων, ύψους 25 εκ. ευρώ, αναδεικνύουν με ερώτησή τους προς τους αρμόδιους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, 51 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών και οι Βουλευτές Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, Σωκράτης Βαρδάκης και Νίκος Ηγουμενίδης.

«Η θέσπιση των Ενεργειακών Κοινοτήτων ήταν μια ακόμα πρωτοβουλία της προηγούμενης Κυβέρνησης που αποτύπωνε ξεκάθαρα τη βούληση να καταστεί η κοινωνία συμμέτοχος στην ανάπτυξη κι όχι απλός παρατηρητής των εξελίξεων» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Από την πρώτη στιγμή εκδηλώθηκε τεράστιο ενδιαφέρον για τις ΕΚΟΙΝ σε ολόκληρη τη χώρα, με τον θεσμό να γνωρίζει μεγάλη κοινωνική αποδοχή και όλο και περισσότερες αυτοδιοικητικές αρχές αλλά και τοπικές επιχειρήσεις να προχωρούν σε ίδρυση ενεργειακής κοινότητας. Περιμένουμε ενημέρωση από τους αρμόδιους Υπουργούς τόσο για το πότε αναμένεται η δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης του προγράμματος, όσο και για το ποια μέτρα έχουν σκοπό να λάβουν για να υποστηριχτεί ακόμα πιο αποτελεσματικά αυτός ο θεσμός».

Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε μία μεγάλη θεσμική τομή με τον ν. 4513/2018 για τις Ενεργειακές Κοινότητες (ΕΚΟΙΝ), δημιουργώντας ένα εργαλείο για τους πολίτες, τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να εμπλακούν ενεργά στην παραγωγή τόσο στην εξοικονόμηση ενέργειας όσο και στον τοπικό ενεργειακό σχεδιασμό.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις που επιτρέπουν πλέον την αποκεντρωμένη παραγωγή, δημιουργούν χώρο για έναν «νέο παίκτη» στην ενέργεια. Οι ΕΚΟΙΝ έχουν τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουν αυτό το νέο, κοινωνικό υποκείμενο που περιλαμβάνει την κοινωνία, τους παραγωγούς όλων των τομέων της οικονομίας και κάθε πολίτη, ώστε η μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας να μην αφορά μόνο τους «ειδικούς». Η πρωτοβουλία για τις ΕΚΟΙΝ αποτύπωσε ξεκάθαρα επιπλέον, μία νέα πολιτική πρόταση, της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, για την παραγωγή, που θέλει την κοινωνία συμμέτοχο στην ανάπτυξη, πολλαπλασιαστή μιας πλουραλιστικής επιχειρηματικότητας, και όχι απλό παρατηρητή της οικονομικής λειτουργίας λίγων και εκλεκτών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί