Brexit: Νέα ήττα για τον Τζόνσον – «Φρένο» στην ψήφιση της συμφωνίας έβαλαν οι Βρετανοί βουλευτές

Με πλειοψηφία 16 ψήφων (322 ναι και 306 όχι) πέρασε από το βρετανικό κοινοβούλιο η τροπολογία του πρώην Συντηρητικού βουλευτή, Όλιβερ Λέτουιν, που προβλέπει ότι ακόμη και εάν το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη νέα συμφωνία, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει παράταση στο Brexit μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση και από τα δύο σώματα της Βουλής.

Το αποτέλεσμα αυτό μεταθέτει την έγκριση της συμφωνίας του πρωθυπουργού, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του νομοσχεδίου για την αποχώρηση, που την ενεργοποιεί.

Της ψηφοφορίας προηγήθηκε η ομιλία του υπουργού αρμόδιου για τις προετοιμασίες για το Brexit, Μάικλ Γκοβ, με την οποία ολοκληρώθηκε η συζήτηση στο κοινοβούλιο επί της πρότασης της κυβέρνησης για την έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης.

Ο Γκοβ προειδοποίησε το Σώμα ότι εάν εγκριθεί η τροπολογία Λέτουιν, δεν θα διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία σήμερα, όπως ήταν προγραμματισμένο. Κάλεσε επίσης τους βουλευτές να βάλουν στην άκρη το «τέλειο Brexit» για το κοινό καλό και τόνισε ότι ο καλύτερος τρόπος να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει ‘no deal’ (μη συμφωνία) είναι να εγκριθεί η σημερινή πρόταση της κυβέρνησης για τη συμφωνία αποχώρησης.

Norman Hermant@NormanHermant

#BoJo: We have a #Brexit deal.#Parliament: Not yet.
B: We do. Without delay.
P: Nope.
B: We sort of have deal?
P: We’ll get back to you.

View image on Twitter

25:24 PM – Oct 19, 2019Twitter Ads info and privacySee Norman Hermant’s other Tweets

Η μάχη του Μπόρις Τζόνσον στο βρετανικό Κοινοβούλιο

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ζήτησε σήμερα από τους βουλευτές να εγκρίνουν χωρίς καθυστέρηση τη συμφωνία για το Brexit που επιτεύχθηκε ανάμεσα στο Λονδίνο και στις Βρυξέλλες, κατά την έναρξη μιας ιστορικής συνόδου του Κοινοβουλίου για μια ψηφοφορία που προμηνύεται πολύ αμφίρροπη, 12 ημέρες πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συμφωνία για το Brexit είναι ένας «νέος τρόπος να πάμε μπροστά» τόσο για τη Βρετανία όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός εν μέσω μιας ηλεκτρισμένης ατμόσφαιρας. Επιχειρηματολογώντας πως η συμφωνία είναι «η καλύτερη δυνατή λύση», είπε πως το κείμενο επιτρέπει στη χώρα, που είχε διχαστεί πολύ για το Brexit, αφότου ψήφισε στο δημοψήφισμα του 2016, να επανενωθεί. «Ας εγκρίνουμε μια συμφωνία που μπορεί να γιατρέψει τη χώρα», είπε.

Τζέρεμι Κόρμπιν: Ο λαός πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο για τη συμφωνία

Ο ηγέτης των Βρετανών αντιπολιτευόμενων Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε πως ο λαός πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο για το Brexit, προσθέτοντας πως οι βουλευτές του κόμματός του δεν θα υποστηρίξουν τη συμφωνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία κατέληξε με τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

«Το να ψηφίσουμε υπέρ μιας συμφωνίας σήμερα δεν θα δώσει τέλος στο Brexit. Δεν θα φέρει σιγουριά και ο λαός πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο», είπε ο Κόρμπιν στο Κοινοβούλιο.

«Κατανοώ πλήρως την απογοήτευση και την κόπωση σε όλη τη χώρα και σε αυτό το Σώμα. Αλλά απλώς δεν μπορούμε να ψηφίσουμε υπέρ μιας συμφωνίας που είναι ακόμη χειρότερη από εκείνην που το Σώμα αυτό απέρριψε τρεις φορές», είπε ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βρετανία.

TRT World Now@TRTWorldNowΑπάντηση στον χρήστη @TRTWorldNow

“This deal risks people’s jobs, rights at work, our environment and our national health service.”

UK’s Labour Party leader Jeremy Corbyn speaks on Brexit deal in British parliament 1812:08 μ.μ. – 19 Οκτ 2019Πληροφορίες και απόρρητο για τις Διαφημίσεις του TwitterΔείτε άλλα Tweet του χρήστη TRT World Now

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί