«Φασιστάκι, καραγκιόζη, βλάκα»: Ένταση στη δίκη της Χρυσής Αυγής – Δίνει Μιχαλολιάκο ο Μίχος

«Ήξεραν από το βράδυ» για τον φόνο του Παύλου Φύσσα

Διακόπηκε για λίγο σήμερα το πρωί η απολογία του Νίκου Μίχου στο Εφετείο Αθηνών, όταν δημιουργήθηκε ένταση ανάμεσα στον δικηγόρο του, Στέλιο Γρηγορίου, και στους δικηγόρους του αρχηγού Νίκου Μιχαλολιάκου, Γιώργου και Νίκου Μιχαλόλια.

Σε … ενδοοικογενειακό καβγά εξελίχθηκε η απολογία του πρώην βουλευτή Νίκ. Μίχου, ο οποίος «έδωσε» εν πολλοίς τους πρώην συναδέλφους του.

Ο κατηγορούμενος στη δίκη της Χρυσής Αυγής είπε ότι ο Νικ. Μιχαλολιάκος ήταν ενήμερος για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ήδη από το βράδυ, καθώς «τα τηλέφωνα έσπασαν».

Συγκεριμένα για τη δολοφονία του Π. Φύσσα είπε:

«Την ημέρα της δολοφονίας ήμουν στην Εύβοια. Με πήραν και μου είπαν ότι έγινε ένα περιςτατικό με κάποιο Ρουπακιά, τον οποίο δεν ήξερα. Πέσαμε όλοι από τα σύννεφα. Όλοι βρίζαμε. Έγινε ένα μπάχαλο εκείνο το βράδυ. Ξυπνήσαμε και δεν ξεραμε τι είχε συμβεί. Ήταν αισχρό. Όσο πολιτικός αντίπαλος κι αν είσαι με κάποιον δεν κανεις τέτοιο πράγμα. Το καταδικάσαμε. Δεν ξέραμε τι έχει γίνει. Μας είπαν στην αρχή για καβγά στο ποδόσφαιρο, μετά ειπαν ότι είχαν προηγούμενα, αλλά ότι και να ήταν το καταδικάσαμε όλοι. Είχαμε τρελαθεί όλοι γιατί ήταν το κόμμα σε άνοδο και θα έπεφτε από τέτοιο πράγμα. Ήταν χοντρό για εμάς. Μας στοίχισε πολύ». Μάλιστα, κατονόμασε ως εμπλεκόμενη την Τοπική Οργάνωση της Νίκαιας, καταλήγοντας: «δεν γίνεται για μια χούφτα ανθρώπους να καταδικαστούμε όλοι», ενώ πρόσθεσε ότι: «μετά το Φύσσα πιστεύω έπρεπε να διαγραφούν οι υπεύθυνοι της τοπικής. Μας είχαν πει ότι μόλις βγει ο αρχηγός από την φυλακή θα γίνουν όσα πρέπει. Μας ζητούσαν να είμαστε ήρεμοι και να περιμένουμε».

Ο Νικ. Μίχος επέμεινε ότι ο ίδιος δεν έλαβε ποτέ κάποια εντολή, «δείχνοντας» την ίδια ώρα το πολιτικό συμβούλιο. Όπως κατέθεσε, «εντολή δεν δόθηκε καμία. Σε εμένα και στην τοπική μου (σ.σ. στην Εύβοια) έλεγαν να είναι όλα ήρεμα και ωραία. Τώρα τί ειχε συζητηθεί στο πολιτικό συμβούλιο δεν μπορώ να το ξέρω, μόνο όσοι συμμετείχαν μπορεί αν έχουν εικόνα». Τέλος, αναφέρθηκε στα οικονομικά του κόμματος, καθώς αναρωτήθηκε πού πήγαιναν τα χρήματα από τοα συνδρομές. «Υπήρχαν έσοδα. Δεν ήταν κακό να ξέρουμε που πάνε τα χρήματα. Εγώ μίλησα, αλλά αντιδρούσαν πολλοί. Έγιναν και αλλά περιστατικά και είπα τέλος φεύγω. Δε δουλεύαμε καλά σαν κόμμα, αξιοκρατικά».

Πρόεδρος: Ποιός σας ενημέρωσε για τον Φύσσα;

Κατηγορούμενος: Είχα μιλήσει εκείνη τη νύχτα με όλους. Ο Παναγιώταρος ήταν; Ο Λαγός; Θυμάμαι με εκείνον που μίλησα έβριζε θεούς και δαίμονες.

Πρ: Και ο αρχηγός;

Κατηγ: Αν θυμάμαι καλά μου είπε ότι μίλησε με τον Μιχαλολιάκο και έβριζε κι εκείνος. Είχε γίνει χαμός σας λέω. Οι πάντες έβριζαν. Ρώτησα ‘ποιός το έκανε ρε Γιάννη;’ Αυτός ο ηλιθιος, αυτός ο γελοίος, μου είπε.

Πρ: Τον ήξερε δηλαδή;

Κατηγ: Δεν ξέρω….

Τσακωμοί μεταξύ συνηγόρων 

Ωστόσο, ήταν οι ιδεολογικές διαφορές που οδήγησαν τους συνηγόρους Μίχου και Μιχαλολιάκου να τσακώνονται κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης -υπό το φόντο χειροκροτημάτων του ακροατηρίου- με τον πρώτο να αποκαλεί “φασιστάκο” συνάδελφό του και το δεύτερο να τον αποκαλεί “ηλίθιο”. Αξίζει να σημειώθει ότι παρενέβη και η αστυνομία

Οι διάλογοι:

Ν. Mίχος: Ήταν πολύ μικρές οι ιδεολογικές διαφωνίες δεν ήταν μεγάλες.
Ν. Μιχαλόλιας: Δε σου βγήκε ε;
Στ. Γρηγορίου: Σε μένα μιλάς;
Ν. Μιχαλόλιας: Ναι σε σένα ρε γελοίε
Στ. Γρηγορίου: Αντε βρε γελοίοι καραγκιόζηδες
Ν. Μιχαλόλιας: Που είσαι 1.30!
Στ. Γρηγορίου: Φασιστάκο

Ακολούθησε μικροένταση με φωνές και χειροκροτήματα από το κοινό, όταν ακούστηκε ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου να λέει φασίστες απευθυνόμενος προς τους Γ. και Ν.Μιχαλόλια.

«Ωραία προστασία από το δικαστήριο» είπε ύστερα ο κ. Γρηγορίου προς την έδρα που αποχωρούσε λέγοντας επίσης «τους έχετε ασύδοτους τέσσερα χρόνια».

Ν. Μιχαλόλιας: Πάμε έξω να μου το πεις
Στ. Γρηγορίου: Σας πονάει ε;
Ν. Μιχαλόλιας: Έλα έξω ρε να τα πούμε.

«Εκμεταλλεύτηκαν τη δολοφονία Φύσσα για να στήσουν σκευωρία σε βάρος της Χρυσής Αυγής γιατί είχε μεγάλη άνοδο». Αυτή τη θέση εξέφρασε απολογούμενος ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μίχος, ο οποίος αποχώρησε από το κόμμα το 2017. Ο κατηγορούμενος, ως μέλος της ηγετικής ομάδας της εγκληματικής οργάνωσης, αναφέρθηκε αναλυτικά στους λόγους που τον οδήγησαν να φύγει από τη Χρυσή Αυγή την οποία «γνώρισα τη δεκαετία του 80».

Η στάση του κόμματος μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, όταν δεν έγιναν διαγραφές και δεν αναλήφθηκε εγκαίρως η πολιτική ευθύνη, το γεγονός ότι δεν γινόταν έλεγχος στα οικονομικά του κόμματος, η άφιξη νέων προσώπων που στόχευαν σε «θέσεις και καρέκλες» ήταν, όπως είπε, οι βασικοί λόγοι που αποχώρησε. «Δεν δούλευε αξιοκρατικά το κόμμα», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, όταν ο συνήγορος του τον παρότρυνε να μιλήσει και για τις ιδεολογικές διαφωνίες που έχει με το κόμμα οι τόνοι ανέβηκαν στα έδρανα της υπεράσπισης όπου ο συνήγορος του κατηγορούμενου με τους υπερασπιστές των Κασιδιάρη και Μιχαλολιάκου αντάλλαξαν «βαριές εκφράσεις». «Φασιστάκι, καραγκιόζη, βλάκα…» είναι μόνο μερικές από τις φράσεις που ακούστηκαν στη δικαστική αίθουσα με τη μητέρα και τους φίλους του Παύλου Φύσσα να ξεσπούν σε χειροκροτήματα και το δικαστήριο να διακόπτει.

Με την έναρξη της διαδικασίας ο συνήγορος του κατηγορούμενου ζήτησε συγγνώμη «για την παρεκτροπή» με την πρόεδρο να σχολιάζει πως «δεν συντρέχει λόγος για εντάσεις».

«Δεν έχει δοθεί ποτέ εντολή»

Παρά τις διαφωνίες που εξέφρασε για τη λειτουργία του κόμματος ο Νίκος Μίχος υποστήριξε πως «από τον Νίκο Μιχαλολιάκο δεν δόθηκε ποτέ εντολή για καμία αξιόποινη πράξη». Μας έλεγε να είμαστε προσεκτικοί, ανέφερε και καταδίκασε τη δολοφονία Φύσσα αλλά και την επίθεση σε βάρος των αλιεργατών την οποία χαρακτήρισε αισχρή.

«Την ημέρα της δολοφονίας του Φύσσα ήμουν στην Εύβοια. Με πήραν και μου είπαν ότι έγινε ένα περαστικό με κάποιο Ρουπακιά, τον οποίο δεν ήξερα. Πέσαμε όλοι από τα σύννεφα. Όλοι βρίζαμε. Έγινε ένα μπάχαλο εκείνο το βράδυ. Ξυπνήσαμε και δεν ξέραμε τι είχε συμβεί. Ήταν αισχρό. Όσο πολιτικός αντίπαλος κι αν είσαι με κάποιον δεν κανείς τέτοιο πράγμα. Το καταδικάσαμε. Δεν ξέραμε τι έχει γίνει. Μας είπαν στην αρχή για καβγά στο ποδόσφαιρο, μετά είπαν ότι είχαν προηγούμενα, αλλά ότι και να ήταν το καταδικάσαμε όλοι. Είχαμε τρελαθεί όλοι γιατί ήταν το κόμμα σε άνοδο και θα έπεφτε από τέτοιο πράγμα. Ήταν χοντρό για εμάς. Μας στοίχισε πολύ» υποστήριξε ο κατηγορούμενος και πρόσθεσε: «Οι υπεύθυνοι ας πάνε ισόβια κι αυτό αξίζει. Όχι άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με την τοπική του Πειραιά. Δεν μπορεί άνθρωποι από όλη την Ελλάδα να καταδικαστούν. Δεν έχουν σχέση. Οι τοπικές δεν είχαν σχέση μεταξύ τους».

Ο κατηγορούμενος πρώην βουλευτής έδωσε μια άλλη εκδοχή για τον χρόνο που ενημερώθηκε για τη δολοφονία του άτυχου μουσικού ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος σύμφωνα με τη σύζυγο του έμαθε για το έγκλημα την επόμενη.

Πρόεδρος: Ποιος σας ενημέρωσε για τον Φύσσα;

Κατηγορούμενος: Είχα μιλήσει εκείνη τη νύχτα με όλους. Ο Παναγιώταρος ήταν; Ο Λαγός; Θυμάμαι με τον Λαγό που μίλησα έβριζε θεούς και δαίμονες.

Πρόεδρος: Και ο αρχηγός;

Κατηγορούμενος: Αν θυμάμαι καλά μου είπε ότι μίλησε με τον Μιχαλολιάκο και έβριζε κι εκείνος. Είχε γίνει χαμός σας λέω. Του λέω ποιος το έκανε ρε Γιάννη; Μου λέει εκείνος ο ηλίθιος…

Πρόεδρος: Τον ήξερε δηλαδή;

Κατηγορούμενος: Δεν ξέρω.

«Για τα περιστατικά έμαθα από τη δικογραφία»

Για πολιτική δίωξη της Χρυσής Αυγής έκανε λόγο στην απολογία του ο κατηγορούμενος πρώην βουλευτής Νίκος Κούζηλος.

«Για τα περιστατικά έμαθα από τη δικογραφία», ανέφερε και αρνήθηκε κατηγορηματικά την εμπλοκή του σε οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη.

«Για τη δολοφονία Φύσσα έμαθα από τα κανάλια για ένα περιστατικό στο Κερατσινι. Μετά άρχισαν να λένε για κάποιον που ήταν στη Χρυσή Αυγή. Ρωτούσαμε μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα και κανείς δεν ήξερε τον Ρουπακιά. Ήμασταν όλοι κάπως. Υπήρχε η δήλωση Δένδια ότι “θα τους κλείσω όλους φυλακή”, όποτε δεν ξέραμε τι γινόταν. Από τη δικογραφία γνωρίζω, όσα γνωρίζω», είπε ο κατηγορούμενος.

Ο πρώην βουλευτής υποστήριξε ότι ανήκει πολιτικά στον «πατριωτικό χώρο» αλλά δεν εντάχθηκε σε άλλο κόμμα μετά τη Χρυσή Αυγή «γιατί πλέον δεν αλλάζει τίποτα στο πολιτικό σκηνικό».

Άρθρα στην ίδια κατηγορία

Προσθήκη σχολίου

Η διεύθυνση mail σας ΔΕ θα εμφανιστεί