Πειράματα για όλους, Ιστορία της Ελληνικής Ναυτιλίας και Διαφορικές Εξισώσεις στο φθινοπωρινό πρόγραμμα μαθημάτων του Mathesis

Το μάθημα Επιστήμη για όλους. Σειρά πειραμάτων για παιδιά με απλά υλικά είναι το δεύτερο του νέου κύκλου μαθημάτων Εύρηκα-Εύρηκα: Για μια πιο δημιουργική εκπαίδευση, με τον οποίο επιχειρείται μια μικρή παρέμβαση στη μέση εκπαίδευση, αυτή την τόσο κρίσιμη βαθμίδα του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Στόχος του είναι να …«μολύνει» λίγο τον στείρο εγκυκλοπαιδισμό του συστήματος –την παθητική κατανάλωση έτοιμων γνώσεων– με μια μικρή δόση από τη χαρά της ανακάλυψης. Τη χαρά της πραγματικής μάθησης.

Το νέο ταξίδι του Mathesis είναι αυτή τη φορά ένα ταξίδι εξερεύνησης στον υπέροχο κόσμο της φυσικής, με αφετηρία την καθημερινή ζωή και τις υπέροχες εκπλήξεις που κρύβει για εκείνον που πειραματίζεται με τους νόμους της Φύσης! Τι περιέχει ο αέρας που αναπνέουμε, γιατί το οξυγόνο είναι απαραίτητο για τις καύσεις, τι είναι το σιφόνι, πώς έρχεται το νερό στη βρύση μας, τι είναι ο καρτεσιανός δύτης, πώς δημιουργείται το ουράνιο τόξο, γιατί ο ουρανός είναι γαλάζιος και γίνεται πορφυρός κατά την δύση του Ηλίου, πώς λειτουργεί οπτικά το μάτι μας, τι είναι η camera obscura, γιατί είναι επικίνδυνο το βραχυκύκλωμα, ποια υλικά είναι καλοί και κακοί αγωγοί του ηλεκτρικού ρεύματος και γιατί είναι σημαντικό να τα γνωρίζουμε, τι είναι η αστραπή και πώς λειτουργεί το σύστημα συναγερμού στο σπίτι μας; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα που μας απασχολούν από μικρή ηλικία μπορούν να απαντηθούν με απλό τρόπο, παίζοντας μέσα στην κουζίνα μας, αλλά και μέσα στην σχολική τάξη! Η Φυσική είναι για όλους και είναι απολαυστική! Στον κόσμο της θέλουμε να ταξιδέψουν όλοι, μαθητές, γονείς με τα παιδιά τους αλλά και γιαγιάδες με τα εγγόνια τους, δάσκαλοι και καθηγητές φυσικής που επιθυμούν να κάνουν πιο ενδιαφέρον το μάθημά τους, αλλά και όσοι αγαπούν την φυσική και θα ήθελαν να μυηθούν στον μαγικό κόσμο της επιστήμης. 

Τα πειράματα του Mathesis ξεκινούν την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019 και οι εγγραφές στο διαδικτυακό μας εργαστήριο έχουν ήδη ξεκινήσει και συνεχίζονται στο mathesis.cup.gr!

Το μάθημα Επιστήμη για όλους. Σειρά πειραμάτων για παιδιά με απλά υλικά δημιουργήθηκε με χορηγία του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Σύντομο βιογραφικό της διδάσκουσας

Η Τίνα Νάντσου είναι φυσικός και εργάζεται στη Σχολή Χιλλ. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συμμετέχει στην ομάδα εκπαίδευσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Είναι συνεργάτιδα του Ιδρύματος Ευγενίδου. Είχε την παιδαγωγική επιμέλεια του προγράμματος Playing with Protons και έχει συνεργαστεί με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος οργανώνοντας εκπαιδευτικά εργαστήρια. Στο παρελθόν υπήρξε σεναριογράφος και είχε την επιστημονική επιμέλεια και παρουσίαση της εκπαιδευτικής εκπομπής «Εφευρέτες Άμεσης Δράσης» της ΝΕΤ. Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί στο Γεωτρόπιο της Ελευθεροτυπίας και στην Huffington post. ‘Έχει συνεργαστεί με την βιβλιοθήκη της Βέροιας και ήταν ειδική εμψυχώτρια στο Future Library του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Έχει συνεργαστεί με το τμήμα εκπαίδευσης της WWF Ελλάς. Έχει δημιουργήσει το ιστολόγιο «Πειράματα Φυσικής με Απλά Υλικά» με στόχο τη διάχυση καλών πρακτικών στην εκπαίδευση. Το ιστολόγιο έχει μεγάλη απήχηση στην ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα και έχει προταθεί ως χρήσιμος σύνδεσμος από το ΥΠΕΘ και το CERN.

Το Mathesis ανοίγει πανιά!

Η Ελλάδα του κόσμου –η παγκόσμια Ελλάδα– είναι παρούσα και στις μέρες μας. Με ποιο τρόπο, θα μας το αφηγηθεί η κ. Τζελίνα Χαρλαύτη, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ, στο νέο μάθημα ελληνικής ιστορίας με τίτλο Στην κορυφή του Παγκόσμιου Στόλου: Ιστορία της ναυτιλίας των Ελλήνων, 18ος‐ 21ος αιώνας. 

Το 2019 η ναυτιλία των Ελλήνων με κέντρο τον Πειραιά ήταν η μεγαλύτερη στον κόσμο, θέση που κρατάει εδώ και 50 χρόνια. Η εξαιρετική επιτυχία των Ελλήνων στις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές των νεότερων χρόνων εντοπίζεται στον 18ο αιώνα και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις των Ελλήνων από τα νησιά του Ιονίου και Αιγαίου πελάγους μετατράπηκαν στους κύριους μεταφορείς των ευρωπαϊκών θαλασσών τον 19ο αιώνα. Στη διάρκεια του 20ού αιώνα ανέπτυξαν τον μεγαλύτερο παγκόσμιο στόλο και τους ισχυρότερους εφοπλιστικούς ομίλους πλέοντας σε όλους τους ωκεανούς και τις θάλασσες του κόσμου. Η ναυτιλία αποτέλεσε και αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική πηγή εισροής εισοδήματος στη χώρα από το 1830 μέχρι σήμερα. Το μάθημα εξετάζει δύο κεντρικά ερωτήματα: Γιατί μια μικρή ευρωπαϊκή χώρα σαν την Ελλάδα να έχει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο του κόσμου, μεγαλύτερο από εκείνο της Γερμανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών ή της Ιαπωνίας; Και ποια η σχέση της μεγάλης και διεθνούς ναυτιλίας των Ελλήνων με το ελληνικό κράτος;

Το Mathesis ανοίγει πανιά την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019. Κρατήστε θέσεις στο mathesis.cup.gr!

Σύντομο βιογραφικό της διδάσκουσας

H Τζελίνα Χαρλαύτη, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας στην Κρήτη από το 2017, είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στα πανεπιστήμια του Καίμπριτζ (M.Phil.) και της Οξφόρδης (D.Phil.). Ξεκίνησε την καριέρα της ως λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά (1990-2003), το 2003 συνέχισε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και από το 2019 βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου (2004-2008) και Πρόεδρος της International Maritime History Αssociation (2004-2008). Από το 2014 έως το 2017 υπήρξε Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Ιστορία και Τεκμηρίωση» στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Το 2009 ήταν Visiting Fellow στο All Souls College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και το 2008 Alfred D. Chandler, Jr., International Visiting Scholar στο Business History Program του Harvard Business School. Έχει υπάρξει επισκέπτρια καθηγήτρια στο Memorial University of Newfoundland στον Καναδά (1998) και Honorary Research Fellow στο Institute of Maritime Studies, Greenwich University στο Λονδίνο (1999). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι στη ναυτιλιακή ιστορία, οικονομική και κοινωνική ιστορία, ιστορία επιχειρήσεων, παγκόσμια ιστορία και ιστορία διασποράς. Έχει δημοσιεύσει 26 επιστημονικά βιβλία σε αγγλικούς, καναδικούς και ελληνικούς εκδοτικούς οίκους και πάνω από 50 άρθρα σε πολυσυλλεκτικούς τόμους και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο της Creating Global Shipping: Aristotle Onassis, the Vagliano Brothers and the Business of Shipping, c.1820-1970, Cambridge, Cambridge University Press, 2019.

Διαφορικές Εξισώσεις στο Mathesis

Ζούμε σε έναν κόσμο αλληλεξαρτήσεων. Το πώς μεταβάλλεται με το χρόνο ένα φυσικό μέγεθος, ένας πληθυσμός ψαριών ή η τιμή κάποιου προϊόντος εξαρτάται όχι μόνο από δεδομένους σταθερούς παράγοντες αλλά και από το πώς μεταβάλλονται κάποια άλλα μεγέθη που αλληλοεπηρεάζονται με το πρώτο. Τα συστήματα διαφορικών εξισώσεων – όπου οι άγνωστες συναρτήσεις του χρόνου είναι περισσότερες από μια και πρέπει να προσδιοριστούν όλες μαζί και όχι η καθεμία χωριστά- βρίσκονται λοιπόν πολύ κοντύτερα στον πραγματικό κόσμο απ’ ό,τι οι διαφορικές εξισώσεις με μία άγνωστη συνάρτηση που μελετήθηκαν στο πρώτο μέρος του μαθήματος. Σε τούτο το δεύτερο μέρος θα μάθουμε πως να λύνουμε συστήματα διαφορικών εξισώσεων και πως να εφαρμόζουμε αυτή την γνώση σε ενδιαφέροντα προβλήματα του πραγματικού κόσμου. Το μάθημα απευθύνεται σε φοιτητές θετικών επιστημών και Πολυτεχνείων καθώς και σε εκπαιδευτικούς ή μηχανικούς αντίστοιχων ειδικοτήτων.

Το μάθημα Διαφορικές Εξισώσεις 2: Διαφορικά Συστήματα – Μετασχηματισμός Laplace ξεκινά την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019 και οι εγγραφές σε αυτό έχουν ήδη ξεκινήσει και συνεχίζονται στο mathesis.cup.gr!

Σύντομο βιογραφικό του διδάσκοντος

Ο Στέφανος Τραχανάς διδάσκει, μεταξύ άλλων, κβαντική φυσική και διαφορικές εξισώσεις στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης από το 1983 έως σήμερα. Είναι συγγραφέας εννέα πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στα παραπάνω πεδία και ενός βιβλίου για το ευρύτερο μορφωμένο κοινό με τίτλο Το φάντασμα της όπερας: Η επιστήμη στον πολιτισμό μας. Το βιβλίο του, An Introduction to Quantum Physics, κυκλοφόρησε πρόσφατα από τον εκδοτικό οίκο Wiley. Το 2003 ανακηρύχτηκε σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης ενώ το 2012 του απονεμήθηκε το Εθνικό βραβείο εξαίρετης πανεπιστημιακής διδασκαλίας, το οποίο επιδίδεται από τον Πρόεδρο της ελληνικής δημοκρατίας. Για το σύνολο της προσφοράς του τιμήθηκε το 2015 με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Φοίνικα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ως ιδρυτικό μέλος και διευθυντής των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης μέχρι το 2013 είχε τη βασική ευθύνη για τη δημιουργία του πρώτου πανεπιστημιακού εκδοτικού οίκου της χώρας. Τα τελευταία χρόνια το όνειρό του είναι η διαδικτυακή εκπαίδευση και το νέο είδος εκπαιδευτικού υλικού που θα χρειαστεί για να την στηρίξει. Πιστεύει ότι η χώρα μας δεν μπορεί να μείνει έξω από τις επαναστατικές αλλαγές που συντελούνται αλλού σε αυτό το θέμα και γι’ αυτόν το σκοπό πήρε την πρωτοβουλία για την ίδρυση του Mathesis —ενός ιδιαίτερου τμήματος των ΠΕΚ— στο οποίο και προσφέρει εθελοντικά την εργασία του τόσο ως διευθυντής του (πλήρους απασχόλησης) όσο και ως δάσκαλος ή συγγραφέας. Η επιτυχία του «πειράματος» είναι το προσωπικό του στοίχημα για τα επόμενα χρόνια.

Info: mathesis@cup.gr / 2810-391048



Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί