Παρέμβαση γονέων και εκπαιδευτικών στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου

Για τα οξυμένα προβλήματα της σχολικής στέγης της Νέας Αλικαρνασσού

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου, σχετικά με την παρέμβαση που πραγματοποίησε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου της Δευτέρας.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Μετά την πάροδο 6 (!) μηνών το Δημοτικό Συμβούλιο συζήτησε την Δευτέρα 14-10-2019 για τα οξυμένα προβλήματα της σχολικής στέγης της Νέας Αλικαρνασσού. Παρόλο που το αίτημα προς το Δημοτικό Συμβούλιο τόσων Συλλόγων Γονέων αλλά και 902 γονέων με μάζεμα υπογραφών είχε κατατεθεί από την 1/4/2019 τελικά το θέμα ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο από την παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης. Φαίνεται ότι την προεκλογική περίοδο τέτοια ζητήματα είναι δύσκολα για τη Δημοτική Αρχή.

Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων της Νέας Αλικαρνασσού, μαζί με γονείς και εκπαιδευτικούς, έκαναν παρέμβαση και ανέδειξαν τα προβλήματα στα σχολεία της περιοχής που είναι χρόνια και έχουν οξυνθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια. 

Στη Νέα Αλικαρνασσό λειτουργεί ένα μόνο Γυμνάσιο!!! Το Γυμνάσιο αριθμεί τα τελευταία χρόνια πάνω από 500 μαθητές, ενώ έχει κατασκευαστεί για 250 μαθητές. Επίσης στην περιοχή λειτουργούν 5 πολυπληθή Δημοτικά σχολεία, από τα οποία αποφοιτά ένας μεγάλος αριθμός παιδιών ετησίως και τα οποία εγγράφονται στο μοναδικό Γυμνάσιο που υπάρχει. 

Οι ανάγκες για ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων, όπως νέου γυμνασίου, δημοτικών και νηπιαγωγείων, είναι ιδιαίτερα αυξημένες, ενώ η συντήρηση των ήδη υπαρχόντων απαιτεί γενναία χρηματοδότηση. Τα παιδιά μας κάνουν μάθημα μέσα σε ανέλεγκτα κτίρια, σε σχολικές αίθουσες που στην πλειονότητά τους είναι παμπάλαιες, χτισμένες με παλαιούς αντισεισμικούς κανονισμούς και ως εκ τούτου επικίνδυνες. Η ασφάλεια των παιδιών σε περίπτωση σεισμού, η λειτουργικότητα των σχολείων, ως παιδαγωγικά διδακτήρια, είναι αναγκαία – πολύ δε περισσότερο σήμερα – που απαιτείται η επιμήκυνση του χρόνου παραμονής των παιδιών στα σχολεία. 

Ο Δήμος Ηρακλείου οφείλει να καταγράψει την πραγματική κατάσταση των προβλημάτων και να δώσει άμεσες λύσεις, κάτι που δεν έχει γίνει ούτε από τις προηγούμενες, ούτε από τη νυν δημοτική αρχή. 

Η Δημοτική αρχή που απαρτίζεται από συγκεκριμένες παρατάξεις, κατά τη συζήτηση, για άλλη μια φορά έμεινε στα ευχολόγια και τις περιγραφές των προβλημάτων που ζουν καθημερινά τα παιδιά μας και οι εκπαιδευτικοί. Δεν έδωσαν καμία συγκεκριμένη δέσμευση, λύση, ή χρονοδιάγραμμα.

Τους δηλώνουμε ότι δεν θα μείνουμε αδιάφοροι και απαθείς απέναντι στο δικαίωμα των παιδιών μας για μόρφωση σε ένα σχολείο με σύγχρονες υποδομές. Δεν είναι μια μελλοντική ανάγκη, αλλά άμεση και επιτακτική!

Επαναλαμβάνουμε : Δεν θέλουμε να έχουμε δίκιο. Θέλουμε σύγχρονα και ασφαλή σχολεία!

Απαιτούμε:   

  • Άμεση ανέγερση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος Γυμνασίου, 5ου Δημοτικού, 

2ου & 7ου Νηπιαγωγείου με όλη την αναγκαία υποδομή και εξοπλισμό που απαιτούν οι σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες, με 100% δημόσιες επενδύσεις και χωρίς ΣΔΙΤ, με διασφάλιση του δημόσιου – δωρεάν χαρακτήρα τους. 

  • Να γίνουν απαλλοτριώσεις οικοπέδων στα ήδη χαρακτηρισμένα οικόπεδα, αλλά και άμεσος χαρακτηρισμός οικοπέδων ως σχολική στέγη.
  • Να δοθούν άμεσα λύσεις σε όλα τα οξυμμένα προβλήματα που έχουν ήδη καταγραφεί από τους Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων.
  • Να γίνει καταγραφή κτιριολογικής κατάστασης σχολείων. Να δοθούν όλες οι εκθέσεις σεισμικού ελέγχου. Άμεσα αποκατάσταση ασφάλειας των κτιρίων. 
  • Να εκδοθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας και να θεσπιστεί μητρώο επισκευών και συντήρησης για όλα τα σχολεία.
  • Προστασία κάθε ελεύθερου χώρου και αξιοποίηση νέων χώρων, όπως η ΣΕΑΠ, με διαμόρφωση κατάλληλων ασφαλών υποδομών για απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των μαθητών σε αθλητισμό – πολιτισμό.
  • Γενναία χρηματοδότηση των σχολείων από το κράτος μέσω των σχολικών επιτροπών, ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργική, κτιριακή, υλικοτεχνική υποδομή, για την κάλυψη των αναγκών και την ασφάλεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί