Έρευνα για τo φαινόμενο της «οικογενειοκρατίας» στη Βουλή: Σταθερά στην πρώτη θέση η ΝΔ

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της αποκαλυπτικές έρευνας του Vouliwatch, σε όλες τις Βουλές της Μεταπολίτευσης την πρώτη θέση στον μαραθώνιο της οικογενειοκρατίας διατηρεί αδιάλειπτα το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας

Ερευνα για το φαινόμενο της «οικογενειοκρατίας» στη Βουλή, από τα χρόνια της Μεταπολίτευσης μέχρι τις μέρες μας παρουσίασε το το Vouliwatch, μέσα από τα στοιχεία που συνέλεξε.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, έντονο και στην τρέχουσα σύνθεση της Βουλής παρατηρείται το φαινόμενο της «οικογενειακής παράδοσης» σύμφωνα με το οποίο σημαντικός αριθμός βουλευτών εμφανίζει συγγενικές σχέσεις με πρόσωπα που διετέλεσαν στο παρελθόν είτε βουλευτές είτε υπουργοί. 

Η απάντηση στο παραπάνω φαινόμενο δεν είναι συγκεκριμένη καθώς οι πολίτες είναι εκείνοι, οι οποίοι μέσω της ψήφου τους, επιλέγουν τους αντιπροσώπους τους κάθε φορά. Από την άλλη υπάρχει και η άποψη ότι οι πολιτικοί που είχαν την προσωπική τους «πελατεία», την κληροδοτούν στα παιδιά τους και σε άλλους εν γένει «συγγενείς». 

Το φαινόμενο αυτό που πολλοί ονομάζουν «οικογενειοκρατία» είναι έκδηλο στην περίοδο της Μεταπολίτευσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο βαθμός συγγένειας που εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα είναι αυτός του τέκνου (δηλ. πατέρας – γιος)

Ειδικότερα, στη Βουλή του 1974, ο αριθμός των βουλευτών που παρουσίασε οικογενειακό δεσμό με άλλους προγενέστερους, ανήλθε στους 80, δηλαδή σχεδόν το 30% της Βουλής. Αριθμός που αποτελεί ρεκόρ μέχρι και σήμερα. Έκτοτε, τα ποσοστά οικογενειοκρατίας παραμένουν υψηλά (αν και με πτωτική τάση) μέχρι και τη Βουλή του 1993 που ανήλθαν στους 37.

Από τη χρονιά εκείνη και έπειτα παρατηρήθηκε εκ νέου αύξηση μέχρι και τη Βουλή των εκλογών του Μαΐου 2012, όταν και σημειώθηκε το «ιστορικό χαμηλό» των 28 βουλευτών, αριθμός που κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα μέχρι και τις δεύτερες εκλογές του 2015 (σ.σ 34, 30, 29 για τις εκλογές Ιουνίου 2012, Ιανουαρίου 2015 και Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, αντίστοιχα). 

Στην IH’ κοινοβουλευτική περίοδο που διανύουμε ο αριθμός βρίσκεται στους 40, με την πρωτοκαθεδρία να καταλαμβάνει το κυβερνόν κόμμα της Νέας Δημοκρατίας που αριθμεί 29 βουλευτές από το σύνολο των 158 εκλεγμένων με το κόμμα. Έπειτα, ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής, από 5 βουλευτές για κάθε κόμμα, και τέλος το ΚΚΕ με 1 βουλευτή. 

Τέλος, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας, σε όλες τις Βουλές της Μεταπολίτευσης την πρώτη θέση στον μαραθώνιο της οικογενειοκρατίας διατηρεί αδιάλειπτα το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας

Αναλυτικά τα ενδιαφέροντα στοιχεία της έρευνας που διενήργησε το Vouliwatch στα παρακάτω infographics που σχεδίασε η ομάδα της LIFO:

 vouliwatch.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί