Επιβράδυνση για την ελληνική οικονομία «βλέπει» για το 2019 το ΔΝΤ

Επιβράδυνση για την ελληνική οικονομία «βλέπει» για το 2019 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές.

Στην έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα προβλέπεται ανάπτυξη 2,2 για την ελληνική οικονομία το 2019, τη στιγμή που στο προσχέδιο του προϋπολογισμού γίνεται λόγος για ανάπτυξη της τάξης του 2,8%.

Το ΔΝΤ καταγράφει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% για το τρέχων έτος, 2,2% για το 2019, ενώ στο 2024 η ανάπτυξη τοποθετείται στο 0,9%. Οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις περιέχουν ορισμένες αναθεωρήσεις, καθώς τον περασμένο Απρίλιο το ΔΝΤ τοποθετούσε την ανάπτυξη στο 2,4% για το 2019.

Παράλληλα, η έκθεση, την οποία παρουσίασε η επικεφαλής οικονομολόγος Γκίτα Γκόπινατ στο πλαίσιο της φθινοπωρινής συνόδου του Ταμείου που πραγματοποιείται στην Ουάσινγκτον, εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο 0,6% για φέτος, ενώ θα αυξηθεί κατά 0,3% το 2020.

Για την μεσοπρόθεσμη πορεία του, το Ταμείο εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα βρίσκεται στο 1,8% το 2024.

Αναφορικά με το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το ΔΝΤ εκτιμά ότι αυτό θα διαμορφωθεί στο 3% για το 2019, αριθμός μειωμένος κατά 0,5% σε σχέση με το 2018, όμως για το 2020 προβλέπει πως το έλλειμμα θα ανέλθει στο 3,3%, ενώ για το 2024 εκτιμά ότι θα βρίσκεται στο 4,5%,

Στη συγκεκριμένη έκθεση φαίνεται πως το Ταμείο αναθεωρεί και τις εκτιμήσεις του για την ανεργία, καθώς βλέπει πλέον μια ταχύτερη αποκλιμάκωση της. Ειδικότερα, το ΔΝΤ τοποθετεί την ανεργία στο 17,8% για το 2019, μειωμένη κατά 0,3% σε σχέση με την προ ενός έτους εκτίμηση του, και στο 16,8% για το 2020.

Κακά σημάδια στην Ευρωζώνη

«Μαύρα» είναι τα μαντάτα του Ταμείου και για την Ευρωζώνη συνολικά, καθώς για την επόμενη χρονιά το Ταμείο αναμένει ανάπτυξη 1,4% για τις 19 χώρες της ευρωζώνης, ύστερα από ρυθμό ανάπτυξης 1,2% το 2019. Τον περασμένο Ιούλιο ανέμενε ρυθμό ανάπτυξης 1,6% το 2020 και 1,3% το 2019. Η εξήγηση για την αναθεώρηση είναι η κατάσταση στη Γερμανία, που επηρεάζεται ιδιαίτερα από την ένταση στο εμπόριο και τα προβλήματα στην αυτοκινητοβιομηχανία της.

Σε παγκόσμιο επίπεδο το Ταμείο εκτιμά ότι η ανάπτυξη τα επιβραδυνθεί στο 3% το 2019, το πιο χαμηλό επίπεδο μετά το ξέσπασμα της χρηματοοικονομικής κρίσης.

«Με 3% ανάπτυξη, δεν υπάρχει περιθώριο για πολιτικά λάθη και οι αξιωματούχοι χάραξης πολιτικής πρέπει επειγόντως να συνεργαστούν για να μειώσουν τις εντάσεις σε εμπορικό και γεωπολιτικό επίπεδο», δήλωσε χαρακτηριστικά η Γκίτα Γκοπινάτ.

Η αύξηση του όγκου του εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών στον κόσμο αναθεωρήθηκε δραστικά προς τα κάτω στο 1,1% (-1,4 της μονάδας), που αποτελεί τον ασθενέστερο ρυθμό από το 2012.

«Η παγκόσμια οικονομία βιώνει μια συγχρονισμένη επιβράδυνση», δήλωσε η Γκοπινάτ, απηχώντας τις πρόσφατες δηλώσεις της επικεφαλής του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Η ανάπτυξη απέχει πολύ από το 3,8% που καταγράφηκε το 2017, «όταν ο κόσμος ήταν σε συγχρονισμένη ανάπτυξη», πρόσθεσε η οικονομολόγος.

«Καμπανάκια» για ΗΠΑ και Κίνα

Το Ταμείο προειδοποιεί και την Ουάσινγκτον και το Πεκίνο, καταδεικνύοντας τις παρενέργειες του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο χωρών.

Στην έκθεση αναθεωρείται πτωτικά η πρόβλεψη για την ανάπτυξη των ΗΠΑ (2,4% για φέτος), ενώ σε ότι αφορά την Κίνα αναμένεται να καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 6,1% φέτος και 5,8% την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ταμείου. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις ήταν αντίστοιχα 6,2% και 6%. Η επιβράδυνση αναμένεται να είναι εντονότερη στο Χονγκ Κονγκ. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί