Επεισόδια σε διαδήλωση υπέρ των Κούρδων στην Γερμανία – Πέντε τραυματίες

Περίπου 350 άνθρωποι συμμετείχαν σε συγκέντρωση — με την άδεια των αρχών — στη Χέρνε, είπε εκπρόσωπος της αστυνομίας στο δυτικογερμανικό ομόσπονδο κρατίδιο αυτό. Έκαναν κατόπιν πορεία κάτω από ένα πανό με την επιγραφή «κάτω τα χέρια από τη Ροζάβα», το όνομα που έχουν δώσει οι Κούρδοι στην de facto αυτόνομη περιοχή τους στη βόρεια Συρία, εκεί όπου εισέβαλε ο τουρκικός στρατός.

Στη Γερμανία ζει ο μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών από την Τουρκία και στη χώρα κατοικεί επίσης μεγάλος αριθμός γερμανών υπηκόων τουρκικής καταγωγής και ανθρώπων με διπλή υπηκοότητα.

Ένα κιόσκι κι ένα τουρκικό καφενείο υπέστησαν επίθεση από κούρδους διαδηλωτές στη Χέρνε, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας. Ένας άνδρας και μια γυναίκα τραυματίστηκαν στο κιόσκι και χρειάστηκε να διακομιστούν σε νοσοκομείο.

Στο καφενείο, οι διαδηλωτές έσπασαν παράθυρα και έπιπλα και βανδάλισαν τον χώρο. Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν. Ο ένας είναι αστυνομικός, ο οποίος πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο όπου διακομίστηκε αφού τα τραύματά του είναι ελαφριά, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

(Το τουρκικό καφενείο που δέχτηκε επίθεση – φωτ. από DW)

Ο επικεφαλής της κινητοποίησης, γερμανός πολίτης, δέχθηκε και αυτός επίθεση όταν προσπάθησε να ηρεμήσει κάποιους από τους διαδηλωτές.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, το καφέ δέχθηκε επίθεση διότι κάποιοι από τους θαμώνες προκάλεσαν τους διαδηλωτές. Το ίδιο πιστεύεται ότι συνέβη στο κιόσκι.

Δεν αναφέρθηκαν άλλα επεισόδια μετά το τέλος της διαδήλωσης χθες βράδυ στις 21:00 [22:00 ώρα Ελλάδας], ανέφερε ο εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας πως η αστυνομία έλαβε προληπτικά μέτρα και συνέχισε τις περιπολίες ως αργά τη νύχτα.

Συνολικά τραυματίσθηκαν ελαφρά πέντε άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένας αστυνομικός.

Έκκληση για «μετριοπάθεια» από τη γερμανική κυβέρνηση

Μετά τις συγκρούσεις, η γερμανική κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση για «μετριοπάθεια».«Έχουμε την ευθύνη να πράξουμε ούτως ώστε η σύγκρουση σ’ αυτή την περιοχή να μην γίνει μια σύγκρουση μέσα στην κοινωνία μας και να μην γίνει απειλή για την ειρηνική συνύπαρξή μας», δήλωσε η επίτροπος της κυβέρνησης για την ένταξη Ανέτε Βίλντμαν-Μάουτς, σε συνέντευξή της στον όμιλο μέσων ενημέρωσης Funke.

«Γι’ αυτό αναμένω από όλα τα μέρη, ιδιαίτερα από τις οργανώσεις μεταναστών και τις θρησκευτικές κοινότητες, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συμβάλουν στη μετριοπάθεια», πρόσθεσε η αξιωματούχος την επομένη των συμπλοκών στη Χέρνε.

Η κουρδική κοινότητα έχει καλέσει σε μια μεγάλη εθνική διαδήλωση το Σάββατο στην Κολωνία, όπου αναμένονται δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με τους οργανωτές.

ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί