Γαλλική φρεγάτα στην κυπριακή ΑΟΖ

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου ανακοίνωσε, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη γαλλο-κυπριακή ναυτική άσκηση εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (AOZ).

Ο ίδιος ανέφερε πως η άσκηση γίνεται στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας των δύο χωρών.

H κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με την Τουρκία στις θάλασσες της ανατολικής Μεσογείου έχει θέσει σε συναγερμό την Κυπριακή Δημοκρατία επιχειρείται πάντως να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι για την παρουσία γαλλικής φρεγάτας στην περιοχή του οικοπέδου 7.

Η Λευκωσία βρίσκεται σε συνεχή συντονισμό με κράτη μέλη, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, ανέφερε κυβερνητική πηγή στο ΚΥΠΕ, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την παρουσία πλοίου του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Υπενθυμίζεται πως το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο «Γιαβούζ» κατέπλευσε την περασμένη εβδομάδα στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο είναι αδειοδοτημένο στη γαλλική Total και την ιταλική ENI.

Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, χθες, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι ενημερώθηκε από τη Γαλλίδα ομόλογό του για την αποστολή μιας φρεγάτας στο οικόπεδο 7, ενώ είπε ότι υπάρχει πιθανότητα να καταπλεύσει στην κυπριακή θαλάσσια περιοχή και ιταλική φρεγάτα.

«Δεν θα πρότεινα να πάμε σε ολοκληρωτικό πόλεμο, προς Θεού, να μην παρεξηγηθούμε,  άλλα θεωρώ ότι η Ευρώπη με κάποιο τρόπο πρέπει να δείξει ότι δεν μπορεί να ανεχθεί… ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές για αυτή τη συμπεριφορά. Να ένα πρώτο βήμα, κάποια πολεμικά πλοία που αποστέλλονται από Γάλλια και Ιταλία για να έχουν παρουσία στο επίμαχο οικόπεδο. Θα δούμε ποια αποτροπή θα παράξει αυτή η συμπεριφορά. Αλλά εμένα μού αρέσει το ρωμαϊκό ρητό ”αν θέλεις ειρήνη προετοιμάσου για πόλεμο” όχι επειδή είσαι πολεμοχαρής, αλλά ακριβώς γιατί θέλεις να αποτρέψεις τον πόλεμο… Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να κρατάμε τις ένοπλες δυνάμεις σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας» ανέφερε ο υπουργός.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί