«Βλέπω ξεκίνησες τις μεταρρυθμίσεις»: Η χιουμοριστική παρατήρηση του Αλ. Τσίπρα στον Κ. Μητσοτάκη στην συνάντηση για την ψήφο των αποδήμων (Βίντεο)

Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς από το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με βασικό θέμα στην ατζέντα τη διευκόλυνση της ψήφου των εκτός επικρατείας εκλογέων.

Λίγο πριν το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ήταν το πρώτο ραντεβού του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς με βασικό θέμα την ψήφο των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό.

Θεωρείται δεδομένο πάντως, πως στις επαφές θα τεθούν και ζητήματα της επικαιρότητας όπως το προσφυγικό/μεταναστευτικό, αλλά και η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Κύπρο.

«Βλέπω ξεκίνησες τις μεταρρυθμίσεις» 

Μια χαλαρή συζήτηση είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγο πριν κλείσουν οι κάμερες και οι δύο άνδρες ξεκινήσουν την κατ’ ίδια συζήτηση για το ζήτημα των αποδήμων.

«Βλέπω έκανες αλλαγές στη διαρρύθμιση» είπε χαμογελαστός ο Αλέξης Τσίπρας παρατηρώντας τις αλλαγές που έχουν γίνει στο πρωθυπουργικό γραφείο.

«Αλλαγές μικρές», του απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επίσης ευδιάθετος. 

«Βλέπω ξεκίνησες τις μεταρρυθμίσεις», συνέχισε αστειευόμενος ο πρώην πρωθυπουργός με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά χαριτολογώντας: «Ναι, μεταρρύθμιση επίπλων».

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που περνάει το κατώφλι του πρωθυπουργικού γραφείου στη Βουλή για να συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι υπόλοιπες συναντήσεις:

Ακολούθησε η συνάντηση με την πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στις 12:15. Με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρη Κουτσούμπα, θα συναντηθεί στις 16:00, με τον πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκο Βελόπουλο, στις 16:45, και τέλος με τον γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, στις 17:30.

Ο Πέτσας ζητά συναίνεση

Την ελπίδα πως οι σημερινές συναντήσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους πολιτικούς αρχηγούς για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού θα είναι μία άσκηση συναίνεσης και δεν θα μετατραπεί σε επικοινωνιακό παιχνίδι, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Συγκεκριμένα, σε δήλωσή του, ο κ. Πέτσας τόνισε: «Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέλαβε την πρωτοβουλία να συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς για τη διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους. Ελπίζουμε ότι η σημερινή πρωτοβουλία για αυτό το μείζον θέμα, που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, θα είναι μία επιτυχής άσκηση συναίνεσης και δεν θα μετατραπεί σε επικοινωνιακό παιχνίδι».

Αλ. Τσίπρας: Θα σταθούμε απέναντι σε θεσμικά παιχνίδια

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο του Alpha και τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ, αναφορικά με την ψήφο των αποδήμων, θέμα για το οποίο αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον πρωθυπουργό, ανέφερε ότι είναι ένα μεγάλο θέμα «που οφείλουμε να κρατήσουμε έξω από τη διαδικασία της μικροπολιτικής αντιπαράθεσης και της μικροπολιτικής, επικοινωνιακής πλειοδοσίας» και τόνισε πως αν αυτός είναι ο στόχος και του κ. Μητσοτάκη, μπορούν να βρεθούν λύσεις.

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί απέναντι σε θεσμικά παιχνίδια που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. «Προσέρχομαι με διάθεση θετική και με ένα τόμο» είπε, εξηγώντας ότι τον Φεβρουάριο του 2018 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέρασε νόμο που προέβλεπε τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων εκλογέων εκτός επικράτειας.

Επεσήμανε δε, πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμφωνήσει σε πρόταση που θα επιτρέπει «δυνητικά σε άλλα 10 εκατ. εκλογέων» να καθορίζουν το αποτέλεσμα των εκλογών έναντι αυτών που ζουν και φορολογούνται στην Ελλάδα και έχουν άμεσες συνέπειες από την εφαρμοζόμενη πολιτική.

Η πρόταση της επιτροπής

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα περάσει τις πόρτες του πρωθυπουργικού γραφείου στη Βουλή έχοντας ανά χείρας την πρόταση της επιτροπής. Σύμφωνα με αυτή, δίνεται η δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από το εξωτερικό στους Έλληνες πολίτες με την προϋπόθεση της εγγραφής τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού.

Επίσης προβλέπει ότι το εκλογικό δικαίωμα των συγκεκριμένων εκλογών θα ασκείται αυτοπροσώπως σε ειδικά εκλογικά τμήματα εξωτερικού που θα δημιουργούνται στις έδρες των ελληνικών διπλωματικών αρχών και οπουδήποτε αλλού συγκεντρώνεται επαρκής αριθμός εκλογέων. Οι ομογενείς με δικαίωμα ψήφου θα ψηφίζουν για τους συνδυασμούς Επικρατείας των κομμάτων για έναν ορισμένο αριθμό εδρών, τρεις έως δώδεκα, που θα καθορίζεται αποκλειστικά με βάση τις ψήφους του εξωτερικού.

Παράλληλα ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να επικαλεστεί την Επιτροπή της Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και την έκθεση της Ελληνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η οποία έχει συνταχθεί μάλιστα από τον σημερινό υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη. Θα αναφέρει ακόμα τα παραδείγματα άλλων χωρών που έχουν ρυθμίσει το ζήτημα, όπως η Γαλλία, που εκλέγει 12 γερουσιαστές που εκπροσωπούν τους απόδημους στο σύνολο των 348, την Ιταλία, όπου οι διαμένοντες στο εξωτερικό εκλέγουν 12 βουλευτές στο σύνολο των 630 και 4 γερουσιαστές σε σύνολο 315, και την Πορτογαλία, όπου προβλέπεται η εκπροσώπηση των αποδήμων με 4 βουλευτές στο σύνολο των 230.

«Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης επιδίδονται σε επικίνδυνα θεσμικά παιχνίδια»

«Η ΝΔ και ο κος Μητσοτάκης επιδίδονται σε επικίνδυνα θεσμικά παιχνίδια τόσο με τον εκλογικό νόμο όσο και με τη ψήφο των ομογενών, σχολίασαν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι προφανώς, στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να δώσει δικαιώματα στην ομογένεια αλλά να τη μετατρέψει από πρεσβευτή της Ελλάδας στο εξωτερικό σε πρεσβευτή κομματικών συμφερόντων.

«Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η ακύρωση της απλής αναλογικής που διασφαλίζει την ισοτιμία της ψήφου και ταυτόχρονα η αλλοίωση του εκλογικού σώματος που θα κρίνει το καλπονοθευτικό μπόνους και άρα το ποιος θα κυβερνά», υπογραμμίζουν οι πηγές της Κουμουνδούρου

Ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, προειδοποιεί την κυβέρνηση, αλλά και τον κο Μητσοτάκη που ετοιμάζει επικοινωνιακό σόου με συναντήσεις πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, να σταματήσει να παίζει παιχνίδια με τους θεσμούς και την ομογένεια και να μην την εμπλέκει σε απαράδεκτους μικροκομματικούς υπολογισμούς, επιχειρώντας να την διχάσει.

«Η δημοκρατία μας και το ευαίσθητο θέμα της ψήφου των εκτός επικράτειας Ελλήνων πολιτών απαιτούν συγκεκριμένες προτάσεις, όπως αυτή της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συγκρότησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και το πόρισμα της οποίας θα υποστηρίξει μέχρι τέλους», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

«Ως εκ τούτου δε πρόκειται να δώσουμε κανένα άλλοθι στον πολιτικό και θεσμικό τυχοδιωκτισμό του κου Μητσοτάκη, που θα φέρει ακέραια την ευθύνη για το αδιέξοδο στο οποίο φαίνεται να οδηγεί τη συζήτηση γύρω από το ώριμο αίτημα της ψήφου των ομογενών, ώστε αυτοί να εκλέγουν εκπροσώπους στην Ελληνική Βουλή, χωρίς να γίνονται αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης», καταλήγουν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλ. Χαρίτσης: Μικροκομματικά παιχνίδια σε βάρος της ομογένειας και της συνταγματικής τάξης \

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Αλ. Χαρίτσης τόνισε πως «παρ’ όλο που η συζήτηση έχει ανοίξει ουσιαστικά από το 1975 και συνεχίστηκε και κατά την αναθεώρηση του 2001, οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. δεν συζήτησαν ποτέ σε βάθος το ζήτημα όλα αυτά τα χρόνια. Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε με σοβαρούς όρους ξανά τη συζήτηση».

«Η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει ακόμη ολοκληρωμένη πρόταση που να ρυθμίζει το θέμα στην ολότητά του» σημείωσε ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν μπορούμε να αποδεχθούμε σε καμία περίπτωση λύση η οποία θα αλλοιώνει τη βούληση των Ελλήνων πολιτών ή θα οδηγεί σε πολιτειακές ακροβασίες».

Το κόλπο της Ν.Δ., η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ο οπορτουνισμός του ΚΙΝΑΛ

Το θέμα της ψήφου των αποδήμων, παρότι είναι εκ πρώτης όψεως απλό και τεχνικό, στην πραγματικότητα είναι κεφαλαιώδους πολιτικής σημασίας καθώς αφορά την ίδια τη συγκρότηση του εκλογικού σώματος, αναφέρει το ρεπορτάζ της «Αυγής» και του Γιώργου Κυρίτση.

Είναι διαφορετικό το σημερινό εκλογικό σώμα ως έχει, θα είναι διαφορετικό το εκλογικό σώμα με την προσθήκη άλλων τριακοσίων ή τετρακοσίων χιλιάδων πραγματικών εκλογέων και τελείως άλλο ένα εκλογικό σώμα στο οποίο θα μπορούν να συμπεριληφθούν δικαιωματικά άλλα δυο ή τρία εκατομμύρια ψηφοφόροι του εξωτερικού με κάποιον, έστω και μακρινό δεσμό αίματος. Ουδείς γνωρίζει το δυνητικό μέγεθος του εκλογικού σώματος. Αντιστοίχως, η γνώμη και ψήφος των Ελλήνων που κατοικούν εδώ και υφίστανται τις συνέπειες της ψήφου τους μπορεί, εάν το εκλογικό σώμα διογκωθεί υπέρμετρα, να μην καθορίζει την πορεία της χώρας.

Ο λόγος που η Ν.Δ. επένδυσε προεκλογικά στο θέμα αυτό δεν έχει να κάνει με κάποια ευαισθησία για τους απόδημους, άλλωστε κυβέρνησε επί δεκαετίες χωρίς να το αγγίξει. Η Ν.Δ. θεωρεί ότι η επιστολική ψήφος των αποδήμων ακόμα και δεύτερης και τρίτης γενιάς, ιδίως η προερχόμενη από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, μπορεί να της εξασφαλίσει μια μόνιμη εκλογική πρωτοκαθεδρία. Πιστεύουν ότι οι κοινότητες των Ελλήνων του εξωτερικού είναι άνθρωποι πιο συντηρητικοί και με συναισθηματική και νοσταλγική προσέγγιση της Ελλάδας και ως εκ τούτου θα στηρίξουν την Ν.Δ. η οποία όπως είδαμε και με τις Πρέσπες προεκλογικά μπορεί να γίνει όσο πατριδοκάπηλη χρειαστεί. Όσο για συντηρητική, ήδη οι μισοί διαμορφωτές γνώμης της Δεξιάς θα έκαναν τον Τραμπ να κοκκινίσει. Στη Ν.Δ. πιστεύουν επίσης ότι στο ίδιο πλαίσιο θα μπορέσουν να εκμεταλλευθούν και την Εκκλησία, αφού σε πολλές περιπτώσεις είναι αυτή που διατηρεί τους πιο άμεσους και ισχυρούς δεσμούς με τους απόδημους. Ιδανικά πιστεύουν ότι θα δημιουργηθούν στο εξωτερικό “κομματάρχες”, οι οποίοι θα διεκπεραιώνουν και θα κατευθύνουν καταλλήλως τις επιστολικές ψήφους ανθρώπων οι οποίοι δεν θα έχουν καμία απολύτως ενασχόληση με τα ελληνικά θέματα και την κατάσταση στην Ελλάδα. Η Ν.Δ. δεν ενδιαφέρεται για τον κόσμο που έφυγε στα χρόνια της κρίσης, δεν περιμένει άλλωστε ψήφους από αυτό το κομμάτι. Ενδιαφέρεται για τους παλαιούς μετανάστες, τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους και τα δισέγγονά τους. Και ελπίζει σε μια μόνιμη εκλογική πρωτοκαθεδρία.

Η Ν.Δ. έθετε προεκλογικά και σε ακροατήρια στο εξωτερικό το ζήτημα των αποδήμων με ένταση και σε έκταση που οι ίδιοι οι απόδημοι δεν είχαν διανοηθεί να το θέσουν. Σήμερα, και όταν απευθύνεται στο εσωτερικό της χώρας, όταν τίθεται μπροστά στην επισήμανση ότι μπορεί να αλλοιώνεται το αποτέλεσμα των εκλογών, εμφανίζεται καθησυχαστική. Οι θέσεις που έχει διατυπώσει πάντως το ίδιο το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), το πλέον αρμόδιο, συνταγματικά κατοχυρωμένο όργανο για τους απόδημους, προκρίνουν τη δημιουργία εκλογικών περιφερειών αποδήμων έτσι ώστε οι απόδημοι να εκλέγουν τους δικούς τους εκπροσώπους. Η θέση του ΣΑΕ είναι δηλαδή σχεδόν ταυτόσημη με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος παραμένει προς το παρόν το μόνο κόμμα που έχει καταθέσει πρόταση νόμου για την ψήφο των αποδήμων.

Το κρίσιμο θέμα το οποίο επιλύει με την πρότασή του ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πώς προσμετράται η ψήφος των αποδήμων. Προτείνεται ένα “κλειστό σύστημα”, δηλαδή η συγκρότηση εκλογικής περιφέρειας Επικρατείας αποδήμων για την εκλογή 3 – 12 βουλευτών, ανάλογα με το πόσοι θα εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού. Προβλέπει επίσης την αυτοπρόσωπη συμμετοχή στις εκλογές, σε ειδικά εκλογικά τμήματα εξωτερικού, και απορρίπτει την επιστολική ψήφο καθώς δεν εγγυάται το αδιάβλητο. Η αυτοπρόσωπη μετάβαση στα εκλογικά τμήματα εξωτερικού είναι ένα πρόβλημα για τους ψηφοφόρους εξωτερικού. Ανάλογο όμως πρόβλημα έχει και ένας ψηφοφόρος που δουλεύει π.χ. τουριστική σεζόν στο Λασίθι και ψηφίζει στα Γρεβενά.

Η ιδέα της “κλειστής εκπροσώπησης” προτείνεται ως βέλτιστη λύση για τις χώρες με μεγάλο και πρακτικά άγνωστο αριθμό αποδήμων όπως η Ελλάδα. Αντίστοιχα συστήματα εφαρμόζονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες Στη Γαλλία εκλέγονται 12 γερουσιαστές σε σύνολο 348 για να εκπροσωπούν του Γάλλους πολίτες που μένουν στο εξωτερικό. Στην Ιταλία εκλέγονται 12 βουλευτές σε σύνολο 630, ενώ στην Πορτογαλία 4 εκπρόσωποι σε Κοινοβούλιο 230 βουλευτών.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σύμφωνη με το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής που, επίσης επί ΣΥΡΙΖΑ, για πρώτη φορά συγκροτήθηκε για την ψήφο των αποδήμων, αλλά και με τη σχετική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), με συντάκτη μάλιστα της εν λόγω Έκθεσης τον σημερινό υπουργό Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη.

Το ΚΚΕ, αντιλαμβανόμενο τη σημασία του θέματος και με προβληματισμούς κοντινούς με τον ΣΥΡΙΖΑ, έθεσε τρεις προϋποθέσεις, δηλαδή τη διατήρηση οικογενειακών και οικονομικών δεσμών με τη χώρα, την απουσία επί εύλογο χρονικό διάστημα, π.χ. 30 χρόνια, και την αυτοπρόσωπη και όχι επιστολική ψήφο.

Ο κ. Γεραπετρίτης, ως κυβέρνηση σήμερα, είναι αντιληπτό γιατί αλλάζει θέση. Αντιθέτως, η αλλαγή στάσης του ΚΙΝ.ΑΛΛ., την οποία μάλιστα παραδέχεται ευθαρσώς, είναι εντυπωσιακή. Ο Αν. Λοβέρδος παραδέχθηκε στη Βουλή ότι αναθεωρεί τη στάση του το 2009 και προσεγγίζει τη Ν.Δ. δεχόμενο και την επιστολική ψήφο και την προσμέτρηση στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα επικαλούμενο την ισοτιμία της ψήφου. Μια ισοτιμία της ψήφου η οποία δεν φαίνεται να απασχολεί το ΚΙΝΑΛ όταν συμφωνεί με τη Ν.Δ. για το μπόνους στον εκλογικό νόμο. Το ΚΙΝΑΛ ενδεχομένως να ελπίζει σε κάποιες λίγες χιλιάδες ψήφων στη Γερμανία, απομεινάρια του κραταιού ΠΑΣΟΚ το 1980, πριν από 40 χρόνια. Στην πραγματικότητα πάντως, γίνεται ουρά της Δεξιάς σε ένα θέμα μακροπρόθεσμης πολιτικής κυριαρχίας. Διαλέγει δηλαδή και πάλι το συντηρητικό στρατόπεδο και όχι την προοπτική προοδευτικών πολιτικών λύσεων για τη χώρα, όπως κάνει και στον εκλογικό νόμο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί