«Μάτριξ – Η εικονική πραγματικότητα» στο Πολύκεντρο Νεολαίας

Ομιλία του συγγραφέα και ποιητή, Βαγγέλη Γεωργαντόπουλου

Ομιλία με τίτλο «Μάτριξ – Η εικονική πραγματικότητα» θα δώσει ο συγγραφέας και ποιητής, Βαγγέλης Γεωργαντόπουλος, την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 19.30, στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου.

Κείμενο του συγγραφέα: 

    Ο Δημόκριτος προσωκρατικός φιλόσοφος μας είπε ότι: «Υπάρχουν δύο είδη γνώσης, η μία μέσω των αισθήσεων και η άλλη μέσω της διάνοιας. Από αυτές, εκείνη που αποκτάται μέσω της διάνοιας την αποκαλεί γνήσια, αποδίδοντάς της αξιοπιστία για την εκφορά σωστής κρίσης, ενώ εκείνη που αποκτάται μέσω των αισθήσεων την ονομάζει νόθα, μην αναγνωρίζοντάς της το αλάθητο για τη διάγνωση του αληθινού. Λέγει κατά λέξη, «υπάρχουν δύο μορφές γνώσεις, μία γνήσια και μία νόθα. Στη νόθα ανήκουν όλα τα παρακάτω, η όραση, η ακοή, η οσμή, η γεύση, η αφή. Η άλλη μορφή γνώσης είναι γνήσια, που είναι ξέχωρη από αυτή».

        Επίσης Ο Πλάτωνας  δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στα δεδομένα των αισθήσεων.      

Ο άνθρωπος χρησιμοποιεί τις αισθήσεις του για να συλλάβει την αισθητή πραγματικότητα, οι αισθήσεις όμως είναι εξ΄ ορισμού υποκειμενικές και αποτελούν πηγή πλάνης. 

Μας διηγείται τον μύθο του σπηλαίου στην Πολιτεία του, όπου άνθρωποι αλυσοδεμένοι παρακολουθούν  σκιές που παρουσιάζονται σε έναν τοίχο, τις οποίες αυτοί αντιλαμβάνονται σαν πραγματικότητες. Οι σκιές όμως παρουσιάζονται από τους δεσμώτες, οι οποίοι θέλουν να κρατούν τους ανθρώπους στο σκοτάδι, στερώντας τους την ελευθερία και τη γνώση.
      Στη σύγχρονη εποχή της παγκοσμιοποίησης, μας σερβίροντας  ένα σωρό μύθοι και ψέματα που είναι δύσκολο κανείς να τα ξεχωρίσει. Σ΄ αυτό βοηθούν τα Μέσα μαζικής Ενημέρωσης, το διαδίκτυο, τα κοινωνικά δίκτυα, τα κινητά τηλέφωνα και κάθε λογής πληροφόρηση, η οποία παραπλανά κυρίως τους νέους, οι οποίοι μπροστά σ΄ ένα υπολογιστή περνούν ατέλειωτες ώρες διαβάζοντας αμφιβόλου ποιότητας πληροφορίες ή παίζοντας παιγνίδια, κυρίως πολεμικά. Ο υλικός κόσμος, η διαφήμιση, η χλιδή, το χρήμα, έχουν αντικαταστήσει, την κοινωνικότητα, τη φιλία, την πνευματικότητα. Γι αυτό σήμερα, είναι ανάγκη περισσότερο από ποτέ να αφυπνιστούμε, να σπάσουμε τις πνευματικές αλυσίδες και να πορευτούμε σ΄ ένα πνευματικό μονοπάτι που είναι η αληθινή γνώση, η αλήθεια ενάντια στον υλισμό και τα επακόλουθα του.                           

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί