Κατάργηση των περιορισμών για τη λήψη του επιδόματος ανεργίας και την αύξηση των ημερών επιδότησης ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Εργασίας

Την κατάργηση του περιορισμού των τετρακοσίων ημερών επιδότησης ανεργίας κατά τη διάρκεια τετραετίας, πριν την έναρξη κάθε νέας επιδότησης και την αύξηση των ημερών επιδότησης ανεργίας για εποχιακά εργαζομένους -που σήμερα ανέρχονται σε 80- ζητά με ερώτησή του προς τον αρμόδιο Υπουργό ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, την οποία συνυπογράφουν 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα στο κείμενο της ερώτησής του ο κ. Βαρδάκης αναφέρει ότι αποτελεί σημαντικό πρόβλημα ο χρόνος και οι προϋποθέσεις επιδότησης ανεργίας, των εποχιακά εργαζομένων.

Δύο είναι τα βασικά θέματα που εντοπίζονται και απαιτούν άμεση λύση.

Το πρώτο αφορά τον περιορισμό των ημερών επιδότησης σε 400 σε διάρκεια μίας τετραετίας, πριν την έναρξη κάθε τους επιδότησης, όπως αυτό ορίστηκε από το άρθρ.54 του ν.4301/2014. Πρέπει δε να σημειωθεί , ότι αρχικά οι μέρες αυτές ορίστηκαν σε 450 με το άρθρ.26 του ν.4203/2013, ενώ παλαιότερα δεν υπήρχαν τέτοιοι περιορισμοί.

Το δεύτερο αφορά το χρόνο επιδότησης ανεργίας για εποχιακά εργαζομένους, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει στο κρίσιμο για την επιδότησή τους χρονικό διάστημα (12μηνο ή 14μηνο) από 100 έως 149 ημέρες εργασίας/ασφάλισης σε επιχείρηση που λειτουργεί εποχικά και υποχρεωτικά εντάσσονται σε επιδότηση τακτικής ανεργίας διάρκειας 3 μηνών και 5 ημερών (συνολικά 80 ημερών επιδότησης). Ενώ παλαιότερα η διάρκεια της επιδότησης ήταν πέντε μήνες (συνολικά 125 η.έ.).

Το μικρό χρονικό διάστημα μετά την έξοδο από τα μνημόνια, έως και τις εθνικές εκλογές, έγιναν επιτομές υπέρ των εργαζομένων και την προστασία της εργασίας. Σε σχέση με τον ΟΑΕΔ, από την 1ηΦεβρουαρίου του 2019 έγινε αύξηση του ποσού του επιδόματος ανεργίας, ως απόρροια της γενικότερης αύξησης του κατώτατου μισθού. Δυστυχώς ο χρόνος δεν επαρκούσε για να ολοκληρώσει η προηγούμενη Κυβέρνηση, το έργο της σε αυτό τον τομέα, αν και ήταν στα άμεσα σχέδια.

Με δεδομένο το γεγονός ότι η εποχή των μνημονίων έχει παρέλθει και επειδή οι παραπάνω εργαζόμενοι παραμένουν άνεργοι για διάστημα μεγαλύτερο από αυτό της επιδότησης ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, ο κ. Βαρδάκης ζητά να πληροφορηθεί από τον Υπουργό Εργασίας αν και πότε θα καταργηθεί ο περιορισμός των 400 ημερών επιδότησης ανεργίας κατά την τετραετία πριν την έναρξη κάθε τους επιδότησης. Επίσης ζητά να μάθει αν και πότε θα επανέλθει το πεντάμηνο επιδότησης ανεργίας των εποχιακών εργαζόμενων που πραγματοποίησαν στο κρίσιμο 12μηνο ή 14μηνο από 100 έως 149 ημέρες εργασίας/ασφάλισης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί