Τέσσερα χρόνια μετά: Ο Ahmed H. επέστρεψε στην οικογένειά του στην Κύπρο

Τέσσερα χρόνια από τη μέρα που αποχωρίστηκε τη σύζυγό του και τις δύο κόρες του, τα νέα που περίμεναν όλοι και όλες ήρθαν: αποφυλακίστηκε προκειμένου να επιστρέψει στην Κύπρο.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία, στις 27 Σεπτεμβρίου, τέσσερα χρόνια από τη μέρα που αποχωρίστηκε τη σύζυγό του και τις δύο κόρες του, τα νέα που περίμεναν όλοι και όλες ήρθαν: ο Ahmed H. αποφυλακίστηκε προκειμένου να επιστρέψει στην Κύπρο. Έφθασε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Σεπτεμβρίου 2019, την ημέρα των γενεθλίων της δεκάχρονης κόρης του.

Είχε προηγηθεί παγκόσμια εκστρατεία, στην οποία πρωταγωνίστησε η Διεθνής Αμνηστία  καθώς ο Ahmed συνελήφθη στην Ουγγαρία, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων προσφύγων και κρίθηκε ένοχος για «πράξη τρομοκρατίας», σύμφωνα με τους εξαιρετικά ασαφείς νόμους της Ουγγαρίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκισης, τα οποία αργότερα μειώθηκαν σε 7 και στη συνέχεια σε 5, με δυνατότητα πρόωρης αποφυλάκισης.

Στις 19 Ιανουαρίου 2019, μετά από την παγκόσμια εκστρατεία, ο Ahmed απελευθερώθηκε από τη φυλακή και απεστάλη σε ουγγρικό κέντρο κράτησης μεταναστών/ριών, αφού οι αρχές ζήτησαν από την Κύπρο να τον δεχτεί πίσω. Για περισσότερους από οκτώ μήνες, παρέμενε στο κέντρο κράτησης, περιμένοντας τις κυπριακές αρχές να αποφασίσουν για τη μοίρα του. 

Ο Δημ. Παπαδημούλης, σε συνεννόηση με διεθνείς οργανώσεις και άλλους 20 Ευρωβουλευτές από την Ευρωομάδα της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων, είχε αναλάβει την πρωτοβουλία να καταθέσει στα τέλη του 2016 επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν, με την οποία τής ζητούσε να λάβει θέση και να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα ενάντια στην καταπάτησή τους από την ακροδεξιά Κυβέρνηση Ορμπάν, η οποία επέλεξε να χρησιμοποιήσει τον Ahmed ως σύμβολο στον αγώνα της εναντίον των προσφύγων, παραβιάζοντας κατάφωρα τη Συνθήκη της Γενεύης και κάθε έννοια κράτους δικαίου.

Ο Ορμπάν είχε στείλει εκνευρισμένη απάντηση, και μάλιστα με καθυστέρηση δύο ετών στον Δημήτρη Παπαδημούλη (!)

Όπως αναφέρει αναλυτικά για την αίσια έκβαση της υπόθεσης η Διεθνής Αμνηστία (9/10/19):

Κάποιες υποθέσεις φαίνονται δύσκολες. Κάποιες άλλες μπερδεμένες. Πίσω τους, όμως, κρύβονται ανθρώπινες ιστορίες και οικογενειακά δράματα, και ακριβώς γι’ αυτό, στη Διεθνή Αμνηστία δεν θέλουμε να αφήνουμε κανέναν άνθρωπο που κινδυνεύει στην τύχη του.

Η υπόθεση του Ahmed H. ήταν μία από αυτές. Και δεν σταματήσαμε να αγωνιζόμαστε γι’ αυτόν με κάθε τρόπο, μέχρι να γυρίσει στην οικογένεια του στην Κύπρο, μετά από 5 χρόνια άδικης φυλάκισης στην Ουγγαρία.

Ας θυμηθούμε όμως την υπόθεση του Ahmed H.

Τον Αύγουστο του 2015, ο Ahmed εγκατέλειψε την οικογενειακή του κατοικία στην Κύπρο, για να βοηθήσει τους ηλικιωμένους γονείς του και έξι άλλα μέλη της οικογένειάς του να εγκαταλείψουν τη Συρία και να βρουν ασφάλεια στην Ευρώπη. Ένα μήνα αργότερα, βρέθηκαν ανάμεσα σε εκατοντάδες πρόσφυγες που καθηλώθηκαν στα ουγγρικά σύνορα, αφού η αστυνομία έκλεισε το πέρασμα με τη Σερβία.

Ξέσπασαν συγκρούσεις καθώς κάποιοι πρόσφυγες προσπάθησαν να περάσουν. Η αστυνομία της Ουγγαρίας απάντησε με δακρυγόνα και κανόνια νερού, τραυματίζοντας δεκάδες ανθρώπους. Ο Ahmed συνελήφθη και κρίθηκε ένοχος για «πράξη τρομοκρατίας», σύμφωνα με τους εξαιρετικά ασαφείς νόμους της Ουγγαρίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκισης, τα οποία αργότερα μειώθηκαν σε 7 και στη συνέχεια σε 5, με δυνατότητα πρόωρης αποφυλάκισης. Η Διεθνής Αμνηστία ανέδειξε ότι οι πρακτικές της ουγγρικής κυβέρνησης με κατηγορίες για τρομοκρατικές πράξεις και η επακόλουθη καταδίκη του Ahmed ήταν προδήλως αβάσιμες.

Στις 19 Ιανουαρίου 2019, μετά από παγκόσμια εκστρατεία, ο Ahmed απελευθερώθηκε από τη φυλακή και απεστάλη σε ουγγρικό κέντρο κράτησης μεταναστών/ριών, αφού οι αρχές ζήτησαν από την Κύπρο να τον δεχτεί πίσω. Για περισσότερους από οκτώ μήνες, παρέμενε στο κέντρο κράτησης, περιμένοντας τις κυπριακές αρχές να αποφασίσουν για τη μοίρα του. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αξιωματικοί της Ουγγαρίας, υπεύθυνοι για το μεταναστευτικό, τον εκβίασαν ότι θα τον στείλουν πίσω στη Συρία, όπου θα κινδύνευε από σοβαρές παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων.

24.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην καμπάνια #BringAhmedHome μέχρι τώρα, ζητώντας από την Κύπρο να του επιτρέψει να γυρίσει στην οικογένειά του. Ένας μήνας υποστηρικτικών δράσεων ξεκίνησε στο Βέλγιο στις 14 Σεπτεμβρίου.

Τελικά, στις 27 Σεπτεμβρίου, τέσσερα χρόνια από τη μέρα που αποχωρίστηκε τη σύζυγό του και τις δύο κόρες του, τα νέα που περίμεναν όλοι και όλες ήρθαν: αποφυλακίστηκε προκειμένου να επιστρέψει στην Κύπρο.

Έφθασε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Σεπτεμβρίου 2019, την ημέρα των γενεθλίων της δεκάχρονης κόρης του.

Τι κάναμε για τον Ahmed ως Διεθνής Αμνηστία;

Ό,τι περνούσε από το χέρι μας! Συγκεντρώθηκαν δεκάδες χιλιάδες υπογραφές, έγιναν αποστολές στην Κύπρο για συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους, γράφτηκαν άρθρα, και ειδικά εδώ στην Ελλάδα, ασκήσαμε πολύ έντονη πίεση στην ελληνική κυβέρνηση να μεσολαβήσει προς την κυπριακή ώστε εκείνη να δώσει λύση στην ομηρία του Ahmed H.

Κάθε αγώνας είναι κρίσιμος και οι νίκες μας δυναμώνουν κι άλλο!

Στον αγώνα για την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, οι νίκες – μικρές ή μεγάλες – είναι αυτές που σου αποδεικνύουν ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Και οι νίκες έρχονται όταν είμαστε δυνατοί/ές!

left.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί