Σκάνδαλο Novartis: Πώς μια “ξεχασμένη” επερώτηση από το 2011 εκθέτει Ντόρα και Αυγενάκη! (εικόνες)

Σε μια έμμεση παραδοχή της εμπλοκής υπουργών στο σκάνδαλο Novartis προχώρησε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τις κατηγορίες του κυβερνώντος κόμματος σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου περί «σκευωρίας». 

Αρχικά ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, διερωτήθηκε κατά την ομιλία του αν «η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο Κώστας Κιλτίδης, όλοι οι βουλευτές της ΝΔ είναι και αυτοί σκευωροί που σε επερώτηση τους έκαναν λόγο για “πιράνχας και τρωκτικά στο χώρο της υγείας”;».

Δείτε: Δείτε πώς τα γραπτά τους εκθέτουν Μητσοτάκηδες και Αυγενάκη για τα σκάνδαλα με το φάρμακο και τη Novartis (εικόνες)

Η αναφορά αυτή προκάλεσε την παρέμβαση της κ. Μπακογιάννη, η οποία επί της ουσίας «κάρφωσε» τους υπουργούς Υγείας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την εμπλοκή τους. «Είναι υπαρκτό το θέμα με τα σκάνδαλα υπερτιμολογήσεων και όλα αυτά δεν τιμούν κανέναν», είπε, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλο να της επισημαίνει, λίγη ώρα αργότερα, πως βασική προϋπόθεση για να υπάρξει «υπερτιμολόγηση» ενός φαρμάκου, την οποία παραδέχτηκε, είναι η υπογραφή ενός υπουργού. 

Η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι υπαρκτό το θέμα με τα σκάνδαλα υπερτιμολογήσεων, τους γιατρούς με τα φακελάκια στο ΕΣΥ. Και όλα αυτά δεν τιμούν κανέναν. Αν και διακεκριμένος νομικός θα είχατε κοπεί, διότι αντί να κάνετε μια έρευνα ως ΣΥΡΙΖΑ να ψάξετε τα κακώς κείμενα, χρησιμοποιήσατε τον τίτλο για να σπιλώσετε τους πολιτικούς αντιπάλους σας». Και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα είναι υπαρκτό, αλλά η πολιτική σκευωρία είναι κάτι άλλο. Χάθηκαν τέσσερα χρόνια για να ψάξουμε ουσιαστικά ποια είναι τα κακώς κείμενα στο τομέα της υγείας και την ευθύνη την έχει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Η καταγγελία Ντόρας Μπακογιάννη και Αυγενάκη για το σκάνδαλο Novartis!

Χθες λοιπόν η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ αποφάσισαν ότι το σκάνδαλο δεν υπάρχει, αλλά είναι σκευωρία! Όμως πριν από 8 χρόνια τα πράγματα ήταν διαφορετικά, καθώς σημερινοί κορυφαίοι παράγοντες της ΝΔ αλλά και ένας υπουργός του Κυριάκου Μητσοτάκη, είχαν καταγγείλει τότε τα σκάνδαλα στις υγειονομικές προμήθειες και το φάρμακο.

«Οι δαπάνες για προμήθειες υλικών, φαρμάκων κ.λ.π. αυξανόταν με εντυπωσιακούς ρυθμούς.Έτσι έχουμε φτάσει στο σημείο να παρατηρείται το εξωφρενικό φαινόμενο, οι δαπάνες για ορισμένα είδη ή οι τιμές τους κατά είδος  να αυξάνονται μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κατά 30 ή 50 φορές  και είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και σήμερα παρά το θόρυβο που έχει ξεσπάσει τα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων για προμήθειες υλικών και φαρμάκων αυξάνονται περίπου κατά 200 εκατομ. ευρώ τον μήνα», έγραφαν χαρακτηριστικά σε επίκαιρη επερώτηση που είχαν καταθέσει στη βουλή, ζητώντας απαντήσεις από τον τότε υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, οι βουλευτές που συσπειρώνονταν τότε στη «Δημοκρατική Συμμαχία» της Ντόρας Μπακογιάννη.

Μάλιστα μιλούσαν για κάποιους που πλούτισαν παράνομα.

Ξέρετε ποιοι υπέγραφαν; Αυτοί που σήμερα καταγγέλλουν. Ανάμεσά τους, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Ολόκληρο το κείμενο της επίκαιρης ερώτηση έχει ως εξής:

«Από 10ετίας βλέπουν  το φως της δημοσιότητας καταγγελίες για κακοδιαχείριση και κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος στον ευρύτερο Υγειονομικό χώρο. Για νοσοκομεία και ασφαλιστικούς οργανισμούς έγιναν αναφορές από διοικήσεις, Υπουργούς κ.α. που μιλούσαν για Τρωκτικά, πιράνχας και ανίκανες  διοικήσεις  υγειονομικών φορέων και πολιτικών προϊσταμένων αυτών.
Η χώρα μας επανειλημμένως καταγγέλθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για αδιαφάνεια στις προμήθειες των Νοσοκομείων με αποτέλεσμα να καταδικαστεί επανειλημμένα, με τελευταία καταδίκη  το 2009, ύστερα από καταγγελίες που έγιναν το 2003 , για παράβαση των κοινοτικών κανόνων σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις.
Το πρόβλημα, που δημιουργεί συνεχώς μαύρες τρύπες, δεν ξεκίνησε από μόνο του. Το παράθυρο της σπατάλης και των υπερτιμολογήσεων άνοιξε το 2001 όταν με νόμο για τις προμήθειες προβλεπόταν ότι ορισμένα είδη θα έπρεπε να θεωρούνται μη συγκρίσιμα μεταξύ τους, έστω και αν είναι ίδιας κατηγορίας. Η αγορά τους θα γινόταν εκτός διαγωνισμού με ανωτάτη τιμή που θα καθοριζόταν με Υπουργική Απόφαση.
Στην κατηγορία αυτή εντάχθηκαν ορισμένα βασικά υλικά , τα οποία σήμερα είναι αυτά που έχουν γιγαντώσει τα χρέη. Υλικά όπως βηματοδότες, φίλτρα νεφρού, ορθοπεδικά υλικά κ.α , μπήκαν στον χρυσό κατάλογο. Αποτέλεσμα όμως δυστυχώς ήταν, το ίδιο το Κράτος να ορίζει  υψηλές τιμές για κάθε υλικό ξεχωριστά, με το επιχείρημα ότι κάθε εταιρεία έχει διαφορετικό προϊόν έστω και αν προορίζεται για την ίδια ασθένεια.
Περαιτέρω  αφορμή και αιτία για το «έγκλημα» που συνετελέσθη όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε η μη εκτέλεση  επί σειρά ετών των προβλεπόμενων διαγωνισμών . Διαγωνισμοί παρέμειναν επί 5-7 χρόνια ανοικτοί με ότι σήμαινε αυτό για ληστρικές συμπεριφορές προμηθευτών και Κρατικών λειτουργών. Προβλεπόμενοι έστω πρόχειροι διαγωνισμοί δεν διενεργούνταν και οι αναθέσεις έγιναν συνήθεια.
Η επίκληση των νομοθετικών κενών από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Υγείας και Εργασίας και η εκ νέου νομοθετικές πρωτοβουλίες δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα και δεν συνιστούν άλλοθι,  αφού στην κυριολεξία δεν εφαρμόσθηκαν ποτέ.
Κατά καιρούς διετάχθηκαν από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής αλληλεγγύης έλεγχοι χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα. Οι δαπάνες για προμήθειες υλικών, φαρμάκων κ.λ.π. αυξανόταν με εντυπωσιακούς ρυθμούς.Έτσι έχουμε φτάσει στο σημείο να παρατηρείται το εξωφρενικό φαινόμενο, οι δαπάνες για ορισμένα είδη ή οι τιμές τους κατά είδος  να αυξάνονται μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κατά 30 ή 50 φορές  και είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και σήμερα παρά το θόρυβο που έχει ξεσπάσει τα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων για προμήθειες υλικών και φαρμάκων αυξάνονται περίπου κατά 200 εκατομ. ευρώ τον μήνα.
Ο Υπουργός Υγείας με ανακοινώσεις του αναφέρεται σ’ όλα τα παραπάνω σε υπερθετικό βαθμό, μιλώντας μάλιστα για «ενδιάμεσους» . Το ΙΟΒΕ περιγράφει παραστατικά παρόμοιες καταστάσεις στον χώρο του φαρμάκου, οπού επί σειρά ετών αγνοήθηκε το δημόσιο συμφέρον. Πρόσφατα δε  ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσε παραγγελία προς όλους τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών της Χώρας να ερευνηθεί εάν τα τελευταία χρόνια διαπράττονται στα Νοσοκομεία της Χώρας οικονομικά σκάνδαλα που ζημιώνουν με τεράστια ποσά το Ελληνικό Δημόσιο.
Κατόπιν των παραπάνω: Επερωτάται  ο  κ.  Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης :
1) Πώς και ποιοι διασφάλιζαν επί σειρά ετών την «ομαδική τύφλωση» όλων όσων είχαν την ευθύνη για τις σχετικές αγορές με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζεται το πραγματικό κόστος των αγοραζομένων;
2) Ποιοι πλούτισαν παράνομα από την υπόθεση αυτή και αν το κράτος προτίθεται να κινήσει διαδικασίες επιστροφής του παράνομου αυτού πλούτου;
3) Ποιοι είναι οι «ενδιάμεσοι» στους οποίους αναφέρθηκε ο Υπουργός κ. Λοβέρδος;»

Την ερώτηση υπογράφουν οι Ντόρα Μπακογιάννη, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, Κώστας Κιλτίδης, Γιώργος Κοντογιάννης και Λευτέρης Αυγενάκης.

Άρθρα στην ίδια κατηγορία

Προσθήκη σχολίου

Η διεύθυνση mail σας ΔΕ θα εμφανιστεί