Έλληνας εφοπλιστής κατηγορείται για «μαϊμού» πειρατεία

Για να αποζημιωθεί 77 εκατ. δολάρια

Ελληνας εφοπλιστής ενορχήστρωσε σχέδιο που περιελάμβανε άνδρες που υποδύονταν τους πειρατές να επιτεθούν και να βάλουν φωτιά στο δεξαμενόπλοιό του, σε μια περίτεχνη απάτη με σκοπό να αναζητήσει 77 εκατ. δολάρια από ασφαλιστική εταιρεία, έκρινε δικαστήριο του Λονδίνου.

Το 2011 ο Μάριος Ηλιόπουλος, σύμφωνα με τις βρετανικές δικαστικές αρχές, έστησε τη συνωμοσία στην οποίαν παρέσυρε τον πλοίαρχο και τον πρώτο μηχανικό του πλοίου όπως και επτά λιμενοφύλακες της Υεμένης, στα ανοιχτά της ακτής της Υεμένης, όπως έκρινε την περασμένη Δευτέρα ο δικαστής Νάιτζελ Τίαρ. Την υπόθεση, σύμφωνα με τα διεθνή δημοσιεύματα, συνεχίζει να διερευνά η αστυνομία του Σίτι του Λονδίνου. Λεπτομέρειες της υπόθεσης δημοσιεύει το διεθνές πρακτορείο Bloomberg. 

Θέτοντας τέλος σε πολυετή δικαστική διαμάχη, με την απόφαση του δικαστηρίου, απορρίφθηκε η απαίτηση της Suez Fortune Investments, εταιρείας που συνδέεται με τον συγκεκριμένο εφοπλιστή καθώς και μιας ελληνικής τράπεζας,  να πληρώσουν αποζημίωση οι ασφαλιστικές εταιρείες. «Η δομική ολική απώλεια του “Brillant Virtuoso” προκλήθηκε με δόλο του ιδιοκτήτη, κ. Ηλιόπουλου», είπε ο δικαστής Τίαρ.

«Τα κίνητρα των ενόπλων που εισέβαλαν στο πλοίο δεν ήταν να κλέψουν ή να ζητήσουν λύτρα για το πλοίο ή να ληστέψουν το πλήρωμα, αλλά να βοηθήσουν τον ιδιοκτήτη να διαπράξει απάτη εις βάρος των ασφαλιστικών εταιρειών».

Η καταστροφή του «Brillante Virtuoso», σύμφωνα με την αναφορά του ειδησεογραφικού πρακτορείου, είναι μια πολύ μυστηριώδης υπόθεση η οποία συνεχίστηκε πολύ μετά την ψεύτικη πειρατική επίθεση. Ενα από τα σκοτεινότερα σημεία της είναι ότι ένας Βρετανός εμπειρογνώμονας που προσλήφθηκε για να διερευνήσει την υπόθεση δολοφονήθηκε στην Υεμένη κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Κατά τον δικαστή Τίαρ, ο εφοπλιστής, ο οποίος είχε αγοράσει 8 δεξαμενόπλοια μεταξύ 2004 και 2008, έστησε όλη αυτήν την ιστορία διότι το πλοίο είχε αρχίσει να παρουσιάζει οικονομική ζημία εξαιτίας της κατάρρευσης των ναύλων το 2008.

ΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ

Δικηγόροι της Suez Fortune και της ασφαλιστικής εταιρείας Talbot Underwriting Ltd. που κέρδισε την υπόθεση, δεν απάντησαν σε email των δημοσιογράφων τπου Bloomberg με τα οποία ζητήθηκε να σχολιάσουν την απόφαση του δικαστηρίου.

Τέλος όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων δεν ήταν δυνατή η επαφή με τον Μ. Ηλιόπουλο όταν το Bloomberg έστειλε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κάλεσε τηλεφωνικά την πλοιοκτήτρια εταιρεία του στην Ελλάδα.

Με πληροφορίες από BLOOMBERG

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί