Δίκη Χρυσής Αυγής: Απολογήθηκαν Γρέγος και Ζαρούλια

Με την απολογία του πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Αντώνη Γρέγου και της Ελένης Ζαρούλια ολοκληρώθηκε στο Εφετείο Αθηνών η 388η συνεδρίαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Η απολογία της συζύγου του Νίκου Μιχαλολιάκου κράτησε ένα τέταρτο.

Ερωτηθείσα για το εάν είναι μέλος της Χρυσής Αυγής υποστήριξε ότι εάν δεν είχε εκλεγεί δεν θα βρισκόταν στο δικαστήριο και σημείωσε «Μέλος; Επειδή είμαι σύζυγος του γενικού γραμματέα τι να σας πω; Είμαι μέλος, δεν είμαι μέλος; Είναι η οικογένειά μου. Γνώρισα τον σύζυγό μου, δεν οδηγεί, τον πηγαινοέφερνα στα γραφεία. Έκανα αμέσως παιδί, έκανα πολύ αργότερα ομιλίες, ήταν ελάχιστες, πολύ πρόσφατες. Άντε να έχω κάνει πέντε, συνήθως ήταν επετειακού χαρακτήρα».

Για τα «παιδιά με τις μαύρες μπλούζες» που είχε πει σε ομιλία της η Ζαρούλια ισχυρίστηκε «Ήταν ανοιχτή ομιλία, τα είδα κάτω, οι περισσότεροι φορούσαν μαύρα. Αυτοσχεδιάζουμε κιόλας και από τα ερεθίσματα εκείνης της στιγμής μου ήρθε η ατάκα».

Για τη φράση υπάνθρωποι που έχει πει στην ομιλία της στη Βουλή για τους μετανάστες η Ζαρούλια υποστήριξε ότι ήταν η πρώτη της ομιλία και ήταν άπειρη, είχε τρακ και ότι εννοούσε τους αλλοδαπούς εγκληματίες και όχι όλους και τόνισε ότι οι ελληνικές φυλακές είναι γεμάτες από αλλοδαπούς εγκληματίες. 

Αναφορικά με τη δολοφονία Φύσσα ανέφερε «το έμαθα από τα γραφεία μας, με πήραν τηλέφωνο 11 ή 12 την άλλη μέρα το πρωί. Ήταν μαζί μου ο Μιχαλολιάκος, μετά ανοίξαμε την τηλεόραση. Εγώ ξέρω ότι ήμασταν στο σπίτι, είχα πέσει να κοιμηθώ, έχετε ανοίξει τα τηλέφωνά μας και τα ξέρετε καλύτερα από εμένα».

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον δικηγόρο του Νίκου Μίχου να εκφράζει αντιρρήσεις για την εξαίρεση του Νίκου Μιχαλολιάκου από την αλφαβητική σειρά, σύμφωνα με την οποία ο Αρχηγός της Χρυσής Αυγής θα απολογηθεί μετά τον Μίχο. 

Θυμίζουμε ότι ο Μίχος έχει αποχωρήσει από την οργάνωση, έχει αλλάξει δικηγόρο και στην απολογία του στη δίκη για το Συνεργείο είχε διαφοροποιηθεί από τον Γιάννη Λαγό. Και οι δυο καταδικάστηκαν για ηθική αυτουργία.

(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Ο Αντώνης Γρέγος, κινήθηκε στην ίδια υπερασπιστική γραμμή με τον Γερμενή, δηλώνοντας, με την έναρξη της απολογίας του, ότι βρίσκεται κατηγορούμενος άδικα, δεν έχει διαπράξει καμία εγκληματική πράξη. Συμπλήρωσε ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη εις βάρος νόμιμα εκλεγμένου πολιτικού κόμματος.

Ο Γρέγος δήλωσε άγνοια για στρατιωτικές εκπαιδεύσεις και ορκωμοσίες μελών, ενώ, μιλώντας για τα τάγματα εφόδου ανέφερε ότι δεν γνωρίζει να υπήρχαν στη Χρυσή Αυγή, αλλά δεν δίστασε να πει ότι αυτός ο όρος θα μπορούσε να αποδοθεί στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στην ΚΕΕΡΦΑ.

Απαντώντας για τη δολοφονία Φύσσα τόνισε ότι ακόμα και σήμερα δεν γνωρίζει τι έχει συμβεί, ενώ, κληθείς να σχολιάσει την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον Μιχαλολιάκο είπε ότι τον ξένισε όταν την άκουσα, αλλά στην πορεία κατάλαβε ότι εννοούσε το… πολιτικό κόστος.

Τις στολές με παραλλαγές και μαύρα μπλουζάκια είπε ότι τα φορούσε κυρίως η τοπική οργάνωση στη Νίκαια, όμως πρόσθεσε «εμένα δεν με χαλάνε, αν μου επιτρέπετε την έκφραση».

Λίγο πριν ολοκληρώσει την απολογία του ο Αντώνης Γρέγος επανέλαβε τα περί πολιτικής σκευωρίας, αλλά από την έδρα του επισημάνθηκε ότι στο κατηγορητήριο υπάρχουν αξιόποινες πράξεις, για αρκετές από τις οποίες έχουν ήδη εκδοθεί καταδικαστικές αποφάσεις.

Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της οργάνωσης, ο Αντώνης Γρέγος ήταν επικεφαλής ομάδων της Χ.Α. που έκαναν ελέγχους στη Βόρεια Ελλάδα (αντιποίηση αρχής), ενώ τον Αύγουστο του 2013 του αφαιρέθηκε η άδεια οπλοφορίας λόγω «εκπυρσοκρότησης» του όπλου του στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

Συμμετείχε στο «Τάγμα εφόδου υπόδικων και καταδικασμένων» που τον Γενάρη του 2018 έλαβε μέρος στο συλλαλητήριο για το Μακεδονικό στη Θεσσαλονίκη με επικεφαλής τον Κασιδιάρη, ενώ στις 16.01.2018 είχε εισβάλει στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης μαζί με άλλα μέλη και βουλευτές της Χ.Α. και απείλησαν  την επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», Ρία Καλφακάκου.

Η Ελένη Ζαρούλια, από τα παλαιότερα στελέχη της οργάνωσης, σε ομιλία της στη Βουλή έχει χαρακτηρίσει «υπανθρώπους» τους μετανάστες, ενώ -όπως έχει παραδεχτεί ο μάρτυρας υπεράσπισής της Διονύσης Λιαρόπουλος- όταν η σύζυγος του Μιχαλολιάκου έλεγε για «τα παλικάρια με τις μαύρες μπλούζες», εννοούσε τους χρυσαυγίτες.

Εφημερίδα των Συντακτών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί