Εμβληματική Δράση για την Έρευνα στον Αγροδιατροφικό Τομέα της Κρήτης: Τέσσερα Ιδρύματα, Τέσσερα Σημεία Αναφοράς

Συνάντηση στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου

Πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019 στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, η συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής, της Συμβουλευτικής Επιτροπής και η Γενική Συνέλευση των Εταίρων, του έργου «Εμβληματική Δράση για την Έρευνα στον Αγροδιατροφικό Τομέα της Κρήτης: Τέσσερα Ιδρύματα, Τέσσερα  Σημεία Αναφοράς» με ακρωνύμιο Agro4Crete. Το συντονισμό του έργου έχει το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, ενώ συμμετέχουν ακόμα το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο ΕΛΓΟ Δήμητρα και το Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας.  

Στη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκε η εξέλιξη του έργου, που καλύπτει όλα τα βασικά αντικείμενα της πρωτογενούς παραγωγής της Κρήτης, δηλαδή την ελαιοκομία, αμπελουργία, κηπευτικά και κτηνοτροφία, ενώ υπάρχουν και οριζόντιες δράσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και τη γεωργία ακριβείας. Εκτιμήθηκε από όλους ότι, παρά τα όποια κυρίως γραφειοκρατικά εμπόδια, το έργο και οι επιμέρους δράσεις εξελίσσονται ομαλά, ενώ δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στην ανάγκη στενότερης αλληλεπίδρασης των εταίρων από τα διαφορετικά Ιδρύματα σε κάθε Ενότητα Εργασίας, κάτι που ήταν και παραμένει ένας από τους βασικότερους στόχους του έργου. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής του έργου, που αποτελείται από φορείς της Κρήτης που σχετίζονται είτε με την έρευνα είτε με την παραγωγή. Η επιτροπή αυτή έχει συσταθεί με βασικό σκοπό να υποστηρίξει την άμεση αλληλεπίδραση των ερευνητικών δράσεων και αποτελεσμάτων του έργου με την πραγματική οικονομία της Κρήτης. 

Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Agro4Crete είναι ο Πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Κ. Φωτάκης, ενώ τα μέλη της είναι οι: Φίλιππος Κυδωνάκης από τη ΒΙΑΝΑΜΕ ΑΕ, Αντώνης Πλεξουσάκης από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νότος, Νίκος Δουλουφάκης από Δίκτυο Οινοποιών Ηρακλείου (παρέστη και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Δικτύου κ. Νίκος Μηλιαράκης) και ο Νικολιδάκης Σάββας από το ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Κρήτης (παρέστη και ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ ΠΚ, κ. Αλέκος Στεφανάκης). 

Κοινό πεδίο των εκπροσώπων όλων των φορέων είναι η ανάγκη προστασίας, ανάδειξης και αξιοποίησης τοπικών ποικιλιών είτε κηπευτικών είτε αμπελιού και φυσικά τοπικών φυλών παραγωγικών ζώων, ως μέρος της προσπάθειας κατάκτησης μιας αναβαθμισμένης θέσης στη διεθνή αγορά αγροτικών προϊόντων. 

Η επόμενη κοινή συνεδρίαση όλων των επιτροπών του έργου έχει προγραμματιστεί για το Φεβρουάριο του 2020.  

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί