Τί προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Ρυθμό ανάπτυξης 2,8% για το 2020, πρωτογενές πλεόνασμα 3,56% του ΑΕΠ και ανεργία στο 15,6% προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός.

Στο 1,2 δις. Ευρώ ανέρχονται τα μέτρα για την αναθέρμανση της οικονομίας, τα οποία σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο δεν δημιουργούν δημοσιονομικό κενό, κάτι που όμως θα κριθεί τελικά στις 15 του μηνός, όταν η Κομισιόν θα αξιολογήσει το προσχέδιο, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

Στο προσχέδιο έχουν ενσωματωθεί οι κυβερνητικές εξαγγελίες για μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών από το 28% στο 24%, καθώς και η μείωση του κατώτατου συντελεστή για τη φορολογία εισοδήματος των φυσικών προσώπων στο 9%. Ακόμα προβλέπεται το πάγωμα του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για τρία χρόνια, αλλά και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης του ΕΝΦΙΑ με επέκταση των αντικειμενικών τιμών σε εκατοντάδες εκτός σχεδίου περιοχές. Έτσι αναμένεται να διασφαλιστούν επιπλέον έσοδα 900 εκατομμυρίων ευρώ. Όσον αφορά το αφορολόγητο, εισάγεται ενιαίος συντελεστής 30% για την κάλυψή του μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών, αντί του κλιμακούμενου συντελεστή που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Επισημαίνεται ότι το δημοσιονομικό συμβούλιο που γνωμοδοτεί επί του προσχεδίου σημειώνει ότι οι στόχοι του είναι πολύ αισιόδοξοι, αλλά εφικτοί.

Αναλυτικά:

Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει μείωση του ποσοστού ανεργίας στο 15,6% το 2020 από 17,4% το 2019 καθώς και ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,8% και των επενδύσεων κατά 13,4% παράγοντες οι οποίοι αναμένεται να στηρίξουν τους εκτιμώμενους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Το ΑΕΠ με βάση την αύξησή του κατά 2,8% προβλέπεται να ανέλθει στα 197,315 δισ. ευρώ, ενώ το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει πτώση κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ στο 167,8% του ΑΕΠ ή 331 δισ. ευρώ.

Ο νέος προϋπολογισμός “σηματοδοτεί μια ριζική στροφή της οικονομικής πολιτικής από την υπερφορολόγηση και την αποεπένδυση, προς την ανάπτυξη, την απασχόληση και την αύξηση των διαθέσιμων εισοδημάτων όλων των πολιτών” αναφέρεται χαρακτηριστικά στο εισαγωγικό σημείωμα του προσχεδίου.

Το πακέτο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού καλύπτεται από δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα 1,231 δισ. ευρώ, που θα αφορούν, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών (επιπλέον έσοδα 642 εκατ. ευρώ), στις νέες αντικειμενικές αξίες (επιπλέον έσοδα 142 εκατ. ευρώ) και στους αυξημένους ελέγχους στις πλατφόρμες Airbnb (επιπλέον έσοδα 60 εκατ. ευρώ). Ενώ, θα υπάρξουν και εξοικονομήσεις δαπανών 500 εκατ. ευρώ.

Εφημερίδα των Συντακτών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί