Στη Βουλή οι ζημιές στην ελαιοπαραγωγή από τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Την ανάγκη να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες αποζημίωσης των αγροτών που υπέστησαν ζημιές στην παραγωγή τους από τους θυελλώδεις νότιους ανέμους των τελευταίων ημερών, αναδεικνύουν με ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης και ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης.

«Οι ζημιές από τους πρόσφατους θυελλώδεις ανέμους που υπέστησαν οι ελαιοπαραγωγοί ήταν καταστροφικές» αναφέρει σε δήλωσή του ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η διαδικασία αναγγελίας και καταγραφής, για να μπορέσουν να αποζημιωθούν το συντομότερο δυνατόν οι αγρότες μας, που λίγες μόλις μέρες πριν την έναρξη της συγκομιδής είδαν την παραγωγή τους να καταστρέφεται».

Αναλυτικά η ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη με θέμα: «Τι μέτρα προτίθεται να πάρει ο υπουργός για την καταστροφή των ελαιόδεντρων από τους θυελλώδεις ανέμους στο νομό Ηρακλείου»

Την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου θυελλώδεις νότιοι άνεμοι  έπληξαν το νομό Ηρακλείου και είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή μεγάλου μέρους της φετινής ελαιοπαραγωγής. Παρόλο που δεν έχει γίνει αποτύπωση της έκτασης της καταστροφής, εκτιμάται ότι οι οικονομικές επιπτώσεις των έντονων καιρικών φαινομένων είναι μεγάλες. Οι νότιοι αυτοί άνεμοι  που έφτασαν και τα 10 Μποφόρ προκάλεσαν την καρπόπτωση της παραγωγής των ελαιόδεντρων ιδιαίτερα αυτών που είχαν νοτικό προσανατολισμό.

Οι παραπάνω ζημιές στην τοπική ελαιοπαραγωγή συνέβησαν  λίγες μόνο ημέρες πριν ξεκινήσει η συγκομιδή, η οποία προγραμματιζόταν σε 10-30 ημέρες, αφού οι καρποί ήταν πλέον ώριμοι. Οι προβλέψεις, μάλιστα, για την φετινή παραγωγή ήταν πολύ ενθαρρυντικές για τους αγρότες του νομού, καθώς είχε προηγηθεί ένας καλός χειμώνας, με έντονες βροχοπτώσεις, έπειτα από αρκετά χρόνια. 

Και έτσι, ενώ φέτος οι αγρότες περίμεναν μια καλή χρονιά ελαιοκομική χρονιά, δυστυχώς είδαν την ελαιοπαραγωγή  τους να καταστρέφεται και το εισόδημά τους να εκμηδενίζεται.

Επειδή το ελαιόλαδο είναι κύριο εισόδημα της κρητικής αγροτικής οικονομίας.

Επειδή σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ δίνονται αποζημιώσεις σε ζημιές της παραγωγής από καιρικά φαινόμενα

Επειδή η εκτίμηση των ζημιών θα πρέπει να γίνει άμεσα ώστε να μπορέσει να συγκομισθεί η εναπομείνασα παραγωγή

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.         Πότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες αναγγελίας από τον ΕΛΓΑ, έτσι ώστε οι παραγωγοί να μπορούν να δηλώσουν τις ζημιές;

2.         Πότε  θα αρχίσουν οι εκτιμήσεις έτσι ώστε οι παραγωγοί να λάβουν το συντομότερο δυνατόν τις σχετικές αποζημιώσεις;

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί