Επιτέθηκαν σε εργαζόμενο στο Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς στην Κρήτη

Ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει επίθεση σε βάρος ενός γεωτεχνικού από κάτοικο της περιοχής, εξέδωσε ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΓΕΩΤΕΕ ΠΚ, Αλέξανδρος Στεφανάκης.

Στην καταγγελία γίνεται λόγος για «πράξεις βίας απέναντι στο επιστημονικό προσωπικό, για καταπατήσεις των κτημάτων του ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ-Δήμητρα και για καταστροφή αρδευτικού εξοπλισμού αλλά και κλοπή καρπών».

Όπως τονίζεται στην καταγγελία «οι έκνομες ενέργειες από γνωστό κτηνοτρόφο της περιοχής ο οποίος έχει εγκατασταθεί στα αγροτεμάχια του Ινστιτούτου (ιδιοκτησίας ΥΠΑΑΤ) δεν αντιμετωπίζονται παρά τις συνεχείς ενημερώσεις προς τις Αρχές».

Αναλυτικά η καταγγελία: 

Πρόσφατα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας αναδεικνύουν τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση, οι συνάδελφοι γεωτεχνικοί, ερευνητές και επιστημονικό προσωπικό του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ-Δήμητρα (ΙΕΛΥΑ) στα Χανιά. Μετά από επικοινωνία με τους συνάδελφους στα Χανιά, αναφέρθηκε ότι η συνεχής καταπάτηση των κτημάτων του Ινστιτούτου και η πρόκληση βλαβών είναι τα πιο συνήθη φαινόμενα.

Σπάσιμο λουκέτων και αντικατάστασή τους με άλλα στα οποία δεν έχουν πρόσβαση (δηλ. τους κλειδώνουν έξω από τα πειραματικά κτήματα), καταστροφή περιφράξεων για παράνομη είσοδο πεζών και αυτοκινήτων, κλοπή αρδευτικών σωλήνων με αποτέλεσμα την καταστροφή του αρδευτικού συστήματος και την απώλεια δένδρων, παράνομη συγκομιδή των καρπών που οδηγεί στην καταστροφή πειραμάτων και σε απώλεια εισοδήματος για το Ινστιτούτο ενώ θέτει σε κίνδυνο τις εθνικές συλλογές πολλαπλασιαστικού υλικού είναι μερικά από τα καθημερινά φαινόμενα που συμβαίνουν.

Λεκτικές επιθέσεις και απειλές είναι αρκετά συχνό φαινόμενο όταν γίνει η παραμικρή παρατήρηση σε ανθρώπους οι οποίοι παρανομούν και εντοπίζονται εν ώρα «δράσης» στα κτήματα του Ινστιτούτου.

Ειδικά οι έκνομες ενέργειες από γνωστό κτηνοτρόφο της περιοχής ο οποίος έχει εγκατασταθεί στα αγροτεμάχια του Ινστιτούτου (ιδιοκτησίας ΥΠΑΑΤ) δεν αντιμετωπίζονται παρά τις συνεχείς ενημερώσεις προς τις Αρχές. Η συνήθης παραίνεση των Αρχών είναι απλά να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί μαζί του, διότι είναι «παραβατικό άτομο»!!!

Η κατάσταση εξετράπη εντελώς την Τρίτη 1 Οκτωβρίου με την απρόκλητη επίθεση κατοίκου της περιοχής εναντίον μιας συναδέλφου γεωτεχνικού και ενός δημοσιογράφου που τόλμησαν να επισκεφθούν πειραματικό αγρό του Ινστιτούτου, απ’ όπου πρόσφατα εκλάπη για άλλη μια φορά το σύνολο της παραγωγής από καλλιέργεια υποτροπικών.

Το ότι δεν υπήρξε κάποιο χειρότερο γεγονός από τις υλικές ζημιές στο ιδιωτικό όχημα της συναδέλφου αποτελεί απλά θέμα τύχης. Το να βασίζεται όμως στην τύχη η ζωή συναδέλφων οι οποίοι προσπαθούν απλά να κάνουν την δουλειά τους δεν μπορεί να είναι ανεκτό το έτος 2019.

Το ΓΕΩΤΕΕ ΠΚ καταδικάζει απερίφραστα οποιαδήποτε μορφής επιθέσης, απειλές και πράξεις βίας κατά των εργαζομένων και συνάδελφων στο Ίδρυμα. Ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας είναι αδιαπραγμάτευτη αξία, ειδικά στο χώρο εργασίας του κάθε εργαζομένου. Ένα παραπάνω, για τους συνάδελφους στο ΙΕΛΥΑ όπου καθημερινά μοχθούν για την βελτίωση και την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας για
το καλό του κοινωνικού συνόλου.

Επειδή τέτοια φαινόμενα συμβαίνουν στα κτήματα των Ερευνητικών Σταθμών και σε άλλες περιοχές της Κρήτης, το ΓΕΩΤΕΕ- ΠΚ καλεί την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να γίνει ξεκάθαρο ότι, οποίος καταπατεί ή παρεμποδίζει ή παρενοχλεί την λειτουργία των ερευνητικών ιδρυμάτων θα τιμωρείται παραδειγματικά.

Είναι δεδομένο ότι τα ερευνητικά αποτελέσματα και η μεταφορά τους στην πράξη αποτελούν μονόδρομο για την ανάπτυξη μιας χώρας, την προσαρμογή της στα σύγχρονα δεδομένα και την εξέλιξη της. Δεν μας τιμά σαν κοινωνία να επιτρέπουμε να συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα στον τόπο μας.

Ας Αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.

Για την Διοικούσα Επιτροπή του ΓΕΩΤΕΕ ΠΚ

Ο πρόεδρος
Δρ Αλέξανδρος Στεφανάκης»

Kriti24.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί