Σε κλοιό κακοκαιρίας η χώρα: Χαλάζι, κατολισθήσεις και κλειστά σχολεία (Βίντεο & φωτο)

Εντονα προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας έχει προκαλέσει το μέτωπο κακοκαιρίας που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το βράδυ…

Τεράστιες καταστροφές έχουν υποστεί καλλιέργειες σε χωριά του κάμπου, των δήμων Τρικκαίων και Φαρκαδόνας, από ισχυρή χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στις 2:00 τα ξημερώματα σήμερα.

Στα ορεινά της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων οι καταστροφές από τις καταιγίδες εντοπίζονται σε καταπτώσεις βράχων.

«Έχουμε ολική καταστροφή σε καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού, μηδικής και στα κηπευτικά» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης.

Προβλήματα στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο έχει προκαλέσει η έντονη βροχόπτωση στον νομό Ιωαννίνων, από το βράδυ της Πέμπτης, η οποία συνεχίζεται. 

Από θαύμα γλίτωσε 80χρονος, όταν κατέρρευσε το οδόστρωμα στον Κάτω Ζάλογγο, την στιγμή που βρισκόταν στο σημείο της κατολίσθησης με το αυτοκίνητο του.

Το οδόστρωμα στον Κάτω Ζάλογγο κατέρρευσε μέσα στον οικισμό και ο ηλικιωμένος που είχε «τύχη βουνό», απεγκλωβίστηκε από τους συγχωριανούς του.

Ειδικότερα, σημειώνονται κατολισθήσεις, καταπτώσεις βράχων και ποτάμια με φερτά υλικά σε πολλά σημεία, από τα Τζουμέρκα έως την Κόνιτσα.

Εντονα καιρικά φαινόμενα από τις πρώτες πρωινές ώρες πλήττουν την Κεφαλονιά και την Ιθάκη.

 Τα φαινόμενα αυτά οδήγησαν την Π.Ε Κεφαλονιάς-Ιθάκης και τον Αντιπεριφερειάρχη Σταύρο Τραυλό, να προχωρήσει σε αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων για σήμερα.

Προβλήματα από την κακοκαιρία υπάρχουν στην Αγία Ευφημία και στο Νύφι, καθώς πλημμύρισαν υπόγεια και σπίτια, ενώ ήδη μηχανήματα βρίσκονται στον δρόμο προκειμένου οι δρόμοι να παραμείνουν ανοικτοί. 

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες πλημμύρισαν οι δρόμοι στο χωριό της Αγίας Ευφημίας στην Κεφαλονιά, λόγω της δυνατής βροχόπτωσης που έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το νησί.

Οι τόνοι βροχής που έπληξαν την περιοχή, πλημμύρισαν τους δρόμους της τοπικής κοινότητας, με αποτέλεσμα οι λάσπες να μπουν σε σπίτια και μαγαζιά της περιοχής και να δημιουργήσουν προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών.

Για να αποφορτιστούν οι δρόμοι του χωριού, από τον όγκο λάσπης, συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς και του Δήμου Σάμης, έσπασαν το στηθαίο της παραλιακής για να τρέξει η λάσπη στη θάλασσα.

Η πρόβλεψη για τον καιρό

Σύμφωνα με τους μετωρολόγους, μέτωπο τοπικά ισχυρών βροχών και καταιγίδων επηρεάζει από τις  μεταμεσονύκτιες ώρες έως και το ξημέρωμα της Παρασκευής τη Δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου.

Το μέτωπο αυτό αναμένεται κινηθεί αργά ανατολικά και να “σαρώσει” σχεδόν το σύνολο της χώρας (με εξαίρεση την Κρήτη). Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι ισχυρά και σε ορισμένες περιπτώσεις θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πολύ ενισχυμένους ανέμους.

Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται τα εκτιμώμενα συνολικά ύψη βροχής έως και τις βραδινές ώρες της Παρασκευής, και οι περιοχές όπου περιμένουμε τις εντονότερες βροχοπτώσεις.

Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνεται ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας, όπου θα εκδηλωθούν παροδικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες. Τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι πρόσκαιρα έντονα.

Παράλληλα, όπως φαίνεται και στο χάρτη που ακολουθεί, αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα προσδίδοντας στις βροχές χαρακτήρα λασποβροχών. Μετά τη διέλευσή του μετώπου η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ αντίθετα πολύ υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται στη Βόρεια Κρήτη.

Real.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί