Ρήγμα στις σχέσεις Άδωνη – Κυριάκου;

Η έξαρση του προσφυγικού ξεσηκώνει την ακροδεξιά πτέρυγα της κυβέρνησης και δημιουργεί ρήγματα

Ψυχρό φαίνεται πως είναι το κλίμα ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και τον υπουργό Ανάπτυξης – Τηλεπωλητή – Τηλεπερσόνα – πρώην πουλέν του Γ. Καρατζαφέρη, Άδωνη Γεωργιάδη. 

Ακόμα και η «Καθημερινή» δείχνει ξεκάθαρα την κριτική στάση που κρατάει απέναντι στον υπουργό και τον τρόπο που… υπερεκτίθεται προς ίδιον όφελος αλλά και τον τρόπο που πολιτεύεται, χρησιμοποιώντας ακραία ρητορική, (βλ. δηλώσεις για προσφυγικό).

Όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση φαίνεται δυσαρεστιμένη από τον Άδωνη, αφού με την ακραία αυτή ρητορική περί «λαθρομεταναστευτικού», όπως ο ίδιος λέει, χωρίς να ντρέπεται, δημιουργεί στους ψηφοφόρους προσδοκίες για άμεση λύση του θέματος. 

Αυτό έρχεται λίγο μόνο καιρό μετά, από την άκρως λαϊκίστικη και παραπλανητική συμπεριφορά του υπουργού, ο οποίος ισχυρίστηκε – ψευδώς – ότι ματαίωσε πλειστηριασμό σπιτιού που είχε… καεί στην καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι. Για την ιστορία, το σπίτι ήταν στον Μαραθώνα και κάηκε όντως, αλλά στις 18 Απριλίου 2018, από βραχυκύκλωμα, τρεις μήνες δηλαδή πριν την τραγωδία.

Στα ίδια σημεία στέκεται και η εφημερίδα «Καθημερινή»

«Υπάρχει ένας τρόπος να μιλάει κανείς για το Π/Μ – το πρώην Προσφυγικό που μετονομάστηκε σε Μεταναστευτικό. Ο ένας είναι ο, ας πούμε, γραφειοκρατικός: Τόσες αιτήσεις ασύλου, τόσες δομές, τόσες επιστροφές. Ο άλλος είναι ο τρόπος που τροφοδοτεί και τροφοδοτείται από το αίσθημα της πλειοψηφίας· ο τρόπος του Αδώνιδος – «η Ελληνική Δημοκρατία θα υπερασπιστεί το έδαφός της»– και του Βορίδη –«οι παράνομοι μετανάστες δεν δικαιούνται ανθρωπιστικής προστασίας». Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η έξαρση του Π/Μ ηλέκτρισε τη δεξιά συνιστώσα της Ν.Δ., οδηγώντας τους υπουργούς Ανάπτυξης και Γεωργίας να μιλούν στα media περισσότερο για το θέμα απ’ ό,τι ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός», αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας και συνεχίζει:

«Μιλώντας τη γλώσσα των στεγανών συνόρων και των εύκολων απελάσεων, οι υπουργοί καλλιεργούν την εντύπωση ότι για την ανάσχεση των ροών αρκεί μόνο η πολιτική βούλησηΚαλλιεργούν δηλαδή υψηλές προσδοκίες για τη γρήγορη εξαφάνιση ενός προβλήματος που, στην πραγματικότητα, δεν εξαρτάται ούτε από το φρόνημα ούτε καν από την επιχειρησιακή επάρκεια της Αθήνας. Η υπεραπλούστευση του Π/Μ μπορεί όντως να δρέπει τώρα ευρέως διαδεδομένες αγωνίες. Τις νομιμοποιεί όμως και για το μέλλον. Τις επωάζει και για το ενδεχόμενο που το πρόβλημα δεν θα εξατμιστεί διά μαγείας». 

«Ο λαϊκισμός αποδίδει όταν είσαι στην αντιπολίτευση. Όταν είσαι στην κυβέρνηση, κινδυνεύεις να σε χτυπήσει ο αντίλαλος των συνθημάτων σου», καταλήγει το δημοσίευμα. 

Αναφορικά με το δεύτερο σκέλος της δυσαρέσκειας του Μαξίμου προς το πρόσωπο του Άδωνη και συγκεκριμένα αυτό της αυτοπροβολής και υπερέκθεσης, η ίδια εφημερίδα, στην ηλεκτρονική της έκδοση αυτή τη φορά, σχολιάζει τα όσα έπραξε ο υπουργός Ανάπτυξης, χωρίς ωστόσο να αναφέρει το όνομά του, δύο ημέρες μάλιστα μετά την αναστολή του επίμαχου πλειστηριασμού κατοικίας πυρόπληκτων στον Μαραθώνα. 

«Οι υπουργοί δεν είναι μόνο για τα μεγάλα. Έτσι όπως λειτουργεί η ελληνική κρατική μηχανή, οι υπουργοί χρειάζονται και στα μικρά – για να λύνουν γόρδιους δεσμούς της καθημερινότητας. Αυτός ο θεμιτός υπουργικός «ακτιβισμός», για τις έκτακτες ανάγκες ομάδων ή ακόμη και μεμονωμένων πολιτών, γίνεται όμως συχνά καμβάς ενός κακόγουστου θεάματος. Στελέχη της κυβέρνησης, ήδη υπερεκτεθειμένα στη δημοσιότητα, εκμεταλλεύονται τέτοιες μικροδιευθετήσεις για να αυτοπροβληθούν σαν φιλεύσπλαχνοι σταρ. Καλύτερη προβολή, για τους ίδιους και την κυβέρνηση, θα ήταν η σιωπή».

documentonews.gr


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί