Πώς ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης “σπρώχνει” το καλώδιο της Κρήτης σε εταιρεία!- Συναντήσεις νύχτα στο Μαξίμου!

Απέρριψε το Διοικητικό Εφετείο, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το energypress, την Αίτηση Αναστολής που είχε καταθέσει η EuroAsia, με ημερομηνία 29 Ιουλίου, κατά τριών αποφάσεων της ΡΑΕ, οι οποίες απέρριπταν τις προσφυγές της και οδηγούσαν στην ανάδειξη της εταιρείας “Αριάδνη Interconnector” ως project promoter του έργου της διασύνδεσης Κρήτης- Αττικής. 

Την ίδια πάντως ώρα που η EuroAsia συνεχίζει να επιχειρεί “δικαστικό μπλοκ” στο έργο, η κυβέρνηση της ΝΔ διαπραγματεύεται μαζί της, προκειμένου να διερευνήσει να μπορεί να υπάρξει – με δεδομένες πλέον τις δυσκολίες για την “προστατευόμενή” της κυπριακή εταιρεία- εμπλοκή της στο έργο, ακόμα και ως project promoter στη θέση της “Αριάδνης”! Και μάλιστα την ευθύνη αυτή την έχει αναλάβει προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης! Βέβαια πλέον τα όρια υποχωρήσεων προς την εταιρεία έχουν στενέψει, τόσο χρονικά όσο και ουσιαστικά, μετά τις αλλεπάλληλες παρατάσεις που δόθηκαν στις προθεσμίες για τους διαγωνισμούς (η τελευταία μόλις στις 30 Σεπτεμβρίου) αλλά και τις δικαστικές αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση οι τρέχουσες εξελίξεις δικαιώνουν την προηγούμενη πολιτική ηγεσία και τους χειρισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα. Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης προσπαθεί να “χωρέσει” την κυπριακή εταιρεία στο έργο, σε βάρος προφανώς του Ελληνικού Δημοσίου αλλά και της ηλεκτρικής επάρκειας της Κρήτης!

Όπως επίσης μεταδίδει το energypress, συνεχείς ήταν και τη χθεσινή ημέρα, μέχρι και αργά τη νύχτα, οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους Κυπρίους της EuroAsia Interconnector, το Βελγικό Διαχειριστή Elia που έχει ανακτήσει ρόλο στην υπόθεση, αλλά και τις Βρυξέλλες, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει περιθώριο συμφωνίας για την υλοποίηση της διασύνδεσης Αττική – Κρήτη, αλλά και “επιβίωσης” του συνολικού PCI Αττική – Κρήτη – Κύπρος – Ισραήλ.

Στις διαπραγματεύσεις μάλιστα έχει ενεργό εμπλοκή το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, (εκεί έγινε η κρίσιμη χθεσινοβραδινή σύσκεψη)  ενώ την τελική απόφαση για το αν η χώρα μας θα στείλει στην Κομισιόν επιστολή στήριξης του συνολικού PCI (με ένταξη δηλαδή και του τμήματος Αττική – Κρήτη), φέρεται ότι θα λάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πάντως τα χρονικά περιθώρια για την ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ περιορισμένα και πρέπει σήμερα 4 Οκτωβρίου να έχει αποφασίσει αν θα δώσει στήριξη στο συνολικό έργο PCI Αττική – Κρήτη – Κύπρος – Ισραήλ, καθώς συνεδριάζει η αρμόδια επιτροπή της Κομισιόν, η οποία θα καθορίσει το νέο διετή ευρωπαϊκό κατάλογο των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος.

Η δικαστική έκβαση

Η δικαστική έκβαση είναι βεβαίως καθοριστική, καθώς εκρίνετο εάν θα σταματήσει ή όχι, κάθε διαγωνιστική διαδικασία μέχρι να ληφθεί απόφαση για την Αίτηση Ακύρωσης που έχει καταθέσει στο ίδιο δικαστήριο η EuroAsia.

Για να γίνει σαφής η αλληλουχία των κινήσεων, ας υπενθυμίσουμε ότι από τις 22 Μαρτίου του 2019 η εταιρεία EuroAsia είχε καταθέσει στο Διοικητικό Εφετείο Αίτηση Ακύρωσης κατά των ίδιων τριών αποφάσεων της ΡΑΕ με τις οποίες ανατέθηκε το έργο στην “Αριάδνη”. Η αίτηση αυτή δεν έχει καν πάρει ακόμα δικάσιμο. Εν τω μεταξύ κατατέθηκε στις 29 Ιουλίου και η Αίτηση Αναστολής (έχει, κατά κάποιο τρόπο, χαρακτήρα ασφαλιστικών μέτρων) η οποία κρίθηκε τώρα (και μάλιστα επί της ουσίας της υπόθεσης) και απερρίφθη.

Είχε προηγηθεί και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 16 Σεπτεμβρίου, που απέρριψε προσφυγή της EuroAsia κατά του διαγωνισμού της «Αριάδνης» για τους Σταθμούς Μετατροπής της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Κρήτης και Αττικής. Νωρίτερα είχε απορριφθεί από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, ανάλογη προσφυγή που αφορούσε τον ίδιο διαγωνισμό.

Στην πραγματικότητα επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις που είχαν διατυπωθεί από νομικούς κύκλους, ότι δηλαδή οι νομικές κινήσεις της EuroAsia δεν είχαν πιθανότητες επιτυχίας. Σε κάθε περίπτωση ισχυροποιούν την ελληνική πλευρά κατά τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις και βέβαια δικαιώνουν το Ρυθμιστή του οποίου οι αποφάσεις για ανάθεση του έργου στην “Αριάδνη” μένουν ισχυρές και, πλέον, μη αμφισβητούμενες.

Δείτε επίσης: Καλώδιο Κρήτη Αττική: Σκανδαλώδης «νέα ευκαιρία» από τη ΝΔ στην εκλεκτή της εταιρεία που υπονομεύει το έργο!

 Καλώδιο Κρήτη – Αττική: Παράταση στην παράταση από την κυβέρνηση, ενώ η «εκλεκτή» της εταιρεία πιέζει δικαστικά

Νέο δικαστικό «όχι» στην EuroAsia για το καλώδιο της Κρήτης, αλλά η ΝΔ εμμένει στην εταιρεία που υπονομεύει το έργο!

 Η προσφυγή της EuroAsia (εκλεκτής της ΝΔ) στο ΣτΕ για το καλώδιο της Κρήτης- Τί θα πράξει η κυβέρνηση;

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί