Δεν θα δίνεται ΑΜΚΑ στα παιδιά προσφύγων που γεννήθηκαν στην Ελλάδα!

Με καθυστέρηση… 3 μηνών, το υπ. Εργασίας εξέδωσε επιτέλους εγκύκλιο προς ΚΕΠ και ΕΦΚΑ για την απόδοση ΑΜΚΑ – πρόκειται για αντικατάσταση της εγκυκλίου που ο Γ. Βρούτσης είχε σπεύσει να καταργήσει μόλις 5 ημέρες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ, προκαλώντας βραχυκύκλωμα στη διαδικασία και «πετώντας» έξω από τα νοσοκομεία τους αιτούντες άσυλο. Τρεις μήνες μετά, λοιπόν, ο Ν. Μηταράκης ανακοινώνει με τυμπανοκρουσίες ότι εξέδωσε μεν εγκύκλιο, αλλά για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες θα επανέλθει με νεότερη…

Η ανακοίνωση λοιπόν, με τον προκλητικό τίτλο ««Βάζουμε σε τάξη τα αποτελέσματα της ανεύθυνης, βλαπτικής και επικίνδυνης πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα του ΑΜΚΑ», μας πληροφορεί ότι  «το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εξέδωσε ερμηνευτική εγκύκλιο (ΑΔΑ: ΩΣΙΙ465Θ1Ω-ΑΙΥ) με οδηγίες προς τα ΚΕΠ και τον ΕΦΚΑ, για τη διαδικασία χορήγησης ΑΜΚΑ. Συγκεκριμένα, δίνονται οδηγίες σχετικά με τις κατηγορίες φυσικών προσώπων που βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου μπορούν να βγάλουν ΑΜΚΑ, καθώς και τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα, που πρέπει αυτοί να διαθέτουν. Διευκρινίζεται, εξάλλου, ότι θα ακολουθήσει και συμπληρωματική εγκύκλιος των τριών συναρμόδιων υπουργείων (Εργασίας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Προστασίας του Πολίτη), που θα εξειδικεύουν τα ζητήματα χορήγησης ΑΜΚΑ σε άτομα που έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου ή διεθνούς προστασίας».

Στη συνέχεια το υπουργείο κατηγορεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι με την προηγούμενη εγκύκλιο «προέβλεπε ουσιαστικά τη χορήγηση ΑΜΚΑ, αδιακρίτως και χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η έλλειψη οδηγιών και κατευθύνσεων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είχε οδηγήσει σε ουσιαστικό αδιέξοδο τη διαδικασία, με τα ΚΕΠ να απέχουν από τον προηγούμενο Μάιο από την έκδοση ΑΜΚΑ για όλους»

Επική δήλωση Μηταράκη

Aυτά τα τρομακτικά λοιπόν, έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ…

Η ανακοίνωση Μηταράκη συμπληρώνεται με δήλωση του υφυπουργού που σημειώνει (με εμφανή αποτροπιασμό…) ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ(…) στράφηκε στην εύκολη λύση: την ουσιαστικά άνευ όρων χορήγηση ΑΜΚΑ προς όλους, δίνοντας, με το ισχύον πλαίσιο, αυτόματη και ισόβια πρόσβαση σε όλους στην εργασία και στα κοινωνικά επιδόματα (επίδομα ανεργίας, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα κ.α) και δωρεάν πρόσβαση στο σύστημα υγείας», κάτι που δεν συμβαίνει – κατά τον Ν. Μηταράκη – πουθενά αλλού. Ισχυρίζεται δηλαδή ο υφυπουργός ότι αν έχεις ΑΜΚΑ παίρνεις αυτόματα επιδόματα, και ότι είναι έγκλημα να μπορείς να πηγαίνεις στο νοσοκομείο.

Ένα από αυτά που δεν λέει, βεβαίως ο υφυπ. Εργασίας είναι ότι με το 3μηνο πάγωμα στη χορήγηση ΑΜΚΑ έχει προκαλέσει τεράστιο κώλυμα στη διαδικασία, ενώ ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός χιλιάδων ανθρώπων που διαμένουν στη χώρα – όπως ο προσφυγικός πληθυσμός – από την περίθαλψη (και τα παιδιά τους από τα εμβόλια) συνιστά αυτονοήτως τεράστιο λάθος…

Δεν δίνουν ΑΜΚΑ στα παιδιά προσφύγων που γεννήθηκαν στη χώρα!

Ίσως μια από τις πιο επικίνδυνες διατυπώσεις της νέας εγκυκλίου είναι αυτή που ορίζει ότι «ανήλικοι αλλοδαποί τρίτων χωρών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα από παράτυπα διαμένοντες γονείς» δεν δικαιούνται ΑΜΚΑ – ή, με άλλα λόγια, τα βρέφη από γονείς που δεν έχουν ακόμα «χαρτιά» δεν έχουν κανένα δικαίωμα περίθαλψης!

Γ. Ψυχογιός: Με την εγκύκλιο για τον ΑΜΚΑ η ΝΔ θρέφει τον ρατσισμό

Ο αναπληρωτής τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ για τη Μεταναστευτική Πολιτική επισημαίνει ιδιαίτερα την απάνθρωπη ρητή πρόβλεψη της εγκυκλίου ότι δεν δικαιούνται ΑΜΚΑ παιδάκια που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα από γονείς που δεν έχουν άδεια διαμονής, καθώς και το γεγονός ότι πλέον η απόδοση ΑΜΚΑ για μετανάστες με άδεια διαμονής προαπαιτεί σύμβαση εργασίας.

Αναλυτικά η δήλωση του Γιώργου Ψυχογιού:

Η κυβέρνηση δίνει επιλεκτικά ΑΜΚΑ οδηγώντας την πλειοψηφία στο περιθώριο

Με τη νέα εγκύκλιο, το Υπουργείο Εργασίας προβλέπει ΑΜΚΑ μόνο για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες και όχι για τους αιτούντες άσυλο. Συντηρεί έτσι τα προβλήματα που άρχισαν από τον Ιούλιο, όταν ο κ. Βρούτσης κατήργησε την εγκύκλιο του ΣΥΡΙΖΑ. Ασθενείς, ευάλωτες ομάδες και μικρά παιδιά χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προσφυγόπουλα χωρίς Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (ΑΔΥΜ)για να εγγραφούν στο νηπιαγωγείο και το δημοτικό.

Τα προβλήματα, όμως, στη νέα εγκύκλιο δεν σταματούν δυστυχώς εδώ. Από την απάνθρωπη ρητή πρόβλεψη ότι δεν δικαιούνται ΑΜΚΑ παιδάκια που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα από γονείς που δεν έχουν άδεια διαμονής, μέχρι το γεγονός ότι πλέον η απόδοση ΑΜΚΑ για μετανάστες με άδεια διαμονής προαπαιτεί σύμβαση εργασίας.

Αυτές οι οδηγίες είναι αντιπροσωπευτικές του ρατσισμού και της διακριτικής μεταχείρισης που θρέφουν οι πολιτικές της Ν.Δ.

Μπορεί η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη να μην αγγίζουν ή να δεσμεύουν τη νέα κυβέρνηση. Τη δεσμεύει, όμως, το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και οι διεθνείς συνθήκες. Όπως τονίσαμε και στην ερώτησή μας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καλούμε τους Υπουργούς να ξαναδιαβάσουν τις γενικές αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την Οδηγίας 2013/33/ΕΕ, που προβλέπει πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, στην εκπαίδευση και στην εργασία για τους αιτούντες άσυλο. Καλούμε, για ακόμη μια φορά, τη Ν.Δ. να σεβαστεί το κράτος δικαίου και να συμπεριλάβει στην απόδοση ΑΜΚΑ όλες τις κατηγορίες δικαιούχων που πρέπει.

Η νέα εγκύκλιος:

Left.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί