ΑΣΕΠ: Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ακυρώνει τους οριστικούς πίνακες με τους επιτυχόντες

Την ώρα που ένα μεγάλο μέρος των επιτυχόντων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 2017 για την πλήρωση 404 θέσεων γραμματέων στα δικαστήρια έχει ήδη διοριστεί

Την ώρα που ένα μεγάλο μέρος των επιτυχόντων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 2017 για την πλήρωση 404 θέσεων γραμματέων στα δικαστήρια έχει ήδη διοριστεί, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ακυρώνει τους οριστικούς πίνακες με τους επιτυχόντες.

Κι αυτό μετά από προσφυγή επιτυχόντων των προσωρινών πινάκων του εν λόγω διαγωνισμού, οι οποίοι αποκλείστηκαν από τους τελικούς πίνακες και οι οποίοι υποστήριζαν ότι ο σχετικός πίνακας διοριστέων καταρτίστηκε «κατά παράβαση των αρχών της νομιμότητας, της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της ισότητας, δεδομένου ότι οι διοριστέοι επελέγησαν βάσει μιας άνισης, αναξιοκρατικής και άνευ κριτηρίων διαδικασίας μοριοδοτήσεως με το πριμ της συνάφειας».

Η υπόθεση είχε αναδειχθεί με ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» (11/10/2018: «Προσλήψεις-μπάχαλο μέσω ΑΣΕΠ»).

Οι εξελίξεις δικαίωσαν τους προσφεύγοντες υποψηφίους που υποστήριξαν ότι το ΑΣΕΠ «εν μέσω διαγωνισμού, παντελώς αδιαφανώς και αυθαιρέτως, άλλαξε άποψη για τον τρόπο που αξιολόγησε τη συνάφεια των μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων σπουδών των υποψηφίων και την προϋπηρεσία τους, με αποτέλεσμα να βρεθούν διοριστέοι υποψήφιοι με μεταπτυχιακά και διδακτορικά από θετικές επιστήμες και να αποκλειστούν υποψήφιοι με μεταπτυχιακά και διδακτορικά από φιλοσοφικές και ανθρωπιστικές επιστήμες. Συμμετέχοντες δηλαδή που οι σπουδές τους είχαν σαφώς μεγαλύτερη συνάφεια με το αντικείμενο της εργασίας».

Ουσιαστικά με τις πρώτες αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου ανατρέπονται οι οριστικοί πίνακες του διαγωνισμού 1Κ/2017 που αφορούν τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ (Προκήρυξη 1Κ/2017) για την πρόσληψη 404 δικαστικών γραμματέων (ΔΕφΑθ 2351, 2347, 2352/2019 κ.ά.).

Οι αποφάσεις αυτές ακυρώνουν πλήρως τη σχετική κρίση του ΑΣΕΠ με την οποία οι προσωρινοί πίνακες είχαν δραματικά ανατραπεί κατά 40% με την εφαρμογή νέων, πρωτοεμφανιζόμενων κριτηρίων.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις αυτές, το γνωστικό αντικείμενο των θέσεων καθορίζεται αποκλειστικά και μόνο από τους βασικούς τίτλους σπουδών που προβλέπονται από τις διατάξεις του νόμου και των Π.Δ. που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότησή του. Το ΑΣΕΠ διεύρυνε ανεπιτρέπτως -κατά την απόφαση- την έννοια του «γνωστικού αντικειμένου», προσθέτοντας παράνομα και αντισυνταγματικά κριτήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν δεκάδες άλλες αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών με το αυτό κατ’ ουσίαν περιεχόμενο.

Κατά τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Πάνο Λαζαράτο, που εκπροσωπεί το μεγαλύτερο μέρος των υποψηφίων της 1Κ/2017, «το Δικαστήριο ανέτρεψε εκ θεμελίων μια πρωτοφανώς άδικη κρίση, που είχε οδηγήσει σε έντονες διαμαρτυρίες πολλές Πανεπιστημιακές Σχολές και σε απόγνωση δεκάδες νέους ανθρώπους με τα υψηλότερα δυνατά εκπαιδευτικά προσόντα.

»Οι νέοι αυτοί επιστήμονες, διδάκτορες στην πλειοψηφία τους, αποκλείσθηκαν από τη θέση του δικαστικού γραμματέως επί τη βάσει αυθαίρετων και αντισυνταγματικών κριτηρίων, που προέκυψαν μετά την έκδοση της προκηρύξεως του διαγωνισμού».

Της Μαρίας Δήμα, Εφημερίδα των Συντακτών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί