Μαζικές απελάσεις στην Τουρκία και κλειστά κέντρα κράτησης στα νησιά σχεδιάζει η ΝΔ, διά στόματος Γεωργιάδη (Βίντεο)

Με ακροδεξιά ιδεοληψία ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε το προσφυγικό, “λαθρομεταναστευτικό” – Βορίδης: Οι παράνομοι μετανάστες δεν δικαιούνται ανθρωπιστική βοήθεια

Μαζικές απελάσεις στην Τουρκία και κλειστά κέντρα κράτησης στα νησιά ετοιμάζει η Ν.Δ. στο πλαίσιο της εφαρμογής του κυβερνητικού σχεδιασμού για το προσφυγικό. 

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδ. Γεωργιάδης στον ΑΝΤ1 περιέγραψε αναλυτικά με ποια μέτρα η κυβέρνηση σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τις εκρηκτικές διαστάσεις που έλαβε το προσφυγικό στη Μόρια από την απόλυτη κυβερνητική απραξία καθώς εδώ και τρεις μήνες δεν προχώρησε ως όφειλε στην αποφόρτιση της αλλά και με τις συνεχείς αφίξεις προσφύγων-μεταναστών.

Συγκεκριμένα ο Άδ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι θα γίνονται «μαζικές απελάσεις στην Τουρκία» ενώ ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να τους πάρει. Ιδιαίτερα επικίνδυνοι χειρισμοί της κυβέρνησης που καθιστούν το προσφυγικό διμερές πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας .

Ο κ. Γεωργιάδης φρόντισε να μετατοπίσει τις ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον για «δικαιωματική ιδεοληψία» διότι δεν έκανε απελάσεις.

Επιπλέον χαρακτήρισε το ζήτημα “λαθρομεταναστευτικό” στοχοποιώντας τους ανθρώπους αυτούς. Στα “κλειστού τύπου κέντρα θα μένουν για 6 μήνες και θα στέλνονται στην Τουρκία” είπε και στο μυαλό όλων μας έρχονται οι εφιαλτικές συνθήκες της Αμυγδαλέζας.

Το κυβερνητικό σχέδιο το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει είναι να γίνουν τα νησιά κολαστήρια προσφύγων-μεταναστών με κλειστά κέντρα κράτησης. Η πολιτική που προτίθεται να εφαρμόσει η Ν.Δ. υπόσχεται ότι θα ξεπεράσει αυτή των Όρμπαν και Σαλβίνι.

Το ερώτημα που δεν απάντησε ο υπουργός Ανάπτυξης είναι: Γιατί η Τουρκία να τους δεχθεί πίσω και ποιος μπορεί να της το επιβάλλει τη στιγμή που ήδη φιλοξενεί 4 εκ. πρόσφυγες στα εδάφη της εκβιάζοντας σταθερά την Ε.Ε.

Βορίδης: Οι παράνομοι μετανάστες δεν δικαιούνται ανθρωπιστική βοήθεια

Την άποψη ότι «οι παράνομοι μετανάστες δενδικαιούνται ανθρωπιστική βοήθεια» εξέφρασε ο Μάκης Βορίδης στο ραδιόφωνοτου  Alpha 98,9.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέλυσε επίσης γιατί σύμφωνα με την κυβέρνηση της ΝΔ το πρόβήμα είναι «μεταναστευτικό» κι όχι «προσφυγικό». 

«Η ανάλυση των συγκεκριμένων ροών είναι 65% Αφγανοί, 15% από χώρες της Αφρικής, 10% από την Τυνησία, το Μαρόκο κ.λπ., υπάρχουν Τούρκοι που ζητούν άσυλο γιατί διώκονται από τον Ερντογάν και οι Σύροι είναι πλέον ελάχιστοι. Αυτοί, λοιπόν, είναι παράνομοι μετανάστες και δεν δικαιούνται ανθρωπιστική προστασία. Έχουν ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία πρέπει να γίνουν σεβαστά κατά την εξέταση της αιτήσεως του ασύλου, αλλά ως εκεί. Αυτό που θα πρέπει να κριθεί είναι ο ακριβής νομικός χαρακτηρισμός που θα τους δοθεί. Αν είναι πρόσφυγες ή μετανάστες. Σε περίπτωση που είναι παράνομοι μετανάστες, που αυτό δείχνει το προφίλ τους, θα πρέπει να επαναπατριστούν, άρα και ορθώς μιλάμε για Μεταναστευτικό» τόνισε ο ίδιος.

Και συνέχισε:

«Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει το Μεταναστευτικό με έναν τρόπο απολύτως διαφορετικό από την προηγούμενη κυβέρνηση. Έχουμε μεγάλη πίεση από τις ροές και αυτό δημιουργεί διοικητικά ζητήματα και χρειάζεται ταχύτητα, όπως περιεγράφηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο. Χρειάζεται αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων και ανασχέσεις στον νόμιμο βαθμό. Επίσης, χρειάζεται άμεση διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου. Σε 4,5 χρόνια επί ΣΥΡΙΖΑ είχαμε 10.000 αφίξεις, έγιναν 1.800 οικειοθελείς επαναπατρισμοί, ενώ οι υποχρεωτικοί είναι κάτω από τους 100. Σε 4,5 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ διαμόρφωσε ένα πλαίσιο στο οποίο κανείς δεν γύριζε πίσω» τόνισε ο Μάκης Βορίδης και σημείωσε: «Δεν δικαιούνται οι παράνομοι μετανάστες ανθρωπιστική βοήθεια, οι πρόσφυγες δικαιούνται. Οι παράνομοι μετανάστες, όπως όλοι οι άνθρωποι, έχουν ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά (…). Η ανθρωπιστική βοήθεια συνίσταται στα λεγόμενα πρόσθετα μέτρα. Αυτό, δηλαδή, το οποίο βλέπετε. Πάνε σε δομές, υπάρχει σίτιση, υπάρχει μια στήριξη στον πρόσφυγα που είναι κατατρεγμένος. Στον παράνομο μετανάστη δεν θα υπάρχουν. Ο παράνομος μετανάστης από τη στιγμή που θα κριθεί παράνομος θα πρέπει να πάει σε κλειστά κέντρα για να προσχωρήσει ταχέως η διαδικασία επαναπατρισμού του».

Ο υπουργός μίλησε για τα κλειστά κέντρα που δεν υπάρχουν, λόγω ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για το χρονικό διάστημα που θα αλλάξει, όσον αφορά στις αιτήσεις των ανθρώπων που ζητούν άσυλο.

«Όλοι ισχυρίζονται ότι είναι πρόσφυγες και ζητούν άσυλο. Εκείνο που είπαμε είναι ότι διαμορφώνουμε ένα προφίλ, προσφυγικό ή μεταναστευτικό. Το μεταναστευτικό εξετάζεται κατά προτεραιότητα και στη συνέχεια, απορριπτομένης της αιτήσεως, η οποία μέχρι πρότινος έκανε 8 μήνες, εμείς λέμε ότι θα τελειώσει μέσα σε μερικές μέρες. Θα επαναπατρίζονται με βάση της συμφωνίας της ΕΕ στην Τουρκία. Στη χώρα από όπου ήρθαν. Απορριπτομένης της αιτήσης, λοιπόν, ο παράνομος μετανάστης θα πρέπει να οδηγηθεί σε κλειστό προαναχωρησιακό κέντρο. Αν επιθυμεί να κάνει δεύτερη προσφυγή, αυτή η δεύτερη, η οποία επί ΣΥΡΙΖΑ κρατούσε δύο χρόνια, πλέον θα ολοκληρώνεται σε 9 μήνες. Ωστόσο, σε αυτούς τους ανθρώπους θα υπάρχει δυνατότητα αιτήσεως ακύρωσης. Η αίτηση αυτή δεν θα αναστέλλει τη διαδικασία επαναπατρισμού».

Κατερ.Μπρέγιαννη, Αυγή

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί