Για έναν νεκρό στη Μόρια κάνει λόγο το Υπουργείο Υγείας

Μία νεκρή γυναίκα είναι ο επίσημος απολογισμός του υπουργείου Υγείας και της ΕΛΑΣ, από τα χθεσινά εκτεταμένα επεισόδια στη Μόρια. Οι πληροφορίες για τον τελικό απολογισμό των θυμάτων παρέμεναν από χτες συγκεχυμένες, μέχρι σήμερα το πρωϊ όπου το υπ. Υγείας παρουσιάζει διαφορετικό αριθμό από αυτό των τοπικών αρχών και τις πηγές του ΚΥΤ.

Σύμφωνα και με το υπουργείο Υγείας, από το ΕΚΑΒ μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης συνολικά εννέα άνδρες, έξι γυναίκες και δύο παιδιά, εκ των οποίων ένα βρέφος.

«Η πλειονότητα των τραυματιών έχει ορθοπαιδικά τραύματα και αναπνευστικά προβλήματα. Κανείς από τους τραυματίες δεν διατρέχει κίνδυνο και αναμένεται να λάβουν εξιτήριο εντός των προσεχών ημερών. Επίσης, μεταφέρθηκε με επιβατικό αυτοκίνητο απανθρακωμένο πτώμα γυναίκας, το οποίο βρίσκεται στο νεκροτομείο του νοσοκομείου. Το Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης και το ΕΚΑΒ παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ωστόσο, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου έκανε λόγο και δεύτερο νεκρό (ένα βρέφος), ενώ παράλληλα και το ΑμΠΕ με τηλεγραφημά του έκανε λόγο για νεκρό βρέφος.

Αυτή την ώρα και σύμφωνα με το αμπε, η κατάσταση είναι  ήρεμη και έχει δη έχει ξεκινήσει η διανομή φαγητού, ενώ έχει αποκλεισθεί το καμένο από χθες τμήμα του καταυλισμού, αλλά και τα κατεστραμμένα κοντέινερ όπως αυτά, της Διοίκησης του ΚΥΤ.

Η ΕΛΑΣ προσανατολίζεται στην εκδοχή ότι η φωτιά ξέσπασε λόγω βραχυκυκλώματος σε καλώδιο, ωστόσο η έρευνες συνεχίζονται.

Δ. Βίτσας: Το ζήτημα της Μόριας δεν λύνεται με τα ΜΑΤ

«Πρόκειται για μια τραγωδία που έρχεται να προστεθεί στις προηγούμενες τραγωδίες των 7 Τούρκων προσφύγων που πνίγηκαν, του θανάτου ενός παιδιού που το χτύπησε αυτοκίνητο και του θανάτου σε συμπλοκή ενός ακόμη νεαρού πρόσφυγα». Τα παραπάνω τόνισε σε συνέντευξή του ο Δημήτρης Βίτσας, Αντιπροέδρου της Βουλής και πρώην Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, στον Alpha 9,89 σχετικά με την Μόρια.

Όλα αυτά είναι απόρροια του υπερπληθυσμού του ΚΥΤ. Δεν είχε φτάσει ποτέ η Μόρια, τις 13 χιλιάδες ανθρώπους. Η ένταση στο κέντρο είναι λογικό επακόλουθο.

Αυτό που επιβάλλεται σήμερα είναι να γίνει η αποσυμφόρηση του νησιού.

Με λύπη μας παρατηρούμε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν συνεχίζει την υλοποίηση των ήδη επεξεργασμένων σχεδίων μας που βρίσκονται στα χέρια τους, αλλά αναλώνεται σε διαρκείς συσκέψεις χωρίς να προχωρά σε αποφασιστικές κινήσεις.

Το τελευταίο 3μηνο έχουν έρθει 20.000 άνθρωποι στα νησιά και έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα μόλις 1.400 ευάλωτοι που είχαν προγραμματιστεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Στο 1ο εξάμηνο του 2019 έφτασαν στα νησιά περίπου 13.000 άνθρωποι και έφυγαν από τα νησιά περίπου 11.500.

Το προεκλογικό αφήγημα της ΝΔ έχει πλήρως καταρρεύσει.  

Τώρα επείγει να δημιουργηθούν νέες δομές στην ενδοχώρα, να επεκταθούν τα προγράμματα στέγασης σε σπίτια και να χρηματοδοτηθούν από την Ε.Ε. δράσεις στέγασης σε ξενοδοχεία στα πλαίσια αποσυμφόρησης των νησιών.

Βεβαίως, μόνιμη πρέπει να είναι η προσπάθεια ώστε η Τουρκία να επιτελεί τα καθήκοντά της με βάση την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας και η Ευρώπη να κάνει ένα δίκαιο καταμερισμό του κοινού βάρους χωρίς εξαιρέσεις και με ποινές για όσες χώρες δεν συμμορφώνονται.

Και, τέλος, το ζήτημα της Μόριας δεν λύνεται με τα ΜΑΤ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί