Το μήνυμα – προσκλητήριο του Αλέξη Τσίπρα για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ της κοινωνίας

“Η Αριστερά δεν βρίσκεται στις κλειστές πόρτες των συνεδριάσεων των “πεφωτισμένων”. Αλλά στους πολλούς, λαϊκούς, καθημερινούς ανθρώπους. Ας τους πείσουμε λοιπόν να πάρουν τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια τους. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιοκτήτες, παρά μόνον αυτούς που τον στηρίζουν”.

Με αυτό το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής και με το προσκλητήριο – πολιτική διακήρυξη που ο ίδιος θα απευθύνει σήμερα στην ομιλία του στο Γουδή και στο φεστιβάλ της νεολαίας του κόμματος, μπαίνει σε πλήρη τροχιά το μεγάλο εγχείρημα του μετασχηματισμού και της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πολιτική διακήρυξη, στην οποία κατέληξε χθες η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος αποτελεί ουσιαστικά και το «Δημοκρατικό Κάλεσμα» προς τους πολίτες «να πάρουν τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια τους» – ένα κάλεσμα, που έχει ορίζοντα το συνέδριο του Μαρτίου και στοχεύει στην αύξηση των μελών του κόμματος περίπου κατά 100.000.

Ο μείζον στόχος, ωστόσο, δεν είναι αριθμητικός αλλά μια «γόνιμη διαδικασία δεύτερης ωρίμανσης» του ΣΥΡΙΖΑ, όπως την προσδιόρισε χθες στέλεχος του κόμματος που ταυτίζεται πλήρως με την θέση Τσίπρα πως πρέπει να επέλθει άμεσα η αντιστοίχιση της κομματικής με την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ.  Το στίγμα αυτής της διαδικασίας έδωσε επίσης ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας όταν απευθυνόμενος, εμμέσως πλην σαφώς, στα στελέχη εκείνα που ανησυχούν για τα ποιοτικά στοιχεία της διεύρυνσης ζήτησε «να μην φοβηθούμε να ανοίξουμε, να μεγαλώσουμε, να αλλάξουμε» και «να εμπιστευτούμε τον κόσμο που μας εμπιστεύτηκε». Για να καταλήξει με το πλέον εύγλωττο μήνυμα – ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιοκτήτες, παρά μόνο τον κόσμο που τον στηρίζει».

Ηταν ένα μήνυμα που δεν βρήκε, συγκρουσιακού χαρακτήρα τουλάχιστον, αντιδράσεις στην Κεντρική Επιτροπή, όπως και το κείμενο της πολιτικής διακήρυξης παρά τις τροποποιήσεις και προσαρμογές που έγιναν.

Η ίδια η διακήρυξη, άλλωστε, είναι επίσης εύγλωττη για το ποιους πολιτικούς και ιδεολογικούς δρόμους θέλει να ανοίξει ο «μετακυβερνητικός» ΣΥΡΙΖΑ: Με κεντρικό μήνυμα το «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» δίνει έμφαση στην οικολογία και την κλιματική αλλαγή και, ταυτόχρονα, δείχνει ευθέως στην κατεύθυνση της συγκρότησης μιας νέας, μεγάλης δημοκρατικής παράταξης με αναφορές από την αριστερά του ΕΑΜ έως την μεγάλη πολιτική αλλαγή του ’81: «Ολες και Ολοι εμείς που εμπνεόμαστε από τις πιο λαμπρές παραδόσεις της αριστεράς στον τόπο μας», αναφέρει μεταξύ άλλων. «Από την δημιουργία του ΕΑΜ και την Εθνική Αντίσταση, τους δημοκρατικούς αγώνες κατά του μετεμφυλιακού κράτους, τον αγώνα του 114, τον αντιδικτατορικό αγώνα και την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το μεταπολιτευτικό κλίμα του εργατικού και φοιτητικού ριζοσπαστισμού και την μεγάλη δημοκρατική έκρηξη του ‘81».

Από τα σημεία της εκείνα όμως που προκάλεσαν αίσθηση, όπως και αναμενόταν άλλωστε, ήταν ακριβώς η αναφορά στην «δημοκρατική έκρηξη» του 1981 – μια αναφορά που είναι προφανές ότι στοχεύει ευθέως στους παλαιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και στον χώρο της ευρύτερης προοδευτικής κεντροαριστεράς. «Η Διακήρυξη έχει δυναμική αλλά αυτό το ´81 τι το θέλετε;», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του Πάνου Λάμπρου από την πλευρά των «53».

Η Κεντρική Επιτροπή

Την δική της ιδιαίτερη σημασία είχε και η τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Κεντρική Επιτροπή, ο οποίος έθεσε τις τρεις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε, αυτές οι τρεις διαχωριστικές γραμμές εντοπίζονται στα δικαιώματα, μετανάστες και ανισότητες όλων των ειδών μαζί  ένα αναπτυξιακό μοντέλο που μπορεί να ανταποκριθεί στην κλιματική κρίση.

Εξίσου ενδιαφέρουσα ήταν και η δήλωσή του ότι «δεν φοβάται την πασοκοποίηση», όπως και το μήνυμα ότι «η κυβερνητική εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός» καθώς η αριστερά κάνει εκείνα που πιστεύει και η εξουσία έρχεται ως αποτέλεσμα αυτών. Ηταν ένα μήνυμα που θεωρείται και απάντηση σε όσα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν στροφή στην «realpolitik» που, όπως λένε, οφείλει να ακολουθεί ένα κόμμα εξουσίας.

Από την πλευρά του, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης επέμεινε στην θέση του περί της ανάγκης να γίνει σε βάθος απολογισμός του κυβερνητικού έργου και της πορείας του κόμματος, κινήθηκε ωστόσο συνολικά σε γραμμές ισορροπίας λέγοντας ότι η συζήτηση για την μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να γίνει με όρους «ανακάλυψης εσωτερικών εχθρών και ψεύτικων διλημμάτων». Επεσήμανε πάντως πως από το νέο πρόγραμμα του κόμματος – την ευθύνη του οποίου έχει αναλάβει ο Γιώργος Σταθάκης – θα κριθεί «εάν θα συγκροτήσουμε ένα αριστερό-προοδευτικό πόλο, ανταγωνιστικό στη ΝΔ και τον νεοφιλελευθερισμό ή εάν θα βολευτούμε σε μία νέα εκδοχή μιας παλιάς κοπής συναινετικού δικομματισμού».

Ο Νίκος Παππάς, από τους πλέον θερμούς υποστηρικτές της διεύρυνσης, τόνισε ότι η νέα πολιτική διακήρυξη είναι «η συγκρότηση του νέου εμείς», είπε πως η ίδια η διεύρυνση του κόμματος θα εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει «δεξιά στροφή»και πρόσθεσε ότι ο μόνος κίνδυνος είναι «να μολυνθούμε από τα μνημονιακά απόνερα». Επεσήμανε όμως ότι αυτός ο κίνδυνος αποκρούεται τόσο από το περιεχόμενο της ίδιας της διακήρυξης  όσο και από την τοποθέτηση του Γιώργου Σταθάκη ως υπεύθυνου για το νέο πρόγραμμα του κόμματος.

tvxs.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί