Πυρκαγιά σε κοντέινερ στη Μόρια – Νεκρή μια γυναίκα και το μωρό της (Φώτο – Βίντεο)

H φωτιά ξέσπασε σε κοντέινερ, ενώ μια δεύτερη φωτιά ξέσπασε στον ελαιώνα δίπλα στο ΚΥΤ – Επιβεβαιώθηκε ο φόβος για νεκρούς, καθώς ένα απανθρακωμένο πτώμα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης – Εξέγερση στο υπερπλήρες κέντρο, μεταξύ προσφύγων και μεταναστών και αστυνομίας.

Ένα πολύ δύσκολο απόγευμα έζησαν χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες στον υπερπλήρη καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο. Πυρκαγιά που ξέσπασε σε κοντέινερ, το οποίο καταστράφηκε, επεκτάθηκε σε άλλους επτά οικίσκους γύρω στις 5 το απόγευμα. Υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς, ωστόσο μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ένας, καθώς ένα απανθρακωμένο πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης, από ιδιώτη, όπως έγινε γνωστό στις 8 το βράδυ.

Μετά την πυρκαγιά, ακολούθησαν επεισόδια ανάμεσα σε ομάδες προσφύγων και μεταναστών από τη μια μεριά και αστυνομικών δυνάμεων από την άλλη. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ομάδα μεταναστών και προσφύγων επιχείρησε να καταλάβει το κέντρο κράτησης που βρίσκεται εντός του καταυλισμού.

Σκηνές αλλοφροσύνης

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Λέσβο, οι οικογένειες στον υπερπλήρη καταυλισμό ψάχνουν τους δικούς τους μετά το χάος που επικράτησε.  Κάποιοι πρόσφυγες αποχωρούν από τον καταυλισμό, αλλά στο δρόμο υπάρχει φραγμός της αστυνομίας. Σύμφωνα με το «Νησί» (που έχει μεταδώσει ότι είναι νεκρή μια γυναίκα και το μωρό της), πρόσφυγες και μετανάστες απεγκλώβισαν το μωρό, νεκρό, από τα αποκαϊδια, και το περιέφεραν θρηνώντας μες στον καταυλισμό.

Στη Μυτιλήνη, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, θα μεταβούν αστυνομικές ενισχύσεις (με C-130 σύμφωνα με δημοσιεύματα), ο αρχηγός της ΕΛΑΣ και ο γ.γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Στη Μόρια – επίσημης δυναμικότητας περίπου 3.500 ατόμων – διαβιούν σε άθλιες συνθήκες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, πάνω από 12.000 άνθρωποι. Σύμφωνα με τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας από το 2016, οι πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στα νησιά του Αιγαίου δεν μπορούν να φύγουν από αυτά («γεωγραφικός περιορισμός») μέχρι να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου που υποβάλλουν – πλην των ευάλωτων περιπτώσεων.

Βίντεο από την πυρκαγιά στον καταυλισμό, όπου κατέγραψαν τα «Πολιτικά» της Λέσβου:

Σύμφωνα με αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, η αστυνομία έριξε δακρυγόνα για να απομακρύνει τον κόσμο, ενώ η φωτιά  φαίνεται να έχει τεθεί υπό έλεγχο:

Φωτογραφίες από την ώρα της πυρκαγιάς:

Δημοσίευση στα social media κατά τις 7.30: Η κατάσταση έχει τώρα ηρεμήσει. Πώς συνδέονται οι φωτιές, πόσα είναι τα θύματα και οι τραυματισμένοι είναι ακόμα μη επιβεβαιωμένο. Κάδοι σκουπιδιών σκορπισμένοι σε όλο το δρόμο μέχρι τον ελαιώνα [δίπλα στο κέντρο]. Οι άνθρωποι προσπαθούν να βρουν χώρο για τα σλιπινγκ μπαγκ για να κοιμηθούν τη νύχτα

H ανακοίνωση της αστυνομίας: Δεν έχει εξακριβωθεί η ύπαρξη θυμάτων – Το υπουργείο στέλνει αστυνομικές ενισχύσεις, τον αρχηγό της ΕΛΑΣ και τον γ.γ. Μεταναστευτικής πολιτικής

Αστυνομικές δυνάμεις επιχειρούν αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας στη Λέσβο, λόγω επεισοδίων που έχουν ξεσπάσει.

Είχαν προηγηθεί δύο πυρκαγιές, η πρώτη την 16:45 ώρα περίπου σε απόσταση 400 περίπου μέτρων εξωτερικά του Κέντρου, η οποία κατασβέσθη από τις πυροσβεστικές δυνάμεις και η δεύτερη 20 περίπου λεπτά αργότερα εντός του ΚΥΤ, για την κατάσβεση της οποίας επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις.

Υπάρχουν πληροφορίες αλλά δεν έχει μέχρι στιγμής εξακριβωθεί αν υπάρχουν θύματα.

Ενισχυτικές αστυνομικές δυνάμεις αναχωρούν ήδη με προορισμό την Μυτιλήνη. Στο σημείο μεταβαίνουν ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας και ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί