«Μαύρες τρύπες» στο πόθεν έσχες Μητσοτάκη και οι «ελεγκτές» που ήταν… συνεργάτες του στη ΝΔ!

«Μαύρες τρύπες» και ερωτήματα προκύπτουν από το πόθεν έσχες που κατέθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και συγκεκριμένα σχετικά με το διαβόητο σπίτι του Βολταίρου στο Παρίσι.

Μετά το θόρυβο που προκάλεσε η υπόθεση, το εν λόγω σπίτι «εξαφανίστηκε» από το πόθεν έσχες του πρωθυπουργικού ζεύγους, μαζί με την ιδιοκτήτρια εταιρεία SCI Personal Ventures, η οποία ανήκε κατά 95% στη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι, λόγω «δωρεάν μεταβίβασης», όπως αναφέρεται. Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα Documento που επικαλείται τα γαλλικά αρχεία του εμποροδικείου του Παρισιού, η εταιρεία ανήκει μέχρι και σήμερα, κατά 95%, στη σύζυγο του πρωθυπουργού και ποτέ δεν μεταβιβάστηκε.

Υπενθυμίζεται πως το σπίτι του Βολταίρου στο Παρίσι είχε αποκτηθεί από την εν λόγω εταιρεία με την καταβολή και 725.000 ευρώ σε μετρητά, όταν, βάσει όσων έχουν δηλωθεί, η Personal Ventures δεν διέθετε αυτό το ποσό καθώς το μετοχικό της κεφάλαιο ήταν μόλις 10.000 ευρώ.

Η Υπόθεση

Στις 11 Ιουλίου του 2006, περίοδο κατά την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή του στο προεδρείο της Βουλής δήλωνε πως βρίσκεται σε διάσταση με τη σύζυγό του και είναι σε διαδικασία διαζυγίου άρα δεν την συμπεριέλαβε στη δήλωση πόθεν έσχες, η Μαρέβα Γκραμπόφσκι αγοράζει από το ίδρυμα διαχείρισης περιουσίας του Pierre Cardin το γνωστό σπίτι στις όχθες του Σηκουάνα που υπήρξε τόπος διαμονής του Βολταίρου. Το σπίτι αγοράστηκε από την εταιρεία Personal Ventures, η οποία ανήκει κατά 95% στην ίδια και κατά 5% στον ετεροθαλή αδελφό της Γιώργο Παπαζήση, και έχει μετοχικό κεφάλαιο 10.000 ευρώ. Σημειώνεται πως πρόκειται για εταιρεία κατηγορίας SCI (Societe Civile Immobiliere), δηλαδή εταιρεία που δημιουργείται με αποκλειστικό σκοπό την αγορά ακινήτου στη Γαλλία. Πρόκειται για εταιρικό καθεστώς που παρέχει μεγάλη ευελιξία στους ιδιοκτήτες σε φορολογικά ζητήματα και σε περιπτώσεις μεταβίβασης του ακινήτου. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η Μαρέβα Γκραμπόφσκι φέρεται να είχε υπογράψει προσύμφωνο αγορά του σπιτιού από τις 5 Μαΐου του 2006, αλλά προχωρά στην κανονική αγορά μόνο αφότου ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταθέτει τη δήλωση πόθεν έσχες που δεν τη συμπεριλαμβάνει.

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα Documento, βάσει εγγράφων που έχει καταθέσει στο δικαστήριο η ίδια η Μαρέβα Γκραμπόφσκι, το σπίτι αξίας 1.470.000 ευρώ αγοράστηκε με δάνειο 900.000 ευρώ που πήρε η εταιρεία και με μετρητά 570.000 ευρώ από «ίδια κεφάλαια». Στα μετρητά οφείλει να προσθέσει κανείς και 154.000 ευρώ ακόμη που δόθηκαν για φόρους και μεσιτικά έξοδα. Συνεπώς, το σπίτι δεν αγοράστηκε αποκλειστικά με δάνειο αλλά υπολείπονται 724.000 ευρώ, που η εταιρεία έδωσε μετρητά από ίδια κεφάλαια και το ερώτημα που τίθεται είναι που βρέθηκε αυτό το ποσό καθώς το κεφάλαιο ήταν μόλις 10.000 ευρώ.

Ερωτήματα προκαλεί και το γεγονός πως στη δήλωση «πόθεν έσχες» του 2016 (χρήση 2015), ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που πλέον δηλώνει τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι ξανά ως σύζυγό του, αναφέρει πως η κ. Γκραμπόφσκι είναι μέτοχος κατά 95% στη γαλλική εταιρεία Personal Ventures, ιδιοκτήτριας του σπιτιού του Βολταίρου, όμως ως πηγή αγοράς του ακινήτου αναγράφεται «δάνειο». Έτσι αποκρύπτεται πως το σπίτι δεν αγοράστηκε μόνο με δάνειο αλλά και με μετρητά ύψους 725.000 ευρώ. Στη δήλωση «πόθεν έσχες» της επόμενης χρονιάς, το 2017 (χρήση 2016), ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει πως υπάρχει μεταβολή στην εταιρεία Persona Ventures, η οποία φέρεται να μεταβιβάστηκε σε κάποιον ως «δωρεάν μεταβίβαση». Με αυτόν τον τρόπο η εταιρεία «κλειδί» στην υπόθεση… εξαφανίζεται. Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα Documento, από τα επίσημα έγγραφα με τα οποία δηλώνεται σήμερα η εταιρεία στο Παρίσι (αριθμός μητρώου 490 793 288 RGS Paris) προκύπτει πως μέχρι και σήμερα μέτοχος της εταιρείας και διευθυντής ήταν η Μαρέβα Γκραμπόφσκι.

Δηλαδή αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως από το 2016 η εταιρεία είχε «μεταβιβαστεί δωρεάν» σε κάποιον τρίτο, αυτή επισήμως ανήκει ακόμη, τρία χρόνια μετά, στη σύζυγό του. Μάλιστα μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου 2019, από το επίσημο ιστορικό μεταβολών της εταιρείας, προκύπτει πως δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς από το 30 Ιουνίου 2016, ημέρα δηλαδή που ιδρύθηκε. Ακόμη η Μαρέβα Γκραμπόφσκι, κατά την εκδικαση της αγωγής που είχε καταθέσει σε βάρος του Documento, εμφανίζεται το 2017 να υπεραμύνεται το νόμιμο της ιδιοκτησίας του σπιτιού.

Ποιος ελέγχει το «πόθεν έσχες»;

Νέος προϊστάμενος της Eπιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, η οποία συνεπικουρεί και υποστηρίζει το έργο της επιτροπής πόθεν έσχες που αποφαίνεται για το ποιες δηλώσεις αιρετών έχουν θολά σημεία και πρέπει να ελεγχθούν, διορίστηκε ο Στυλιανός Γαλούκας. Πρόκειται για υπάλληλο της Βουλής, ο οποίος εργαζόταν μέχρι πρότινος στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, ωσότου αυτός μετακόμισε στο Μέγαρο Μαξίμου. Επιπλέον ο Στυλιανός Γαλούκας εντοπίζεται και το 2016 σε ανακοίνωση της Πειραιώς ως ένα από τα στελέχη της ΝΔ που θα συγκροτήσουν το τμήμα δικαιοσύνης του κόμματος.

Επιπλέον στην Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής, η οποία θεωρητικά είναι και το κοινοβουλευτικό όργανο που ελέγχει τις δηλώσεις πόθεν έσχες, συμμετέχει ένας ακόμη πρώην συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Άγγελος Μπίνης διορίστηκε διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, που δημιουργήθηκε με το νομοσχέδιο για το «επιτελικό κράτος». Πρόκειται για το πρόσωπο που αντικατέστησε στην Επιτροπή την πρώην γενική Διευθύντρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου.

Η εν λόγω Επιτροπή, πριν από λίγες ημέρες, αποφάσισε την αρχειοθέτηση της υπόθεσης του ελλειμματικού πόθεν έσχες του πρωθυπουργικού ζεύγους με τα «ορφανά» 725.000 ευρώ…

Με πληροφορίες από documentonews και tvxs.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί