Η ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ για τις επιπτώσεις από τη χρεοκοπία της Thomas Cook

Ανακοίνωση της ΕΠ Κρήτης για τις αρνητικές επιπτώσεις από την χρεοκοπία της Thomas Cook

Η κήρυξη πτώχευσης του τουριστικού κολοσσού “Thomas Cook” που κατείχε μεγάλο μερίδιο της αγοράς του τουρισμού μεταξύ άλλων και στην Κρήτη, άφησε στον αέρα δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο και φυσικά στην Ελλάδα αλλά και στο νησί μας.

Οι χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι που δουλεύουν σε ιδιόκτητα και συνεργαζόμενα με συμβόλαια ξενοδοχεία βρίσκονται σε κίνδυνο, αφού κάποια έχουν ήδη κλείσει, ενώ άλλα θα κλείσουν άμεσα (περίπου 26 μονάδες) και άλλα νωρίτερα από το τέλος της σεζόν, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι, να μη συμπληρώσουν τα απαραίτητα ένσημα και έτσι να χάσουν και το επίδομα ανεργίας.

Ξέρουμε καλά ότι στο ρινγκ της ελεύθερης αγοράς, του οξύτατου ανταγωνισμού, ακόμα και στην δήθεν βαριά βιομηχανία του Τουρισμού, χαμένοι είναι πάντα οι εργαζόμενοι, οι μικροί επαγγελματίες και όχι οι μεγαλομέτοχοι που απολαμβάνουν και σήμερα τα εκατομμύρια που έχουν θησαυρίσει τόσα χρόνια.

Επιβεβαιώνεται συνολικά ότι ο δρόμος ανάπτυξης που υπηρετεί τα κέρδη των ομίλων, όσο μεγάλοι κι αν είναι αυτοί, είτε μεγεθύνονται, είτε συγχωνεύονται, είτε πτωχεύουν, όχι μόνο δε διασφαλίζει τους εργαζόμενους, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι αυτοί που πληρώνουν και θα πληρώσουν το μάρμαρο.

Σε αυτήν την αντιλαϊκή ρότα κινείται κι η κυβέρνηση της ΝΔ, στο πλαίσιο του αντεργατικού οπλοστασίου της ΕΕ και την προετοιμασία εδάφους προηγούμενα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι σε σύμπλευση με την περιφέρεια Κρήτης και τις τοπικές ενώσεις των ξενοδόχων άμεσα εξέτασε την απαλλαγή των μεγαλοξενοδόχων από το τέλος διαμονής και ρυθμίσεις στην καταβολή του ΦΠΑ, αποδεικνύοντας ότι τα γρήγορα αντανακλαστικά της επιστρατεύονται μόνο για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Αποκαλύπτεται ότι το παραμύθι της «ανάπτυξης για όλους» της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και της «ανάπτυξης για τους πολλούς», του ΣΥΡΙΖΑ, έχει τελικά χώρο μόνο για τους μεγάλους εγχώριους και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους και όπως φαίνεται είναι αρκετά αβέβαιη και ευάλωτη από την επιβράδυνση της οικονομίας στην ΕΕ και διεθνώς.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου δεν πρέπει να εφησυχαστούν με τη στάση κάποιων εργοδοτών που δηλώνουν ότι δε θα αλλάξει τίποτα, αλλά να δώσουν συντονισμένη, αγωνιστική απάντηση ώστε να εξασφαλιστούν οι δουλειές, οι μισθοί και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Να μην έχουν καμία εμπιστοσύνη στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, στην πλειοψηφία των Εργατικών Κέντρων και των σωματείων των ξενοδοχοϋπαλλήλων που στην συνάντηση στην περιφέρεια έσπευσαν να υπερασπιστούν την διασφάλιση των κερδών των ξενοδοχειακών ομίλων.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να συμπορευτούν με τις ταξικές δυνάμεις και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, με κάθε τρόπο και με μαζική συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση στις 2 Οκτώβρη απαιτώντας:

-Κανένας εργαζόμενος, είτε με άμεση σχέση εργασίας σε ξενοδοχειακή μονάδα διαχείρισης της «Thomas Cook» είτε σε ξενοδοχειακή μονάδα – κατάλυμα ή τουριστικό πρακτορείο που έχει πληγεί από την πτώχευση αυτής, να μη μείνει απλήρωτος ή ανασφάλιστος. Να δοθεί έκτακτο βοήθημα ύψους χιλίων (1.000)ευρώ στους εργαζόμενους που είτε μείνουν άνεργοι είτε απλήρωτοι.

– Να διασφαλιστεί ότι οι όλοι οι εργαζόμενοι θα μπορέσουν να λάβουν το επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και περιορισμούς.

– Να διασφαλιστούν άμεσα οι θέσεις εργασίας και τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και να παρθούν μέτρα προστασίας τους ενάντια σε κατασχέσεις και διακοπές από τράπεζες και απλήρωτους λογαριασμούς.

– Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των μικρών επαγγελματιών, που κινδυνεύουν με χρεοκοπία (ιδιοκτήτες μικρών καταλυμάτων, αυτοπασχολούμενοι βιοτέχνες – παρασκευαστές και άλλοι προμηθευτές των ξενοδοχείων της Thomas Cook).

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί