Τί αποφασίστηκε στην έκτακτη σύσκεψη για την Thomas Cook στο Επιμελητήριο Ηρακλείου

Η τεράστια αγωνία των επιχειρηματιών της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου που πλήττονται άμεσα ή έμμεσα από την κατάρρευση της THOMAS COOK κατατέθηκε στη σύσκεψη που συγκάλεσε σήμερα το Τμήμα Τουρισμού του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Εκπρόσωποι των ξενοδόχων, των τουριστικών πρακτόρων και των τουριστικών καταλυμάτων μίλησαν για την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων από την Κυβέρνηση και παρέμβασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε ν΄ αντιμετωπιστούν οι συνέπειες που αφήνει, κυρίως στην Ανατολική Κρήτη, η χρεοκοπία του  βρετανικού κολοσσού. 

Με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη, του Ευρωβουλευτή κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, των βουλευτών της ΝΔ κ. Μάξιμου Σενετάκη, του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκου Ηγουμενίδη, του ΜΕΡΑ 25 κ. Γιώργου Λογιάδη και εκπροσώπων των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ κ. Χάρη Μαμουλάκη και Σωκράτη Βαρδάκη, η συζήτηση επικεντρώθηκε σε προτάσεις προς την Κυβέρνηση που θα περιοριστούν οι κλυδωνισμοί στην τοπική τουριστική αγορά.  

Για το σκοπό αυτό κρίθηκε απαραίτητο, μεταξύ άλλων,  να καταγραφούν τα ξενοδοχεία που έχουν πληγεί και η πραγματική ζημία που έχουν υποστεί, να υπάρξουν ρυθμίσεις για τον ανείσπρακτο ΦΠΑ ή τρόποι για τον συμψηφισμό του σε επόμενες χρήσεις, χωρίς χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες, να υπάρξει μέριμνα για την ένταξη στον ΟΑΕΔ των εργαζομένων στα ξενοδοχεία που θα κλείσουν νωρίτερα, να γίνει μείωση των δημοτικών φόρων και παράταση αποπληρωμής τραπεζικών οφειλών, να ενισχυθεί η  ρευστότητα των συγκεκριμένων ξενοδοχείων και να γίνει άμεση εκταμίευση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της τουριστικής αγοράς την επόμενη χρονιά. 

Στη διάρκεια της συζήτησης αναφέρθηκε επίσης ότι θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να δημιουργηθεί ένα συνεγγυητικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να αντιμετωπίζονται παρόμοια προβλήματα και να υπάρξει πρόβλεψη από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων και στον τομέα του Τουρισμού. 

Στη σύσκεψη, την οποία συντόνιζε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλης Αλιφιεράκης, συμμετείχε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου κ. Νίκος Χαλκιαδάκης, ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης και μέλος του Τμήματος Τουρισμού του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Δημήτρης Διβόλης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Σταύρος Καρτέρης και εκπρόσωποι των τουριστικών καταλυμάτων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί