Οι προτάσεις του Ν. Ηγουμενίδη στο Επιμελητήριο Ηρακλείου για τις επιπτώσεις της Thomas Cook

Δέσμη προτάσεων κατέθεσε σήμερα το πρωί στο Επιμελητήριο Ηρακλείου ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης σχετικά με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πτώχευση της Thomas Cook.

Με παρέμβαση του στην εκδήλωση του Τμήματος Τουρισμού του Επιμελητηρίου Ηρακλείου για τις συνέπειες της χρεοκοπίας του βρετανικού ομίλου, ο Νίκος Ηγουμενίδης αναφέρθηκε στις ενέργειες του ΣΥΡΙΖΑ και κατέθεσε γραπτό υπόμνημα με συγκεκριμένες προτάσεις για την Κυβέρνηση ανά Υπουργείο, με προτάσεις προς τους ΟΤΑ, με προτάσεις – πολιτικές για τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην προσπάθεια και μέτρα ενίσχυσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος στο γραπτό υπόμνημα που κατέθεσε, όλες οι δράσεις-προτάσεις αφορούν την εμπλοκή όλης της «πυραμίδας», δηλαδή της Κεντρικής κυβέρνησης, των αρμόδιων Υπουργείων, της Περιφέρειας, των Δήμων, των συνδικαλιστικών φορέων, των τοπικών επιμελητηρίων.

Κατά την παρέμβαση του, ο Νίκος Ηγουμενίδης σημείωσε χαρακτηριστικά για τα απαιτούμενα μέτρα ότι «σήμερα έχει σημασία να κατηγοριοποιηθούν σε μια ενιαία Στρατηγική οι απαιτούμενες ενέργειες και προτείνονται συγκεκριμένα: 1. Μέτρα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση  2. Μέτρα από την Κεντρική Κυβέρνηση και 3. Μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Σημειώνεται ότι ο Νίκος Ηγουμενίδης προ ημερών πραγματοποίησε συνάντηση με τον Υφυπουργό Τουρισμού κ. Μάνο Κόνσολα, κατά την οποία υπήρξε συζήτηση-ενημέρωση η οποία, όπως ήταν φυσικό, επικεντρώθηκε στις διαστάσεις της κρίσης στην Κρήτη.

Μεταξύ των προτάσεων που κατατέθηκαν, ενδεικτικά σημειώνονται για τις πληγείσες τουριστικές επιχειρήσεις η ειδική φορολογική μεταχείριση των επιχειρηματικών κερδών, ο μειωμένος φόρος εισοδήματος για τις απολαβές των εργαζομένων στις αντίστοιχες τουριστικές επιχειρήσεις, η μείωση τέλους επί των ακαθάριστων εσόδων των τουριστικών επιχειρήσεων, η μείωση δημοτικών τελών φωτισμού και καθαριότητας, η μείωση τελών ύδρευσης και η συμπερίληψη του τουρισμού στο επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο έτσι ώστε η Κομισιόν να δημιουργήσει έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων προορισμού.

Επισημαίνεται ότι ήδη οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταθέσει σχετική ερώτηση προς όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά έχει υποβάλει σχετική ερώτηση προς τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

Δείτε το υπόμνημα του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ:

Η κατάρρευση του βρετανικού ταξιδιωτικού ομίλου Thomas Cook προκαλεί τεράστιο οικονομικό κόστος και ντόμινο εξελίξεων στον Ελληνικό τουρισμό, από το οποίο κινδυνεύουν άμεσα χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι. 

Σήμερα απαιτούνται:

1.  Μέτρα ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα οι αρνητικές εξελίξεις  που επιφέρει η κατάρρευση του ταξιδιωτικού ομίλου Thomas Cook στη ζωή εκατοντάδων ξενοδοχοϋπαλλήλων,  των οποίων η εργασιακή σχέση διαταράσσεται.

2. Μέτρα στήριξης προκειμένου να ενισχυθούν οι τοπικές  επιχειρήσεις που επλήγησαν εξαιτίας της απώλειας εσόδων από την πτώχευση του ομίλου.

3. Ενέργειες από τα συναρμόδια υπουργεία  για την ανάκτηση των κρατήσεων το επόμενο διάστημα.

4. Μέτρα από το Υπουργείο Τουρισμού για να διασφαλιστεί ότι θα αποφευχθεί γενίκευση του φαινομένου οι ξενοδόχοι να δέχονται πιέσεις από άλλους TOUROPERATOR για επαναδιαπραγμάτευση των ήδη υπαρχουσών συμφωνιών για τη φετινή χρονιά, αλλά και ενόψει των συμβολαίων για το 2020.

5.      Σχέδιο και για τους άλλους κλάδους του τουρισμού που πλήττονται, όπως π.χ. τα τουριστικά γραφεία.

6. Συγκεκριμένα βήματα από το Υπουργείο Τουρισμού προκειμένου να μην χαθεί ο κύριος όγκος των τουριστών που διακινούσε προς την χώρα μας ο συγκεκριμένος όμιλος και ανέρχεται στο 10% της εισερχόμενης τουριστικής κίνησης.

Επισημαίνεται ότι ήδη οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε καταθέσει σχετική ερώτηση  προς όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, ενώ επίσης η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά έχει υποβάλει σχετική ερώτηση προς τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα. 

Παράλληλα, ακριβώς επειδή το οικονομικό ρήγμα από την κατάρρευση είναι έντονο και μάλιστα εντονότερο για την Κρήτη (εικάζεται περίπου 200 εκ. €), αμέσως μετά την κατάρρευση προσωπικά ο ίδιος πραγματοποίησα συνάντηση με τον Υφυπουργό Τουρισμού κ. Μάνο Κόνσολα, κατά την οποία υπήρξε συζήτηση-ενημέρωση η οποία, όπως ήταν φυσικό, επικεντρώθηκε στις διαστάσεις της κρίσης στην Κρήτη.

Σήμερα έχει σημασία να κατηγοριοποιηθούν σε μια ενιαία Στρατηγική οι απαιτούμενες ενέργειες και συγκεκριμένα προτείνονται: 

1. Μέτρα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση  

2. Μέτρα από την Κεντρική Κυβέρνηση και 

3. Μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Παράλληλα, όλες οι δράσεις-προτάσεις αφορούν την εμπλοκή όλης της «πυραμίδας», δηλαδή της Κεντρικής κυβέρνησης, των αρμόδιων Υπουργείων, της Περιφέρειας, των Δήμων, των συνδικαλιστικών φορέων, των τοπικών επιμελητηρίων.

Ακολουθούν συγκεκριμένες προτάσεις:

Προτάσεις – Πολιτικές για τους ΟΤΑ

  1. Μείωση του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων που επιβάλλεται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
  2. Μείωση τέλους επί των ακαθάριστων εσόδων των τουριστικών επιχειρήσεων.
  3. Μείωση δημοτικών τελών φωτισμού και καθαριότητας.
  4. Μείωση τελών ύδρευσης.
  5. ΤΑΠ υπέρ Δήμων: Επέκταση των απαλλαγών των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων σε όσες επιχειρήσεις πλήττονται.
  6. Απαλλαγή από το τέλος διαφήμισης υπέρ των Δήμων για όλες τις δράσεις προβολής και τις εκδηλώσεις των τουριστικών επιχειρήσεων.

Προτάσεις – Πολιτικές για την Κυβέρνηση ανά Υπουργείο

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

  1. Ειδική φορολογική μεταχείριση των επιχειρηματικών κερδών για όλες τις πληγείσες τουριστικές επιχειρήσεις.
  2. Μειωμένος φόρος εισοδήματος για τις απολαβές των εργαζομένων στις αντίστοιχες τουριστικές επιχειρήσεις.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 

  1. Επέκταση των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για την ενίσχυση θέσεων εργασίας στο σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων που πλήττονται. 
  2. Συνέχιση των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για την επιδότηση των θέσεων εργασίας και την επιχορήγηση μέρους των εργοδοτικών εισφορών σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που πλήττονται.
  3. Σύνδεση της συμμετοχής των εργαζομένων στα προγράμματα αυτά, με την εξασφάλιση προτεραιότητας σε προγράμματα κατάρτισης.

Επισημαίνεται ότι πρέπει να υπάρξει επιδότηση ‘’εργασίας’’, όχι ανεργίας, για να βοηθηθούν οι επιχειρηματίες  να προσφέρουν ελκυστικές τιμές στην αγορά.

       ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

  1. Ένταξη ολοκληρωμένης δράσης στα προγράμματα ΕΣΠΑ (π.χ. δικτύωση τουριστικών επιχειρήσεων, δράσεις εξωστρέφειας και προβολής). 
  2. Πριμοδότηση σε προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ και του νέου Αναπτυξιακού νόμου για ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί και καταθέτουν προτάσεις ένταξης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

  1. Πρόβλεψη  ειδικής  τιμολογιακής  πολιτικής  για  τις  περιοχές  που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων που πλήττονται (Κρήτη, Ρόδος, Κως, Κέρκυρα). 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

  1. Μείωση τελών αεροδρομίων στις πληγείσες περιοχές (Κρήτη, Ρόδος, Κως, Κέρκυρα).

Οι αεροπορικές εταιρείες, θα πρέπει να είναι στρατηγικοί εταίροι, με σοβαρά κίνητρα στην προσπάθεια άμβλυνσης των οικονομικών επιπτώσεων της κατάρρευσης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

  1. Διαμόρφωση  πολιτικής  διευκόλυνσης  των ακτοπλοϊκών μεταφορών προς τις πληγείσες περιοχές.

Προτάσεις – Κίνητρα  – Πολιτικές για τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην προσπάθεια και με κομβικό το ρόλο των Επιμελητηρίων

-Προτείνεται η συγκρότηση μητρώου τουριστικών επιχειρήσεων 

μέσω ΓΕΜΗ λαμβάνοντας υπόψη  την  ιδιαίτερη  ταυτότητα  του  κάθε  προορισμού σε επίπεδο παραγωγικής δραστηριότητας (π.χ. εργαστήριο αργυροχρυσοχοΐας ή  άλλης καλλιτεχνίας).   

-Ως τουριστικές επιχειρήσεις εννοούμε όχι μόνο αυτές που αδειοδοτούνται από τον Ε.Ο.Τ., αλλά και όσες έχουν τα χαρακτηριστικά της τουριστικής επιχείρησης (π.χ. εστιατόρια, καταστήματα  τουριστικών ειδών κ.α.) σύμφωνα με το διεθνές ταξινομικό σύστημα που διέπει τη συγκρότηση των Δορυφόρων Λογαριασμών Τουρισμού ανεξάρτητα από τον φορέα αδειοδότησης. 

Μέτρα ενίσχυσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο

  1. Ευρωπαϊκός μηχανισμός που να προσφέρει στήριξη σε περιφέρειες που δέχονται μεγάλο οικονομικό πλήγμα εξαιτίας έκτακτων γεγονότων
  2. Ενίσχυση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας με στόχο την προστασία των τοπικών κοινωνιών που πλήττονται
  3. Συμπερίληψη του τουρισμού στο επόμενο ΠΔΠ έτσι ώστε η Κομισιόν να δημιουργήσει έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων προορισμού.

Aκριβώς επειδή είναι ζωτικής σημασίας η εξεύρεση λύσης για εργαζόμενους και τοπικές επιχειρήσεις που επλήγησαν λόγω κατάρρευσης του ταξιδιωτικού ομίλου Thomas Cook, όλο το άμεσως επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμες οι αναγκαίες συνέργειες και ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί