Τεράστια η ζημιά από την χρεοκοπία της Thomas Cook – Ακόμη περιμένουν τον υπουργό οι επιχειρηματίες

Για τα ξενοδοχεία της Ρόδου η ζημιά υπερβαίνει τα 50 με 60 εκατ. ευρώ, ενώ ζημιές ύψους 50 εκατ. ευρώ έχουν προκληθεί και στα ξενοδοχεία της Κω. Μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα στην Κρήτη. Συνολικά το οικονομικό πλήγμα αναμένεται να φτάσει τα 500.000.000 ευρώ για όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις

Αγγλικό φλεγματικό αστείο φαντάζει το γεγονός ότι η σημερινή ημέρα, 27η Σεπτεμβρίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού καθώς ο κλάδος συνταράσσεται παγκοσμίως από την πτώχευση του βρετανικού τουριστικού κολοσσού Thomas Cook. Την ίδια στιγμή, σαν κακόγουστο αστείο φαντάζει το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να γιορτάσει την ημέρα με μια εκδήλωση στο Σύνταγμα. 

Αυτό, ενώ ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί ούτε ένα μέτρο για τους πληγέντες από το «κανόνι». Το υπουργείο υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα για τις ζημιές κι ότι θα ανακοινώσει μέτρα στήριξης τις επόμενες ημέρες. Την ίδια ώρα, οι ξενοδόχοι τοποθετούν τη ζημιά στα – τουλάχιστον – 200 εκατομμύρια ευρώ, κάνουν λόγο για εθνικό θέμα και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ντόμινο στην τουριστική αγορά και επομένως στην ελληνική οικονομία, ενώ ζητούν εδώ και τώρα παρεμβάσεις από την κυβέρνηση. 

Πάνω από 200 εκατομμύρια η ζημιά στα ξενοδοχεία

Τα νέα όλο και χειροτερεύουν για την ελληνική τουριστική αγορά, αφού μετά την πτώχευση της μητρικής Thomas Cook ανακοινώθηκε προσφυγή στην πτωχευτική διαδικασία των θυγατρικών της σε Γερμανία, Αυστρία και Πολωνία. Η πρώτη εξ αυτών απειλεί ιδιαίτερα την Ελλάδα και ειδικά την Κρήτη που δέχεται τουλάχιστον 400.000 τουρίστες κάθε χρόνο και τους 250.000 από αυτούς μέσω της γερμανικής θυγατρικής. 

Οι ξενοδόχοι δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα αφού δεν έχουν πληρωθεί τα τουριστικά της Thomas Cook από τον Ιούλιο έως και τώρα. Μιλώντας στο tvxs.gr, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσσιος, κάνει λόγογια ζημιά που, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση φτάνει τουλάχιστον τα 200 εκατομμύρια ευρώ. 

Για τα ξενοδοχεία της Ρόδου η ζημιά υπερβαίνει τα 50 με 60 εκατ. ευρώ, ενώ ζημιές ύψους 50 εκατ. ευρώ έχουν προκληθεί και στα ξενοδοχεία της Κω. Μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα στην Κρήτη. Συνολικά το οικονομικό πλήγμα αναμένεται να φτάσει τα 500.000.000 ευρώ για όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις. 

Μπορεί να υπάρξουν πτωχεύσεις ξενοδοχείων 

Ο ξενοδοχειακός κλάδος επηρεάζεται απόλυτα, σύμφωνα με τον κ. Τάσσιο. «Βεβαίως και υπάρχει πιθανότητα για πτωχεύσεις ξενοδοχείων, ειδικά στα ξενοδοχεία όπου υπήρχαν αποκλειστικά συμβόλαια της Thomas Cook». Προσθέτει ότι θα δημιουργηθεί ντόμινο που θα παρασύρει και τους προμηθευτές και τους εργαζόμενους του τουριστικού κλάδου. 

Όπως σημειώνει το ζήτημα είναι εθνικό και αφορά ολόκληρη την ελληνική οικονομία. «Εδώ δεν τίθεται θέμα ενός ξενοδόχου. Όταν η ζημιά ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια, το ζήτημα είναι εθνικό και το κράτος πρέπει να το δει διαφορετικά. Ή προσφέρουμε στο ΑΕΠ ή αλλιώς δεν υπάρχει κάτι να συζητάμε. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου στην πολιτεία. Πρέπει να δουν πως θα πράξουν ορθά για την επόμενη ημέρα αν θέλουν να λένε ότι ο τουρισμός στηρίζει τη χώρα». 

Πως επηρεάζεται μελλοντικά ο ελληνικός τουρισμός

Ο ελληνικός τουρισμός επηρεάζεται και μελλοντικά, σύμφωνα με τον κ. Τάσσιο, αφού μιλάμε για έναν tour operator, που έφερνε τρία εκατομμύρια κόσμο τον χρόνο στην Ελλάδα. Τώρα που αυτό το νούμερο χάθηκε «πρέπει να δούμε από τη μία πως θα ακυρωθούν τα συμβόλαια λόγο της πτώχευσης και από την άλλη που θα στοχεύσουμε για τα υπόλοιπα κενά δωμάτια για το 2020». 

Μετά την πτώχευση της Thomas Cook υπάρχουν φόβοι ότι οι υπόλοιποι tour operators θα αυξήσουν τις τιμές στα τουριστικά πακέτα δημιουργώντας εξτρά πρόβλημα στις τουριστικές επιχειρήσεις που ίσως χάσουν πελάτες. «Σε μια αγορά που είναι ελεύθερη μπορεί ο καθένας να κάνει ότι νομίζει. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν υπάρχει ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα κάποιοι θα θελήσουν να το εκμεταλλευτούν γιατί είναι πολυεθνικές οι εταιρείες, είναι μεγάλα τα συμφέροντα, είναι και εθνικά συμφέροντα στη μέση κι όλα αυτά  παίζουν το ρόλο του», σημειώνει ο Γρηγόρης Τάσσιος. 

«Είναι θέμα ζωής και θανάτου, τελειώσαμε»

Ωστόσο, ο κ. Τάσσιος υπογραμμίζει ότι το βασικό ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι τι θα γίνει τώρα με τις ελληνικές επιχειρήσεις. «Αν οι επιχειρήσεις σβήσουν στο επόμενο τρίμηνο, τι σημασία έχει τι θα γίνει το 2020; Οι πελάτες θα ξαναταξιδέψουν από έξω προς τα μέσα επιλέγοντας άλλους tour operators. Το κυρίαρχο ζήτημα λοιπόν είναι η επιβίωση των επιχειρήσεων. Και είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Τελειώσαμε. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Αν χρωστάς στο κράτος, χρωστάς στην τράπεζα και δεν έχεις και ρευστότητα χάνεις το ξενοδοχείο. Δεν μπορούμε να συζητήσουμε τώρα αν θα έρθει ο πελάτης το 2020»

Περιμένοντας τον… υπουργό 

Οι σύνδεσμοι των τουριστικών επιχειρήσεων από την πρώτη στιγμή που έσκασε το κανόνι της Thomas Cook ζητούν άμεσα μια δέσμη μέτρων από την κυβέρνηση προκειμένου να επιβιώσει η ναυαρχίδα της ελληνικής οικονομίας.

«Έχουμε δώσει μια συγκεκριμένη δέσμη μέτρων στην κυβέρνηση για τα ξενοδοχεία και περιμένουμε. Αρχικά πρέπει να δοθεί αναστολή πληρωμών για τουλάχιστον ένα μήνα απέναντι στο δημόσιο, ούτως ώστε να αξιολογήσουμε την κατάσταση στο απόλυτο και στη συνέχεια να γίνουν οι διορθώσεις που πρέπει να γίνουν. Υπάρχει φυσικά το ζήτημα με το τραπεζικό σύστημα που κι αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα και φυσικά θέμα επιβίωσης για επιχειρήσεις που έχουν μεγάλο χρέος», εξηγεί ο Γρηγόρης Τάσσιος. 

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, οι ξενοδόχοι δεν έχουν τίποτα συγκεκριμένο από πλευράς κυβέρνησης. «Δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο από την πολιτεία και δεν σας κρύβω ότι υπάρχει πολύ μεγάλος προβληματισμός στον κλάδο γι’ αυτό. Ελπίζω ότι στο επόμενο διήμερο θα μπορέσουν να δώσουν το στίγμα τους, γιατί αλλιώς θα έχουμε πολύ πολύ μεγάλο ζήτημα», τονίζει  ο κ. Τάσσιος. 

Ο υπουργός Χάρης Θεοχάρης στις τελευταίες του δηλώσεις για το θέμα, χθες, ανέφερε: «Η βούληση για ενίσχυση είναι δεδομένη, η συζήτηση για τον τρόπο ενίσχυσης συνεχίζεται. Στόχος είναι να περιχαρακώσουμε τον κλάδο, αφού πρώτα έχουμε ακριβείς εκτιμήσεις για να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα». Δεν εξειδίκευσε, ωστόσο, ποια μέτρα εξετάζονται. 

Από την πλευρά του, και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος, ζήτησε «επιτέλους άμεσα μέτρα στήριξης της Πολιτείας». Εξειδικεύοντας ο ΣΕΤΕ ζητά: 

  • Απαλλαγή από την υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ για τα ανείσπρακτα τιμολόγια της Thomas Cook με ημερομηνία εκδόσεως από 1η Μαΐου 2019 έως και 22 Σεπτεμβρίου 2019. Αν αυτό δεν είναι εφικτό (ενδεχομένως επειδή ο ΦΠΑ έχει ήδη καταβληθεί), πρόβλεψη της δυνατότητας συμψηφισμού του αντίστοιχου ποσού με τον ΦΠΑ των επόμενων μηνών. 
  • Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής φόρου διαμονής για τις διανυκτερεύσεις των προερχόμενων από την Thomas Cook ενοίκων των τουριστικών καταλυμάτων για την χρονική περίοδο από 23 Σεπτεμβρίου 2019 και μέχρι την αναχώρησή τους από τα τουριστικά καταλύματα. 
  • Με δεδομένο πως η ζημιά που θα προκληθεί στις τουριστικές επιχειρήσεις από την πτώχευση του παραπάνω tour operator αναμένεται να κυμανθεί από 250 εκ. ευρώ έως 500 εκ. ευρώ, η συντριπτική πλειοψηφία δε των τουριστών που προέρχονταν από τον συγκεκριμένο tour operator έκαναν χρήση υπηρεσιών Full Board ή All Inclusive, θα πρέπει ως ένα μέτρο ελάφρυνσης να τροποποιηθεί άμεσα η ΠΟΛ 2083/2019, που προβλέπει την κατανομή των συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, ώστε στις περιπτώσεις αυτές (Full Board και All Inclusive) το 10% μόνο της ενιαίας τιμής να υπάγεται στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ και το υπόλοιπο 90% στον χαμηλό συντελεστή. 
  • Ενεργοποίηση για την πτώχευση της Thomas Cook των προβλέψεων που περιλαμβάνονται στη με αριθμό 1170/2015 ΠΟΛ σχετικά με την έκπτωση επισφαλών απαιτήσεων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων λόγω πτώχευσης αλλοδαπών τουριστικών πρακτορείων. 

 tvxs.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί