Λέκκας: Μέχρι το 2022 περιμένουμε στην Τουρκία έναν σεισμό των 7,2 Ρίχτερ

« Ο ισχυρός σεισμός των 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη δεν μας αφήνει αδιάφορους γιατί ένας αντίστοιχος σεισμός του 1999 με επίκεντρο 100 νοτιοανατολικά της Κωνσταντινούπολης ήταν αυτός που δρομολόγησε εξελίξεις για τον σεισμό του 1999 στην Αττική»

Ο ισχυρός σεισμός των 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στην Κωνσταντινούπολη «δεν μας αφήνει αδιάφορους γιατί ένας αντίστοιχος σεισμός του 1999 με επίκεντρο 100 νοτιοανατολικά της Κωνσταντινούπολης ήταν αυτός που δρομολόγησε εξελίξεις για τον σεισμό του 1999 στην Αττική», τόνισε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι σεισμολόγοι περιμένουν έναν σεισμό ως 7,2 Ρίχτερ στο ίδιο ρήγμα. Ο χθεσινός πάντως έφερε αρκετές καταστροφές, καθώς μιναρέδες έπεσαν από τζαμιά, ενώ σημειώθηκαν κι άλλες ζημιές σε κτίρια, ενώ υπή​ρξαν και τραυματισμοί.

Ο Λέκκας για τον σεισμό

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας σημείωσε πως «τότε η παγκόσμια σεισμολογική κοινότητα διαπίστωσε ότι ένα κομμάτι του ρήγματος της Ανατολίας δεν έχει σπάσει και αυτό είναι σημαντικό γιατί το συγκεκριμένο ρήγμα είναι ένα από τα δύο μόνα ρήγματα σε όλο τον πλανήτη που παρουσιάζουν επαναληψιμότητα στη δράση τους».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, το ρήγμα της Ανατολίας ξεκινά «από την παλαιά Νικομηδεία και εκτείνεται 120χλμ. δυτικά μέσα στον κόλπο του Μαρμαρά και μας αφορά γιατί το ρήγμα αυτό μπαίνει στον ελληνικό χώρο και καταλήγει στον Μαλιακό κόλπο».

«Το παρακολουθούμε δεδομένου ότι το 1999 είχαμε την μετάθεση της σεισμικής δραστηριότητας στην Ελλάδα» συμπλήρωσε.

Επανέλαβε, τέλος, την εκτίμηση και άλλων συναδέλφων του ότι «μέχρι το 2022 περιμένουμε στην Τουρκία έναν σεισμό των 7,2 Ρίχτερ με βάση το μήκος του ρήγματος» διευκρινίζοντας ότι ένας τέτοιου μεγέθους σεισμός «είναι 250 φορές πιο ισχυρός από τον σεισμό τον χθεσινό σε επίπεδο ενέργειας».

in.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί