«Προίκα» στον «εθνικό επενδυτή» Σπ. Λάτση, μέσω ΕΛΠΕ, τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Κρήτη

Οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΕΛΠΕ, που επηρεάζουν και την υπόθεση των υδρογονανθράκων, προκαλούν έντονες αντιδράσεις. Όπως πρόσφατα αποκάλυψε η «Εφ.Συν.» το Μαξίμου προσανατολίζεται στο να δώσει προίκα στον Σπύρο Λάτση τα Ελληνικά Πετρέλαια μαζί με τις συμμετοχές τους στις έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Κουμουνδούρου που παρά το γεγονός πως τα σχέδια νόμου που προωθούνται για τις συμβάσεις φέρνουν την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, βλέπει πως η κυβέρνηση αλλάζει τους όρους του «παιχνιδιού».

Έτσι κατά πλειοψηφία πέρασαν από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή οι συμβάσεις μίσθωσης τεσσάρων περιοχών σε Κρήτη και Ιόνιο για έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Στη συνεδρίαση, υπέρ των συμβάσεων τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης. Επιφύλαξη δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Κατά των συμβάσεων τάχθηκαν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25.

Η καταγγελία ΣΥΡΙΖΑ

Ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σωκράτης Φάμελλος, υπογράμμισε ότι οι τέσσερις συμβάσεις έρχονται στη Βουλή, ενώ πολλά έχουν αλλάξει από την παρούσα κυβέρνηση εις βάρος των συμφερόντων της χώρας.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στα ενεργειακά βασίστηκε στην κεντρική επιλογή του να υπάρχει ένας σοβαρός δημόσιος βραχίονας, όπως είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια, με ισχυρή συμμετοχή του δημοσίου – και ήταν επίσης μια πολιτική προσαρμογής της χώρας στις ανάγκες του περιβάλλοντος.

«Είναι πασιφανής και στις τέσσερις συμβάσεις, η άποψή μας για τη συμμετοχή των ΕΛΠΕ και δεν έχει να κάνει μόνο με μεγάλο οικονομικό όφελος του δημοσίου από την πιθανή εκμετάλλευση, αλλά και με την πολιτική μας για την τοπική ανάπτυξη, το περιβάλλον», είπε και εξήγησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει σήμερα επιφύλαξη επειδή η κυβέρνηση έχει ήδη δηλώσει την πρόθεση της για την πλήρη απόσυρση του δημοσίου και την απόσυρση από όλα τα συμφέροντα του δημοσίου, που εκφράζονται μέσα από τα ΕΛΠΕ. «Αν επιβεβαιωθεί, θα είναι μια απόφαση για το ξεπούλημα των φυσικών πόρων και των δυνατοτήτων από τους υδρογονάνθρακες και παραίτηση από τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα», είπε και τόνισε ότι «αυτό το ξεπούλημα γίνεται απευθείας σε ιδιώτες, χωρίς διαγωνισμούς και τίμημα για το δημόσιο».

Απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, απάντησε πως «αυτή τη στιγμή που συζητούνται οι συμβάσεις στη Βουλή, δεν έχει αλλάξει τίποτα και η μετοχική σύνθεσή είναι αυτή που ήταν, η δε διοίκηση έχει διοριστεί από το δημόσιο» και πρόσθεσε: «Είχαμε συνάντηση με τους θεσμούς και σε όλες αυτές τις συναντήσεις, με τον υπουργό προσπαθούμε να διασφαλίσουμε το συμφέρον του δημοσίου και όχι να το μειώσουμε».

Ο υφυπουργός σημείωσε ότι «η μεταβολή της μετοχικής σύνθεσης του μισθωτή, προβλέπεται σε όλες τις συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες. Απαιτεί δε τη συναίνεση του υπουργείου».

«Όποτε γίνει αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης, προβλέπονται διαδικασίες, πρέπει να εγκριθούν από το υπουργείο και επομένως υπάρχει ο έλεγχος του δημοσίου και όταν χρειαστεί θα υπάρξει ενημέρωση με τον κατάλληλο τρόπο και την κατάλληλη μορφή και η κυβέρνηση δεν έχει τίποτα να κρύψει στον τομέα αυτό», είπε ο υφυπουργός αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.

Πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης, ο υφυπουργός, αναφέρθηκε στη γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι με τις συμβάσεις αυτές θα υπάρξουν σημαντικά οικονομικά οφέλη, σε όλες τις φάσεις και σε όλα τα οικόπεδα.

Ως προς το περιβαλλοντικό σκέλος, αναφέρθηκε στο έργο της προηγούμενης κυβέρνησης. «Έχει διαπραγματευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση – δεν το έχουμε κάνει εμείς – και αναγνωρίζουμε πως έχει γίνει ό,τι προβλέπεται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία», είπε και πρόσθεσε ότι έχουν επιβληθεί «περιβαλλοντικά σχέδια δράσης, θα εξελίσσονται με συνεχή παρακολούθηση, Επίσης έχει προβλεφθεί ότι κάθε πλοίο, στα διάφορα στάδια της έρευνας και της εξόρυξης, θα έχει επάνω παρατηρητές που θα έχουν τη δυνατότητα να σταματούν ή να παίρνουν μέτρα για την αντιμετώπιση όποιου προβλήματος».

Ο υφυπουργός υπενθύμισε ότι οι τέσσερις συμβάσεις έχουν περάσει από τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και χαρακτήρισε πολύ σημαντικό ότι θα υπάρχει δημόσιος έλεγχος και εποπτεία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί