Αθωώθηκε ο φωτορεπόρτερ που συνελήφθη στην επιχείρηση της αστυνομίας στα Εξάρχεια

Αθώος ο Αλέξανδρος Σταματίου

Αθώο κήρυξε το Δικαστήριο τον φωτορεπόρτερ και συνεργάτη της «Εφημερίδας των Συντακτών», Αλέξανδρο Σταματίου, ο οποίος είχε συλληφθεί κατά την επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης στη συμβολή των οδών Οκταβίου Μερλιέ και Πρασσά.

Δείτε: Φωτορεπόρτερ συνελήφθη στην επιχείρηση της αστυνομίας στα Εξάρχεια

Φίμωση του τύπου: «Είμαι φωτορεπόρτερ με χειροπέδες στην Ελλάδα του 2019»

Σημειώνεται ότι η ΕΛ.ΑΣ. είχε συλλάβει τον φωτορεπόρτερ κατά τη διάρκεια εκκένωσης της κατάληψης όπου διέμεναν οικογένειες προσφύγων, παρά το γεγονός ότι τους είχε επιδείξει τη δημοσιογραφική του ταυτότητα, έφερε και τον ανάλογο εξοπλισμό, ενώ η Εφημερίδα των Συντακτών είχε επιβεβαιώσει ότι ο Σταματίου βρισκόταν σε δημοσιογραφική αποστολή. Η κατηγορία που του είχαν προσάψει ήταν «διατάραξη οικογενειακής ειρήνης».

Η εικόνα του φωτορεπόρτερ με χειροπέδες είχε προκαλέσει αλγεινή εντύπωση και μεγάλη κατακραυγή για τις ενέργειες της αστυνομίας και της κυβέρνησης, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

Σήμερα στην Ευελπίδων τόσο η υπεράσπιση όσο και ο εκπρόσωπος της Εφ.Συν. ανέπτυξαν τις θέση ότι ο φωτορεπόρτερ συνελήφθη ενώ βρισκόταν σε ώρα εκτέλεσης του λειτουργήματός του και ότι συνελήφθη και παραπέμφθηκε παρότι επέδειξε την επαγγελματική του ταυτότητα και έφερε τον φωτογραφικό του εξοπλισμό. Επίσης τονίστηκε ότι με τη σύλληψη παρεμποδίζεται το δημοσιογραφικό έργο και η ενημέρωση των πολιτών, στοιχεία που προστατεύονται από το Σύνταγμα.

Το δικαστήριο έκανε δεκτό το σκεπτικό που αναπτύχθηκε, αλλά και την κατάθεση του μάρτυρα υπεράσπισης, απέδωσε την ενέργεια της ΕΛ.ΑΣ. σε «υπερβάλλοντα ζήλο» και αθώωσε τον Αλέξανδρο Σταματίου.

Εφημερίδα των Συντακτών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί