Ξανθός: Πολλή επικοινωνία και ελάχιστη ουσία το «δείγμα γραφής» του κ. Κικίλια

«Στην 3η τηλεοπτική εμφάνιση του μέσα σε 10 μέρες ο νέος Υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας επανέλαβε με την ίδια θρασύτητα το θεμελιώδες ψέμα ότι «4,5 χρόνια στο Σύστημα Υγείας δεν έγινε τίποτα»!» τονίζει σε δήλωσή του ο τομεάρχη Υγείας, της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

Η δήλωση του Ανδρέα Ξανθού:

Στην 3η τηλεοπτική εμφάνιση του μέσα σε 10 μέρες ο νέος Υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας επανέλαβε με την ίδια θρασύτητα το θεμελιώδες ψέμα ότι «4,5 χρόνια στο Σύστημα Υγείας δεν έγινε τίποτα»! Και ότι «το ΕΣΥ είναι στο έλεος του Θεού»! Η καταστροφολογία για «καμένη γη» είναι πια κοινά παραδεκτό ότι δεν ισχύει ούτε για την οικονομία, ούτε για το Κοινωνικό Κράτος, ούτε πολύ περισσότερο για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Και σίγουρα η ανάδειξη διαχρονικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών στις υπηρεσίες Υγείας δεν είναι Πολιτική. Είναι επικοινωνιακός «θόρυβος» χωρίς καμιά αξιοπιστία. Γιατί όλοι οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ ξέρουν ότι για 1η φορά μέσα στην κρίση έγιναν επι κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μαζικές προσλήψεις προσωπικού, βελτιώθηκαν οι κτιριακές υποδομές και ο εξοπλισμός στα περισσότερα νοσοκομεία, ενισχύθηκαν οι δημόσιες δαπάνες υγείας, ήταν εγγυημένη η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των πολιτών χωρίς διακρίσεις. Ρίχνει «μαύρο δάκρυ» ο Υπουργός για την υπαρκτή καθυστέρηση των κρίσεων για την πρόσληψη γιατρών ΕΣΥ. Και προαναγγέλλει την επιτάχυνση και τη διεκπεραίωση τους σε 5 μήνες. Εκεί όντως παρατηρείται δυσκολία γιατί πολύ απλά υπήρξαν πολυάριθμες προκηρύξεις και μεγάλος όγκος αιτήσεων. Ας διορίσει λοιπόν τους 174 μόνιμους γιατρούς για τα ΤΕΠ που έχει ολοκληρωθεί η επιλογή τους από τα αρμόδια Συμβούλια της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Αττική, Πειραιάς, νησιά Αιγαίου) και περιμένουν την υπογραφή του στο Υπουργείο και ας αφήσει κατά μέρος την υποκρισία για την υπαρκτή ταλαιπωρία των ασθενών στην εφημερία των μεγάλων νοσοκομείων. Για 1η φορά από ιδρύσεως του ΕΣΥ υπήρξε σοβαρή παρέμβαση στην Επείγουσα Ιατρική, με τη θεσμοθέτηση 2ετούς εξειδίκευσης και με στοχευμένη ενίσχυση με 500 μόνιμους ειδικευμένους γιατρούς των ΤΕΠ, για τη αυτόνομη στελέχωση και αξιόπιστη λειτουργία τους. Έτσι μόνο μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικό σύστημα διαλογής των επειγόντων περιστατικών κε Κικίλια και όχι με ευχολόγια.

Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι 3 μήνες τώρα ο κ. Κικίλιας δεν έχει διορίσει ούτε ένα γιατρό (μόνιμο ή επικουρικό) στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας και δεν έχει σχεδιάσει ούτε μία πρόσληψη προσωπικού στο ΕΣΥ. Απλώς ανακοινώνει ένα μέρος από τις προσλήψεις που έχει δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση για το 2019 με βάση τον κανόνα 1:1 (προσλήψεις/αποχωρήσεις) που η ΝΔ θέλει να καταργήσει!

Η αλήθεια, επίσης, είναι ότι στο πρόβλημα της ανεπάρκειας κλινών ΜΕΘ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε με στοχευμένες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών να αυξήσει κατά 30% τις διαθέσιμες κλίνες (λειτουργούν 574, περισσότερες από κάθε άλλη περίοδο), περιορίζοντας τη δυσκολία που παρατηρείται ιδιαίτερα το χειμώνα λόγω γρίπης και αναπνευστικών λοιμώξεων.

Η αλήθεια, τέλος, είναι ότι στο ζήτημα των εμβολιασμών στο οποίο δίνει – και σωστά- έμφαση ο νέος Υπουργός, υπήρξε το 2018 η μεγαλύτερη από ποτέ εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού για τη γρίπη (σχεδόν 2 εκατομμύρια εμβόλια διατέθηκαν στην αγορά) και υπερδιπλασιάστηκε το ποσοστό των εμβολιασθέντων υγειονομικών στο ΕΣΥ, επειδή ακριβώς έγινε συστηματική προσπάθεια από την επιστημονική κοινότητα (γιατροί, φαρμακοποιοί, επισκέπτες υγείας, άλλοι επαγγελματίες υγείας), από τις Επιτροπές ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και από το Υπουργείο και τις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας.

Πολλή επικοινωνία λοιπόν και ελάχιστη ουσία. Αυτό είναι το «δείγμα γραφής» του κ. Κικίλια. Μόνο που η «γραμμή» αυτή στον ευαίσθητο και απαιτητικό χώρο της Υγείας έχει ημερομηνία λήξης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί