Ισπανία: Μετακομίζει από την «τελευταία κατοικία» του ο δικτάτορας Φράνκο

Το ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας αποφάνθηκε σήμερα υπέρ της εκταφής του λειψάνου του πρώην δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο και της απομάκρυνσής του από το κρατικό μαυσωλείο στο οποίο είχε ενταφιασθεί όταν πέθανε το 1975, βάζοντας πιθανόν ένα τέλος σε δεκαετίες διαμάχης σχετικά με τον τόπο της ταφής του.

Το λείψανο του δικτάτορα της Ισπανίας θα απομακρυνθεί από το μαυσωλείο της Κοιλάδας των Πεσόντων και να το μεταφέρει στον οικογενειακό τάφο του Φράνκο στο Μινγκορούμπιο Ελ Πάρντο, ένα πιο διακριτικό κρατικό κοιμητήριο στα περίχωρα της Μαδρίτης. Η οικογένεια του Φράνκο είχε προσφύγει τόσο κατά της εκταφής του λειψάνου του όσο και εναντίον των σχεδίων της κυβέρνησης να το μεταφέρει στο κοιμητήριο Ελ Πάρντο.

«Ζούμε σήμερα μια μεγάλη νίκη της ισπανικής δημοκρατίας», έγραψε ο Σάντσεθ στον λογαριασμό του στο Twitter υπογραμμίζοντας πως η δράση της κυβέρνησής του «καθοδηγούνταν ανέκαθεν» από τη βούλησή της να «επουλώσει τις πληγές των θυμάτων του φρανκισμού».

Υπενθυμίζεται πως η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας δίνει εδώ και καιρό τη μάχη ώστε να μετατραπεί το συγκρότημα της Κοιλάδας των Πεσόντων, σε μνημείο για τα θύματα του εμφύλιου πολέμου, τον οποίο ξεκίνησε ο Φράνκο και στη διάρκειά του σκοτώθηκαν περίπου 500.000 άνθρωποι. Σχεδόν 34.000 νεκροί του εμφύλιου πολέμου είναι ενταφιασμένοι εκεί, περιλαμβανομένων πολλών που πολέμησαν με το μέρος των ηττηθέντων Δημοκρατικών και των οποίων οι σοροί μεταφέρθηκαν εκεί κατά τη δικτατορία του Φράνκο χωρίς άδεια από τις οικογένειές τους.

Ο Φράνκο κυβέρνησε την Ισπανία από τη νίκη του στον εμφύλιο πόλεμο των ετών 1936-1939 και μέχρι τον θάνατό του το 1975.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί