Ηράκλειο: Η διαδήλωση για το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο (Φωτο)

Στους δρόμους βρίσκονται σήμερα οι εργαζόμενοι, κυρίως του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα, ενάντια στις αντεργατικές διατάξεις του υπό κατάθεση αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Στο Ηράκλειο,  στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχουν κηρύξει δεκάδες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και συνδικάτα, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας.

Δείτε φωτογραφίες του imageonline.gr από την κινητοποίηση:

Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Ηρακλείου

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η απεργιακή κινητοποίηση των σωματείων που είχαν δώσει απεργιακό ραντεβού στην Πλατεία Ελευθερίας. Εκατοντάδες εργαζόμενοι έδωσαν σήμερα μία πρώτη απάντηση στην Κυβέρνηση της ΝΔ και την εργοδοσία που επιδιώκουν να βάλουν στον πάγο τα σωματεία, την απεργία και τις Συλλογικές Συμβάσεις.
Η μαζική παρουσία εργαζόμενων από δεκάδες κλάδους στο μοναδικό απεργιακό Συλλαλητήριο που διοργανώθηκε στο Ηράκλειο επιβεβαιώνει τις ταξικές δυνάμεις και τα σωματεία που όλο αυτό το διάστημα αναπτύσσουν μία πολύμορφη δραστηριότητα για την επιτυχία της απεργίας!
Από νωρίς το πρωί τα σωματεία περιφρούρησαν επιχειρήσεις στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου και γιαπιά ενώ στο λιμάνι του Ηρακλείου είχαμε 100% συμμετοχή στην απεργία αφού κανέναν πλοίο δεν έφυγε τόσο προς Πειραιά όσο και προς Κυκλάδες.
Στο Συλλαλητήριο παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν οι εξής μαζικοί φορείς: το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου, το Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου, το σωματείο εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση Ν. Ηρακλείου, η Ένωση συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου, το Συνδικάτο Τύπου Χάρτου Κρήτης, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου μαζί με τη σωματειακή επιτροπή της Ανακύκλωσης, η επιτροπή αγώνα των εργαζομένων στα κοινωφελή προγράμματα Δήμου Ηρακλείου, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Ηρακλείου, το σωματείο εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος», το σωματείο εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Ν. Ηρακλείου, το σωματείο εργαζομένων στη ΔΕΥΑΗ, ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου.
Την Κεντρική ομιλία έκανε ο Βρύσαλης Δημήτρης, πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων ΠΑΓΝΗ.
Η επιτυχία αυτή της απεργίας στο Ηράκλειο και σε όλη την Ελλάδα αποτελεί και απάντηση στην πανελλαδική προσπάθεια μία δράκας ξετσίπωτων συνδικαλιστών στη ΓΣΕΕ φερέφωνων της Κυβέρνησης, που έκαναν ότι μπορούσαν για να ανακόψουν το απεργιακό μέτωπο μπερδεύοντας τους εργαζόμενους με άλλες ημερομηνίες. Μαζί με τους ντόπιους καλαούζους τους στην πλειοψηφία του ΕΚΗ έχυσαν χολή προς το ΠΑΜΕ και τα σωματεία, τις κινητοποιήσεις και τις παρεμβάσεις τους για την προπαγάνδιση της απεργίας.
Είναι οι πιο συνειδητοί απεργοσπάστες αφού και σε σωματεία που πλειοψηφούν των οποίων η Ομοσπονδίες έχουν πάρει απόφαση για απεργία δεν κούνησαν το δαχτυλάκι τους, ούτε καν για να μάθουν οι εργαζόμενοι για την απεργία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το σωματείο από το οποίο εκλέγεται ο Βοργιάς, το σωματείο εργαζομένων στην παγκρήτια Τράπεζα το οποίο καλύπτεται από την απεργία της ΟΤΟΕ ενώ συνδικαλιστές του διέδιδαν ότι η απεργία είναι στις 25/9.
Άλλο παράδειγμα αποτελεί ο συνδικαλιστής της ΠΑΣΚΕ στον ΟΤΕ και μέλος του ΔΣ του ΕΚΗ, Δαφέρμος, που διέδιδε ότι «η απεργία είναι κομματική», την ίδια στιγμή που η Ομοσπονδία Εργαζομένων στον ΟΤΕ (ΟΜΕ-ΟΤΕ) είχε πάρει απόφαση για απεργία στις 24/9!
Άδικα όμως πήγε ο κόπος τους. Δεν τους πέρασε το σχέδιο σιγής νεκροταφείου που είχαν καταστρώσει από κοινού το μαύρο μέτωπο Κυβέρνησης – εργοδοσίας – κυβερνητικού συνδικαλισμού. Οι εργαζόμενοι σήμερα τους έδωσαν την καλύτερη απάντηση στην κυβέρνηση και τις εργοδοτικές ενώσεις, τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό. Είναι απάντηση με το όπλο μας και την ίδια μορφή πάλης που θέλουν να καταργήσουν, δηλαδή με τα συνδικάτα μας και την απεργία.
Από αύριο χρειάζεται με την ίδια ορμή και αισιοδοξία να συνεχιστεί η προσπάθεια των σωματείων για ενημέρωση και οργάνωση των εργαζομένων, για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μπροστά στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου – σκούπα. Να μην τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. Με περιοδείες, συσκέψεις συνελέυσεις σε χώρους δουλειάς, Γενικές συνελεύσεις σωματείων να δώσουμε αγωνιστική συνέχεια.
Σαν άμεσους σταθμούς καλούμε στην αυριανή κινητοποίηση στη ΔΕΗ 11πμ που διοργανώνουν τα σωματεία μπροστά στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης της και ενάντια στις αυξήσεις – φωτιά των τιμολογίων, καθώς επίσης και στην αυριανή σύσκεψη φορέων που διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης Ηρακλείου στις 7:30μμ στο ΕΚΗ ενάντια στη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ.

Οι κινητοποιήσεις στην Αθήνα

Χιλιάδες εργαζόμενοι, συνδικαλιστές και μέλη σωματείων διαδηλώνουν στο κέντρο της Αθήνας στην πρώτη μεγάλη κινητοποίηση κατά της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί