Ερώτηση Συντυχάκη για την Παιδοψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε στη βουλή ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης με θέμα: Προβλήματα από την υποστελέχωση της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης (ΠΑΓΝΗ).

Στην ερώτηση αναφέρει:

Η Παιδοψυχιατρική κλινική (ΠΔΨΧ) του ΠΑΓΝΗ αντιμετωπίζει από την αρχή της λειτουργίας της σοβαρά προβλήματα, κυρίως εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού όλων των κατηγοριών. Πρόκειται για τη μοναδική δημόσια κλινική στη Νότια Ελλάδα και μία από τις ελάχιστες πανεπιστημιακές παιδοψυχιατρικές κλινικές στη χώρα. Απευθύνεται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη ομάδα ασθενών, παιδιών – εφήβων και των οικογενειών τους, ενώ η αναζήτηση παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία έτη.

Η κλινική εξυπηρετεί οικογένειες από όλους τους νομούς της Κρήτης, ενώ συχνά είναι τα περιστατικά που προσέρχονται από κοντινά νησιά, καθώς υπάρχει παντελής έλλειψη παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών τόσο στις Κυκλάδες, όσο και στα Δωδεκάνησα.

Την ερχόμενη βδομάδα απολύονται από την Παιδοψυχιατρική 4 εργαζόμενοι με σύμβαση ορισμένου χρόνου, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με την ανασφάλεια και την ανεργία και οι οποίοι διαθέτουν την εξειδίκευση και την εμπειρία σε συναφές αντικείμενο.

Το Υπουργείου Υγείας και η 7η ΥΠΕ έχουν σοβαρές ευθύνες για τον τρόπο ίδρυσης (μέσω ΕΣΠΑ), τον τρόπο στελέχωσης (μπλοκάκια, συμβάσεις) και την υποστελέχωση της κλινικής. Κάθε φορά περιμένουν να απολυθούν οι εργαζόμενοι για να δηλώσουν έπειτα πόντιος Πιλάτος για την εξέλιξη. Επίσης, σοβαρές ευθύνες έχει και η διοίκηση του νοσοκομείου, που όλο αυτό το διάστημα έδινε ελπίδες στους εργαζόμενους ότι δεν θα χάσουν την δουλειά τους και δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα στη λειτουργία της κλινικής.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ακόμη και σήμερα, το υπάρχον νοσηλευτικό προσωπικό στο σύνολο του (11 νοσηλευτές εκ των οποίων οι 6 είναι συμβασιούχοι) δεν μπορεί να καλύψει τις βάρδιες με αποτέλεσμα να καλύπτονται αρκετές βάρδιες την εβδομάδα μέσω του λογαριασμού των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων. Η κλινική λειτουργεί με 1 μόνο ψυχολόγο και χωρίς διοικητικό γραμματέα όπως και η ψυχιατρική κλινική. Οι παιδοψυχίατροι είναι μόνο 5, εκ των οποίων η 1 είναι η διευθύντρια της κλινικής, 2 οι μόνιμοι και 2 συμβασιούχοι.

Η πραγματική ανάγκη σήμερα αφορά μια σύγχρονη ΠΔΨΧ στο ΠΑΓΝΗ, ικανή να ανταποκριθεί στην αντιμετώπιση των ειδικών περιστατικών και στην ασφαλή νοσηλεία παιδιών και εφήβων της Κρήτης και των Δωδεκανήσων και δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με ευκαιριακές αποσπασματικές λύσεις με προδιαγεγραμμένη ημερομηνία λήξης. Η κλινική χρειάζεται μόνιμο προσωπικό όλων των κατηγοριών για να σταθεί και να λειτουργήσει ολοκληρωμένα και να ανταποκρίνεται δωρεάν στην αντιμετώπιση των ειδικών περιστατικών και με την προϋπόθεση της ασφαλούς νοσηλείας των ασθενών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να δοθεί άμεσα λύση στις συμβάσεις εργασίας των συμβασιούχων έτσι ώστε κανένας εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του και να στελεχωθεί η κλινική με μόνιμο και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, επαρκές σε αριθμό και ικανό να ανταπεξέλθει στις ολοένα αυξανόμενες παιδοψυχιατρικές ανάγκες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί