ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου: Οχι άλλα μνημόνια στους εργαζόμενους

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέρνει τις νέες αντεργατικές ρυθμίσεις στο λεγόμενο αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Δείχνει με σαφήνεια ότι επιδιώκει μια “ανάπτυξη” σε βάρος των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους. Μια “ανάπτυξη” για λίγους και ημέτερους και την επαναφορά  στην “κανονικότητα“ των μνημονιακών ρυθμίσεων 2010-14, μέσα από την ακύρωση των κεκτημένων της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Με ένα πλέγμα όρων, προϋποθέσεων και εξαιρέσεων:

  • Ακυρώνει τις βασικές αρχές  των συλλογικών συμβάσεων, την επεκτασιμότητα και την υποχρεωτική εφαρμογή, που αποκατέστησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά την έξοδο από τα μνημόνια.
  • Δημιουργεί ειδικές οικονομικές ζώνες με χαμηλότερους μισθούς και περιορισμένα εργασιακά δικαιώματα.
  • Καθιστά αδύνατη την προσφυγή των συνδικάτων στην διαιτησία (ΟΜΕΔ) όταν οι εργοδότες αρνούνται την υπογραφή συλλογικής σύμβασης.

Συγχρόνως, χτυπάει τη  συλλογική δράση και την αυτονομία του εργατικού κινήματος με τον περιορισμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων, το φακέλωμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων και την ηλεκτρονική ψηφοφορία,  που θα υποκαταστήσει την ενεργή συμμετοχή και το διάλογο των γενικών συνελεύσεων.

Η επιτυχία της απεργίας και των κινητοποιήσεων της Τρίτης 24 Σεπτεμβρίου είναι ιδιαίτερα σημαντική,  γιατί είναι η πρώτη απάντηση στην επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματα και στις αμοιβές των εργαζομένων. Η απεργία ψηφίστηκε ομόφωνα και  ακολουθήθηκε από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και πολλά εργατικά κέντρα και μεγάλες ομοσπονδίες σε όλη τη χώρα (πχ ΟΤΟΕ) καθώς και την ΑΔΕΔΥ.

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί