Λαϊκή Συσπείρωση: Ψήφισμα για το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο στο ΔΣ Ηρακλείου

Κείμενο καταδίκης του «αναπτυξιακού» πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης και συμπαράστασης στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζόμενων της 24ης Σεπτεμβρίου θα καταθέσουν στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ηρακλείου οι σύμβουλοι της “Λαϊκής Συσπείρωσης”.

Το κείμενο έχει ως εξής:

ΠΡΟΤΑΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ

Καταδίκης του «αναπτυξιακού» πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης

και συμπαράστασης στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζόμενων της 24ης Σεπτέμβρη

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ φέρνει τις επόμενες μέρες στη βουλή για ψήφιση το λεγόμενο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο.

Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει την κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, με τις δυνατότητες που δίνονται στους εργοδότες να μην τις εφαρμόζουν και το παραπέρα χτύπημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, σε συνδυασμό με τα νέα προκλητικά προνόμια προς τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Στο πολυνομοσχέδιο προβλέπονται όροι, που ουσιαστικά καταργούν τις όποιες κλαδικές συμβάσεις είχαν απομείνει, ύστερα από το συντριπτικό χτύπημα που είχε δοθεί σ’ αυτές τα προηγούμενα χρόνια όπως και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η υπερίσχυση των τοπικών συμβάσεων έναντι των εθνικών, έρχεται να μειώσει ακόμα περισσότερο τον κατά 25% συμπιεσμένο μέσο μισθό.

Εγκαινιάζεται η δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, που αποτελεί απαίτηση των βιομηχάνων και των άλλων εργοδοτικών ενώσεων και στις οποίες «νόμιμα» θα καταστρατηγείται κάθε εργατικό λαϊκό δικαίωμα. Το νομοσχέδιο είναι ένας παράδεισος για τους επιχειρηματικούς ομίλους, καθώς ελαστικοποιεί τους απαραίτητους όρους για αυτούς, ώστε να προχωρήσει ανεμπόδιστα η «επιχειρηματικότητα» και η τόνωση του «επενδυτικού κλίματος».

Γι’ αυτό το λόγο, στο ίδιο νομοσχέδιο, έρχονται και οι νέες αντιδραστικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, συνέχεια αυτών που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που προωθούν το φακέλωμα των συνδικάτων και των εργαζόμενων και επιχειρεί να βάλει τους αγώνες των εργαζομένων και τη συνδικαλιστική δράση στο γύψο.

Το πολυνομοσχέδιο ορίζει ως ανώτατη αρχή τον Υπουργό Εργασίας, ο οποίος θα καθορίζει με  αποφάσεις του, μέχρι και τον τρόπο λήψης των αποφάσεων των σωματείων, υπερβαίνοντας το συνδικαλιστικό νόμο και τα καταστατικά των Σωματείων.

Όσο για το φακέλωμα, αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «κάθε θέμα σχετικά με τη δημιουργία του μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων και εργαζομένων, τη δημοσιότητα των στοιχείων και για κάθε αναγκαία τεχνική λεπτομέρεια, καθώς και για τη χορήγηση πληροφοριών σε σχέση με τα στοιχεία του μητρώου» ρυθμίζεται με απόφαση του υπουργού εργασίας.

Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο, κάθε δημοτική παράταξη, κάθε δημοτικό σύμβουλο, να πάρει θέση και να σταθεί στο πλευρό των εργαζόμενων της πόλης μας, καταγγέλλοντας το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης. Είναι χρέος μας, ως πολιτικό όργανό, με όση ευθύνη μας αναλογεί, να μην επιτρέψουμε αυτήν την νέα επίθεση στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο και τις δημοτικές παρατάξεις, να στηρίξουν τον απεργιακό αγώνα Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και δεκάδων πρωτοβάθμιων σωματείων. Όλους όσους αύριο 24/9, θα βρεθούν σε απεργιακές συγκεντρώσεις, στο Ηράκλειο και σε όλη τη χώρα, διεκδικώντας την απόσυρση του αντιλαϊκού πολυνομοσχεδίου. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί