Ο εμφύλιος, μέχρις εσχάτων, των Κρητικών αδερφών επιχειρηματιών, με θύμα την Creta Farms

Οι μέτοχοι μειοψηφίας αποτελούν τις τελευταίες ημέρες το «μήλον της Εριδος» ανάμεσα στους αδερφούς Δομαζάκη, καθώς η στάση που θα τηρήσουν αυτοί θα καθορίσει το εάν θα διατηρήσει ο Μάνος Δομαζάκης (αριστερά στην κεντρική φωτο) τη διοίκηση της Creta Farms ή θα καταφέρει τελικά ο εκδιωχθείς Κωνσταντίνος (δεξιά στην κεντρική φωτο) να αναλάβει τα ηνία της χειμαζόμενης αλλαντοβιομηχανίας. Ενόψει της γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας, η οποία εκτός απροόπτου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου στην έδρα της Creta Farms στο Ρέθυμνο, οι δύο βασικοί μέτοχοι έχουν επιδοθεί αφενός σε κυνήγι εξουσιοδοτήσεων και αφετέρου σε ανταλλαγή κατηγοριών, μηνύσεων και ανακοινώσεων.

Μετά την υποβολή μήνυσης και αγωγής από τη διοίκηση της Creta Farms –ουσιαστικά από τον Μάνο Δομαζάκη– εις βάρος του Κ. Δομαζάκη, ο τελευταίος χθες προχώρησε σε καταγγελίες εναντίον του πρώτου. Συγκεκριμένα, τον κατηγορεί ότι επιχειρεί να παραπλανήσει τους μετόχους, ότι διαδίδει ψευδείς και ανακριβείς πληροφορίες, ότι παραβιάζει την εμπιστευτικότητα στοιχείων και θέτει ερωτήματα σχετικά με την τύχη 16 εκατ. ευρώ αποθεμάτων.

Ειδικότερα, ο Κ. Δομαζάκης ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην κοινοποίηση προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το Χρηματιστήριο και εμπλεκόμενες ελεγκτικές εταιρείες επιστολή του Μ. Δομαζάκη προς τους μετόχους της εταιρείας Creta Farms. Ο Κ. Δομαζάκης υποστηρίζει ότι στην επίμαχη επιστολή του ο αδερφός του Μάνος «προβαίνει σε αναφορές για την πορεία ελέγχου της Deloitte, της EY ως CRO και υπεύθυνη εταιρεία για τη διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή και επικαλείται το περίφημο πόρισμα της PwC, το οποίο δεσμεύθηκε ενώπιον των μετόχων ήδη από τις 26/06/2019 ότι θα δημοσιοποιήσει, αλλά ουδέποτε το έπραξε, και συνολικά με τις ενέργειές του παραβαίνει σωρεία διατάξεων που διέπουν τη λειτουργία των ανωνύμων εταιρειών και του Χρηματιστηρίου». Ας σημειωθεί εδώ πως, ειδικά σε ό,τι αφορά το πόρισμα της PwC, η διοίκηση της αλλαντοβιομηχανίας είχε περιοριστεί σε απλή ανακοίνωση. Σύμφωνα δε με ρεπορτάζ της «Κ» στις 30/6/2019, από την εξέταση του πορίσματος από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχαν προκύψει ισχυρές ενδείξεις κακοδιαχείρισης στην εταιρείας.

Στην ίδια ανακοίνωση, ο Κ. Δομαζάκης αναφέρει: «Θα επαναλάβουμε το ερώτημα: πού πήγαν τα 16 εκατ. ευρώ αποθέματα που υπήρχαν στο τέλος Απριλίου ώστε η εταιρεία μετά από δύο μήνες να μην μπορεί να αγοράσει προμήθειες και να έχει μηδενική παραγωγή; Κατανοούμε τον πανικό του κ. Εμμ. Δομαζάκη ενόψει της γενικής συνέλευσης, καθώς αντιλαμβάνεται ότι η ετυμηγορία των μετόχων θα αποδώσει δικαιοσύνη και θα αποκαλυφθούν όλα όσα προσπαθεί να συγκαλύψει τόσο καιρό».

Την ίδια ώρα, πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι συσσωρεύονται οι σφραγισμένες επιταγές της Creta Farms, οι οποίες έχουν ήδη καταχωριστεί στον «Τειρεσία», εξέλιξη που συνηγορεί στην ανάγκη ταχείας εξεύρεσης επενδυτή για τη σωτηρία της εταιρείας.

Η προθεσμία για την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών, η οποία αρχικά έληγε χθες, παρατάθηκε για μία εβδομάδα –κάτι που άλλωστε αναμενόταν ότι θα ζητηθεί από τους ενδιαφερομένους– και αποφασίστηκε να λήξει στις 27 Σεπτεμβρίου 2019.

Πηγή: Καθημερινή

Η διαμάχη

Για να κατανοήσουμε τη διαμάχη που υπάρχει ανάμεσα στα δυο αδέρφια, με φόντο και θύμα την ίδια την εταιρεία που δημιούργησαν, παρουσιάζουμε ένα παλιότερο ρεπορτάζ (31 Ιανουαρίου 2019) της οικονομικής mononews.gr, με τον τίτλο “Ποιος από τους αδελφούς Δομαζάκη κερδίζει τη μάχη στον σκληρό ενδοοικογενειακό πόλεμο για την Creta Farms”. Ήταν τότε που η κρίση άρχιζε να γίνεται εμφανής στην αγορά.

Διαβάσουμε, λοιπόν:

Ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης δείχνει να είναι εκείνος που κερδίζει την πρώτη «μάχη» στον σκληρό, ενδοοικογενειακό «πόλεμο» που έχει ανοίξει με τον… αδελφό Εμμανουήλ, για την επικυριαρχία στη ρεθυμνιώτικη αλλαντοβιομηχανία Creta Farms (Κρέτα Φάρμ).

Ο Τάκης, όπως αποκαλούν όλοι στην αγορά τον… Κωνσταντίνο, Αντιπρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο στην εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία, έχει κατορθώσει να αυξήσει τη μετοχική επιρροή, έναντι του αδελφού του Μάνου. Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου επίσης στην Creta Farms.

Το «χρώμα» του χρήματος είναι και σε αυτήν την περίπτωση, εκείνο που έχει κάνει τη διαφορά. Με τις συνεχείς αγορές μετοχών που γίνονται από πλευράς του Αντιπροέδρου να του δίνουν την πρωτοκαθεδρία. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον, καθώς η μετωπική κόντρα ανάμεσα στα βαθύτατα διχασμένα αδέλφια είναι σε εξέλιξη και ως τούτου όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά.

Όπως ανακοινώθηκε χθες, ο 58χρονος Τάκης Δομαζάκης αγόρασε 78.828 μετοχές της εταιρείας, στις χρηματιστηριακές συνεδριάσεις που έγιναν στις 25 και τις 28 Ιανουαρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αγορές αυτές έφτασαν να αντιστοιχούν σχεδόν στο… 50% του συνολικού όγκου των συναλλαγών που έγιναν εκείνες τις δύο μέρες στο «χαρτί» της Creta Farms. Η τιμή του οποίου ενισχύθηκε 11,94% την πρώτη και 20% τη δεύτερη μέρα.

Αυτές βεβαίως οι αγορές μετοχών είναι μόνο ένα τμήμα των όσων έχουν γίνει από τις 17 του μηνός του περασμένου Δεκεμβρίου έως τώρα. Διάστημα κατά το οποίο οι αδελφοί Δομαζάκη έχουν μεταφέρει την «θερμή» τους αντιπαράθεση και στο χρηματιστηριακό πεδίο.

Όπως προκύπτει από τις επίσημες ανακοινώσεις των χρηματιστηριακών συναλλαγών, ο Τάκης Δομαζάκης έχει προχωρήσει τον τελευταίο ενάμιση μήνα σε αγορές 739.042 μετοχών, συνολικής αξίας 581.657 ευρώ. Οι μετοχές αυτές αντιστοιχούν στο 2,34% της Creta Farms, λαμβανομένου υπόψη και των νέων τίτλων που πρόκειται να μπούν προς διαπραγμάτευση, στις 5 Φεβρουαρίου. Απόρροια της αύξησης κεφαλαίου των 1,238 εκατ. ευρώ.

Στην αντίπερα όχθη ο αδελφός του Μάνος, ο οποίος φροντίζει να γράφει και διαφορετικά το… επώνυμό του (με γιώτα και όχι με ήτα), έχει αγοράσει 165.161 μετοχές της εταιρείας, συνολικής αξίας 104.803 ευρώ. Με τις μετοχές αυτές να αντιστοιχούν στο 0,52% της αλλαντοβιομηχανίας.

Η μετοχική πρωτοκαθεδρία

Δεδομένο του ότι προ της κεφαλαιακής αύξησης ο Τάκης Δομαζάκης κατείχε το 41% της Creta Farms, μετά από τις αγορές που έκανε, το ποσοστό συμμετοχής του ξεπερνά το 43,3%. Την ίδια στιγμή, το ποσοστό του αδελφού του Μάνου από το 40,7% υπερβαίνει πλέον το 41,2% μετά από τις αγορές που έγιναν από την πλευρά του.

Όπως είναι ευνόητο, οι μετοχικές ισορροπίες έχουν καθοριστική σημασία, από την στιγμή κατά την οποία ο «πόλεμος» των δύο αδελφών θα φτάσει στα άκρα στην επικείμενη έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων, η οποία έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 5 Φεβρουαρίου.

Η σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης ορίστηκε κατόπιν της «επιθετικής» πρωτοβουλίας του Μάνου Δομαζάκη, που θέτει θέμα ανάκλησης των μελών του Δ.Σ της Creta Farms και την εκλογή νέων. Κάτι που παραπέμπει σε προσπάθεια Διοικητικής αποκαθήλωσης του αδελφού του…

Οι πληροφορίες λένε ότι η κίνηση αυτή είναι «μεθεόρτιο» της πολύμηνης, οξύτατης κρίσης που σοβεί μεταξύ των δύο αδελφών. Με τον Τάκη Δομαζάκη να έχει σηκώσει πρώτος «το γάντι» για λόγους που αφορούν οικονομικά κονδύλια, στο πλαίσιο διαχείρισης των επενδύσεων και όχι μόνον.

Εκ των πραγμάτων, όποιος έχει τα μετοχικά ηνία της εταιρείας μπορεί να καθορίσει αποτελεσματικά τις εξελίξεις και στη θέση αυτή βρίσκεται επί του παρόντος ο Τάκης Δομαζάκης. Το «επί του παρόντος» ανάγεται στο γεγονός ότι το όποιο πλειοψηφικό αποτέλεσμα της Γενικής Συνέλευσης θα εξαρτηθεί και από τη στάση των μετόχων της μειοψηφίας.

Τα ανάλογα γεγονότα του παρελθόντος δείχνουν (με πιο πρόσφατο εκείνο του «Ελλάκτωρα») ότι εκείνος από τους αντιμαχόμενους βασικούς μετόχους που «δείχνει το χρήμα» είναι αυτός ο οποίος βγαίνει νικητής της αναμέτρησης. Και στην προκειμένη περίπτωση της Creta Farms, αυτός δεν είναι άλλος από τον Τάκη Δομαζάκη. Ο οποίος για την ενίσχυση της θέσης του έχει ξοδέψει περισσότερα λεφτά, από όσα έβαλε ως ατομικό μερίδιο συμμετοχής στην Αύξηση Κεφαλαίου της εταιρείας….

Ο χρηματιστηριακός απόηχος των αγορών αυτών είναι να βρίσκεται το «χαρτί» της Creta Farms σε τιμή 66,7% πάνω από εκείνη της διάθεσης των νέων μετοχών της ΑΜΚ και… 138% πιο ψηλά από το τελευταίο χαμηλό, όπου είχε βρεθεί στις 11 του μηνός του περασμένου Δεκεμβρίου. Δηλωτικό του ιδιαίτερα έντονου αγοραστικού ενδιαφέροντος που δείχνει ο Τάκης Δομαζάκης είναι και το γεγονός ότι τον τελευταίο ενάμιση μήνα εκείνος έχει απορροφήσει το 36,5% της συνολικής προσφοράς που έχει βγεί στη χρηματιστηριακή αγορά. Έναντι του 8,1% που έχει πάρει ο αδελφός του.

Χθες η μετοχή της εταιρείας, που αποτιμάται πλέον στα 31,5 εκατ. ευρώ, κατέγραψε ημερήσιες απώλειες 13,04% κλείνοντας στο 1 ευρώ. Πιθανότατα στο πλαίσιο της επιζητούμενης αποθέρμανσης, καθώς η Creta Farms είχε φτάσει να αποτιμάται πάνω από… 110 φορές τα κέρδη που έδειξε (ως όμιλος) το 2017.

Η αγορά εκτιμά ότι σύντομα θα υπάρξουν και αγορές «πακέτων» μετοχών από τους αντιμαχόμενους αδελφούς Δομαζάκη, οι σχέσεις των οποίων εξακολουθούν να είναι «στο κόκκινο». Μένει να αποδειχθεί αν θα πιάσουν τόπο οι πυκνές «πυροσβεστικού» χαρακτήρα παρεμβάσεις που ασκούνται από τρίτους, έτσι ώστε να γεφυρωθεί το βαθύ χάσμα. Κατά το δυνατόν τουλάχιστον.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί